Steeds meer cyberaanvallen vinden plaats op publieke WiFi-netwerken. Europol meldt: ‘Smartphones die connectie maken met een open netwerk, hebben kans dat hun wachtwoorden en gegevens gestolen worden’. Enekele maatregelen om uw smartphone te beveiligen.

Geen bankgegevens checken op publiek netwerk
„Gevoelige informatie, zoals bankgegevens, check je beter niet via een publiek WiFi netwerk,” zegt Europol-topman Troels Oerting aan de BBC. Oerting vertelt dat hackers vaak malafide netwerken aanmaken op een café of restaurant die zich uitgeeft het officiële netwerk te zijn.

Zo kunt u uw smartphone beveiligen:
Aanbieders.be heeft een aantal maatregelen voor u op een rijtje gezet om uw smartphone te beveiligen tegen hackers terwijl u op publieke netwerken surft. Hier enkele apps die u kunnen helpen:

ViaProtect
ViaProtect is een gratis app die u vertelt hoe goed uw smartphone versleuteld is. Met ViaProtect kunt u zien welke apps servers gebruiken, in welke landen die staan en hoeveel procent van uw data voldoende is versleuteld.

Met de app kunt u tot bepaalde inzichten komen, waardoor u ervoor kunt kiezen om bepaalde data wel te versleutelen of kunt u zien welke apps u beter niet kunt gebruiken.
Downloaden Google Play Store: ViaForensics
Downloaden Apple App Store: ViaProtect

OpenVPN
Met OpenVPN kunt u een beveiligde dataverbinding opzetten, waarbij alle communicatie wordt versleuteld met TLS. Al het internetverkeer passeert immers via een VPN-tunnel. Hierdoor moet u niet vrezen als u uw bankgegevens wil bekijken via een publiek WiFi-netwerk.

Downloaden Google Play Store: OpenVPN
Downloaden Apple App Store: OpenVPN

Cloak
Cloak is een app voor OS X en iOS, waarmee u een beveiligde verbinding kan maken terwijl u op een publiek netwerk zit. Cloak is spijtig genoeg betalend. Maar u kunt de dienst 2 uur per maand gratis gebruiken. Perfect om berichten en e-mails veilig op te halen. Net als OpenVPN maakt Cloak gebruik van een VPN-verbinding.

Cloak voor iOS 
Cloak voor OS X
Connectbot
Gebruikt u Android? Dan kunt u terecht bij Connectbot. 

Downloaden Google Play Store: Connectbot.

Written by Britt Jamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *