4g-speed

De providers communiceren nu overal 4G. Maar wat is nu het verschil met 3G?
Bij de smartphones staat vaak 3G in beeld als u aan het internetten bent, de allernieuwste smartphone’s zijn al gereed voor 4G. 3G (ofwel derde generatie) is de techniek die uw internet verzorgt als er geen WiFi access point in de buurt is. Smartphones worden steeds multifunctioneler en vragen daarmee ook meer internet-snelheid, na 0G, 1G en 2G werd daarom 3G ontwikkeld, de techniek van 3G kon veel hogere snelheden aan. Het kan uiteraard nog sneller, en een logisch vervolg op de 3G is het 4G netwerk. Deze vierde generatie levert 10 keer zo snel internet als het 3G netwerk en is daarom ook een stuk geschikter voor het gebruik op laptops.

Is 4G veel sneller dan 3G?
Het snelheidsverschil tussen 4G en 3G is aanzienlijk. U kunt de mogelijkheden vergelijken door 3G voor te stellen als een eenbaans autoweg en 4G als een driebaans snelweg. Als niemand op een autoweg rijdt, kunt u aardig gas geven met een auto. Maar als het drukker wordt, daalt u snelheid rap en kan het zelfs traag worden. Dat merkt u als u op een druk station staat of tijdens een evenement; het bekijken van uw Facebookpagina duurt dan een eeuwigheid. Met 4G heeft u dat probleem niet. De bandbreedte is een stuk groter, waardoor u niet of nauwelijks last hebt van ander verkeer. Daarnaast kunt u op een snelweg sowieso veel harder rijden dan op een landweg.

In theorie kan de snelheid van 4G 1000 Mbit/s of zo’n 125 megabyte per seconde zijn. In de praktijk worden die snelheden bij lange na niet gehaald. Maar in vergelijking met 3G is het verschil wel enorm en waant u zich met 4G in een racewagen.

Als u met uw 3G-smartphone 4 Mbit/s downloadsnelheid haalt, mag u blij zijn. Als het ook maar iets drukker is, haalt u dat niet eens.

Uit de eerste testen met 4G blijkt dat u in de praktijk wel tussen de 10 en 20 Mbit/s downloadsnelheid bereikt. En nu het nog rustig is op de 4G-snelweg kan dat zelfs nog veel hoger zijn. De providers adverteren met 30 tot 50 Mbit/s.

Het verschil bij uploaden is nog veel groter. Ook daar haalt u met 4G tussen de 10 en 20 Mbit/s. Dat zijn snelheden die u thuis met uw wifi waarschijnlijk niet eens bereikt.
De snelheid van uw 4G is overigens ook afhankelijk van het soort abonnement dat u afsluit. Hierbij geldt: hoe meer u betaalt, hoe hoger de snelheid.

Lees ook: alles wat u wilt weten over 4G.

 

Written by Britt Jamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *