Uw energiefactuur kan nog verder omlaag als u overstapt naar een andere energieleverancier. Maar waar moet u op letten als u overstapt? Wij geven 6 tips.

Tip 1: Overstappen loont voor iedereen.
Bijna alle consumenten kunnen door over te stappen besparen op hun energiefactuur. Voor mensen die nooit zijn overgestapt, kan veranderen van leverancier het meest lonen. Twee op de drie mensen zit nog steeds bij dezelfde energieleverancier als tien jaar geleden. Het kan u dus honderden euro’s schelen door over te stappen. Uit een rapport van de VREG blijkt dat het overstappen naar een 1-jarig contract het meeste kan opleveren, tot 400 euro.

Tip 2: Let op de tijd van het jaar.
Het is slim om u bewust te zijn van de relatie tussen het overstapmoment, uw eindafrekening en de looptijd van uw oude contract. Wat u per maand betaalt is afgestemd op uw jaarverbruik. In de zomer betaalt u in verhouding te veel en in de winter te weinig.

Als uw oude contract bijvoorbeeld van oktober tot en met september loopt en u stapt over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Andersom geldt hetzelfde. Stapt u over na goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat u nog geld terug krijgt van uw oude energieleverancier.

Als de wintermaanden voor de deur staan, loont het sowieso om zo snel mogelijk over te stappen. U verbruikt in de winter altijd meer gas en elektriciteit, als u voor die tijd overstapt, kunt u dus flink besparen.

Tip 3: Gas en elektriciteit bij dezelfde of bij verschillende energieleveranciers?
Het is niet verplicht gas en elektriciteit af te nemen bij dezelfde leverancier, maar het kan soms wel voordeliger zijn. Sommige leveranciers geven een extra korting als u elektriciteit én aardgas afneemt. Er zijn ook leveranciers die alleen een korting per klant geven. Dan is het voordeliger als u 2 verschillende leveranciers neemt want dan krijgt bij beide leveranciers een eventuele welkomstkorting.

Tip 4: Gebruik vergelijkingswebsites.
Met het overstappen naar een andere energieleverancier kunt u honderden euro’s besparen. Om het beste aanbod te vinden, kunt u gebruik maken van vergelijkingswebsites zoals Aanbieders.be. Aanbieders.be is een vergelijkingssite die Belgische consumenten helpt bij het realiseren van besparingen op het gebied van telecom-, internet-, energie- en spaarproducten. Dit doen we door het actuele product- & prijsaanbod van alle leveranciers ieder maand weer op een overzichtelijke manier in kaart te brengen. Doordat de onderliggende verschillen op die wijze zichtbaar worden, kan u als consument optimaal profiteren van de onderlinge concurrentie. Het kiezen van het beste product met de gunstigste prijs was nog nooit zo gemakkelijk. Wij helpen u kosteloos bij het overstappen naar een leverancier. U kan het bestelformulier op onze website invullen of u wordt automatisch doorverwezen naar de bestelprocedure van de betreffende leverancier. Hoe dan ook, onze telefonische helpdesk staat altijd voor u klaar.

Tip 5: Vast of variabel tarief? 1-jarig of langdurig contract?
Kiest u voor een vast tarief, dan betaalt u gedurende de looptijd van het contract een vaste prijs per kWh. Deze vaste prijs geldt enkel voor de leveringskost per kWh en niet voor alle overige kosten, zoals taksen en distributiekosten. Deze kosten worden namelijk niet door de leveranciers zelf bepaald en hebben daar dus geen invloed op. Met een vaste prijs heeft u maar beperkt last van een stijgende energieprijs en dus beter zicht op uw jaarlijkse kosten.

Kiest u voor een variabel tarief, dan wordt het tarief per kWh herberekend door de leverancier. Dit kan in uw voordeel zijn als de tarieven per kWh omlaag gaan maar ook in uw nadeel als energie duurder wordt. Dit geldt enkel voor het deel dat betrekking heeft op de leveringskost per kWh.

Eigenlijk maakt het niet meer uit of u kiest voor een contract van 1, 2 of 3-jaar. Sinds september 2012 kan u op elk moment uw contract kosteloos opzeggen en van leverancier veranderen. U dient wel rekening te houden met een opzegtermijn van 1 maand. Dat betekent dat u nog één maand klant blijft bij de oude leverancier en dat uw nieuwe leverancier u begint te leveren na één maand. U kan elk jaar opnieuw alle energieleveranciers met elkaar vergelijken en kosteloos overstappen naar een andere leverancier. Zo bespaart u elk jaar weer op uw energiekosten door de leverancier met de beste prijs uit te kiezen.

Bij sommige leveranciers krijgt u een extra korting als u kiest voor een langlopend contract. Deze korting wordt pas verrekend op het einde van het contract. Verbreekt u het contract vroegtijdig , dan heeft u geen recht op deze korting.

Tip 6: Maak gebruik van uw bedenktijd.
U kunt veel geld besparen door geen overhaaste beslissingen te nemen. Neem de tijd om verschillende leveranciers te vergelijken via Aanbieders.be. Zelfs als u al een contract hebt getekend, kunt u het nog eens rustig nalezen of u zeker bent van uw zaak. U hebt altijd een bedenktijd van veertien werkdagen. U kunt dus binnen deze termijn besluiten dat u het energiecontract toch niet wilt afsluiten. U hoeft de energieleverancier niet te zeggen waarom u het contract wilt annuleren.

Stap nu over!

Written by Britt Jamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *