Hoe bescherm ik mijn telefoon tegen virussen?
Een smartphone is niks anders dan een mobiele computer waar u toevallig ook mee belt. En dus is het net zo vatbaar voor virussen als andere apparatuur. Hoe beschermt u uw mobieltje en die van uw familie en personeel tegen spam, malware, spyware en virussen?

Hoe nestelt een virus zich?
Op verschillende manieren: via een lek in uw besturingssysteem, software die op uw telefoon draait of malafide apps. Zo’n malafide app doet zich voor als een officiële app, maar zodra u hem accepteert en download staat u de malafide app toe om bepaalde handelingen uit te voeren op je telefoon.

Ook kan een virus op de ouderwetse manier uw telefoon binnendringen: via een bijlage van een e-mail. Nu is het niet zo dat uw telefoon direct vastloopt als u een fotobestand met virus opent, maar zodra u uw telefoon aansluit op een computer, infecteert u díe wel.

Risico’s
Inmiddels heeft het idealistische doel van de traditionele hackers plaatsgemaakt voor een financieel doel. Wat bereiken hackers met een virus op uw telefoon?

Ze kunnen via uw mobiel toegang krijgen tot bestanden en sms’jes en telefoongesprekken afluisteren. Met die informatie kunnen ze u bijvoorbeeld afpersen. Of ze zetten uw telefoon in voor betaalde sms’jes of dure gesprekken naar het buitenland. Ook kunnen ze uw mobieltje misbruiken voor een zogenaamd botnet, waarmee webaanvallen uit te voeren zijn. Dat kan resulteren in toegang tot uw financiële gegevens. Bijvoorbeeld via de aankopen die u doet in een app store, via de app die u gebruikt voor internetbankieren.

Hoe beschermt u uw mobiele telefoon?
Zet een mobiele versie van een virusscanner op uw telefoon. Er zijn verschillende aanbieders. AVG, Kapersky, F-Secure, Norton, Max Mobile Security en NQ Mobile Security bijvoorbeeld. iOS van de iPhone is minder vatbaar voor virussen, maar installeer ook daarop een anti-virusapp.

Beveilig uw smartphone met een sterk wachtwoord. En deel dat wachtwoord niet met anderen. Controleer altijd of u op een veilig WiFi-netwerk zit, als u op een openbare plek contact maakt met internet.

Installeer ook regelmatig updates voor uw telefoon. Dit voorkomt kwetsbaarheden in uw besturingssyteem. Controleer verder vóórdat u een nieuwe app download, of u de officiële versie te pakken hebt; download alleen de app die van het uitgevende bedrijf afkomstig is. Let bij het installeren van een app goed op, welke rechten en machtigingen u afstaat.

Voorkom automatische bestandsoverdracht via Bluetooth en internet, door dit bij uw instellingen aan te passen. Controleer ten slotte uw telefoonrekeningen op vreemde of onverwachte bedragen.

Written by Britt Jamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *