Uw GSM die in het water valt… dat is iets wat u eigenlijk echt niet wilt meemaken. Zeker niet in het toilet! Al is dit één van de meest voorkomende gevallen, en wij bij Aanbieders.be kunnen hierover meespreken. Wanhoop niet, misschien is uw dierbare vriend nog te redden!

Wat u niet moet doen als uw GSM in het water valt

  • Droog uw GSM zeker niet met een haardroger. Een haardroger blaast warme lucht, en daardoor kan er kortsluiting ontstaan bij het opstarten van uw gsm.
  • Leg uw toestel niet in de zon of op de verwarming, want ook dit kan onherstelbare schade veroorzaken.
  • Hier gaan de meesten in de fout: probeer niet meteen of uw GSM nog werkt door allerlei functies te gaan testen of hem aan of uit te zetten. Doorloop eerst de stappen die we hieronder opsommen, en wacht enkele dagen. Als u hem terug aanzet terwijl er nog vocht inzit, dan riskeert u kortsluiting en kunnen interne onderdelen beschadigd raken.

Wat u wél kan doen om uw GSM te redden

Scenario 1: Mijn gsm is in het toilet gevallen
Maak uw GSM eerst even schoon met schoonmaakmiddel voor u aan stap 1 begin, kwestie van hygiëne.

Scenario 2: Mijn gsm heeft in de zee gezwommen: 
Het zout in zeewater is zeer schadelijk voor uw GSM dus voor u aan onderstaande stappen begint houdt u het toestel onder de kraan met lopend water om het zout eruit en eraf te spoelen.

Stap 1
Haal (indien mogelijk*) onmiddellijk uw batterij eruit om een kortsluiting te vermijden. Verwijder vervolgens uw simkaart, en dep met een handdoek of keukenpapier de binnen– en buitenkant van uw GSM droog. Doe hetzelfde met uw batterij. Schud er eventueel ook wat mee zodat druppels makkelijker kunnen vrijkomen.

*Heeft u een iPhone? Dan kunt u enkel uw simkaart verwijderen, en gaat u meteen naar stap 3.

Stap 2
Haal de stofzuiger of kruimeldief erbij om het water aan de binnenkant van uw GSM zoveel mogelijk op te zuigen.

Stap 3
Vul een bakje met ongekookte rijst, graaf uw telefoon goed in en laat het toestel minstens 3 dagen hierin liggen. Omdat rijst vocht absorbeert heeft u met deze methode de meeste kans om uw GSM van de verdrinkingsdood te redden. Uw batterij en de simkaart hoeft u  niet in de bak rijst te steken. Leg deze gewoon even apart zolang uw telefoon aan het drogen is.

Stap 4
Wanneer u uw GSM heb uitgegraven kunt u de simkaart en/of de batterij terug plaatsen, en uw toestel aanzetten. In de meeste gevallen zal hij terug werken, al kan het gebeuren dat er nog wat vocht in het display is achtergebleven. Werkt hij niet dan kunt u hem alsnog naar een reparatiecenter brengen. Soms is het alleen een kwestie van de batterij te vervangen. Wanneer het toch de telefoon is kan hij hopelijk nog gerepareerd worden.

Written by Britt Jamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *