1. Trek een trui aan.
Eens het winter is, hebben mensen vaak de neiging om de thermostaat een graadje hoger te zetten. Dit zorgt echter voor een flinke verhoging van uw energiefactuur. Het is beter om de thermostaat met rust te laten en uw kledinggewoontes aan te passen. Het lijkt simpel, maar veel te weinig mensen doen het. In de zomer zijn we gewend om in een T-shirt rond te lopen. Tijdens de herfst halen we onze warme jas boven, maar daaronder blijven we ons vaak te licht kleden. De herfstzon zorgt er immers voor dat het binnen nog aangenaam warm is. Wanneer het dan echt koud wordt, vergeten we al eens dat een extra trui aantrekken de goedkoopste manier is om het gezellig warm te krijgen. Haal dus gerust die knusse trui weer boven wanneer u uw thuis voor de televisie nestelt.

2. Kijk uw isolatie na.
De goedkoopste energie is de energie die u niet gebruikt. Zeker in de winter kan u dankzij een goede isolatie van uw woning een pak geld besparen. Dakisolatie, spouwmuurisolatie of eenvoudigweg superisolerende beglazing zijn maatregelen die voor de meeste mensen haalbaar zijn. Zelfs wanneer uw ramen al voorzien zijn van dubbel glas kan het soms interessant zijn om dit te vervangen door het zogenaamde HR+ glas. De isolatiewaarde hiervan is maar liefst 2,5 keer groter dan die van gewoon dubbel glas.

3. Neem vitaminen.
Sommige wetenschappers denken dat vitaminen de meest onderbenutte ontdekking van de eeuw zijn. Vitamine D wordt door blootstelling aan zonlicht aangemaakt en zorgt voor stevige botten en vitale spieren. Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en speelt een rol bij het verouderingsproces. Vitamine A zorgt dat uw energieniveau op peil blijft. In de winter voelen sommige mensen zich lichamelijk en geestelijk wat minder goed dan in de zomer. Dit komt voor een gedeelte door het gemis van de zon maar een multivitamine kan dan juist een goede aanvulling op uw voeding zijn, vooral om uw niveau van vitamine D wat op te krikken. Maar nog beter is het om gezond te eten: vette vis en boter bevatten voldoende vitamine D en zijn nog lekker ook!

4. Ontdooi uw diepvriezer.
Langzaam maar zeker kweekt uw diepvriezer een laagje ijs aan de binnenkant. Dit ijs zorgt ervoor dat de koelelementen hun werk minder goed kunnen doen, waardoor uw diepvriezer meer gaat verbruiken. Het is dus zeker aan te raden om uw diepvriezer op tijd te ontdooien. Een ijslaag van 2mm geeft al een meerverbruik van 10%. De winter is hét seizoen bij uitstek om uw diepvriezer te ontdooien. Wanneer het buiten vriest, kunt u probleemloos al uw bevroren etenswaren buiten leggen terwijl u diepvriezer ontdooit.

5. Overweeg winterbanden.
Misschien denkt u nu: ‘weer een extra kost!’. Maar op zich zijn winterbanden niet duurder dan zomerbanden. Terwijl u met winterbanden rijdt slijten uw zomerbanden niet, waardoor die langer zullen meegaan. Het voordeel van winterbanden is dat ze ook bij temperaturen onder 7 graden soepel blijven, waardoor u meer grip hebt en minder verbruikt. Ze dienen dus heus niet alleen om te vermijden dat u vast komt te zitten in de sneeuw. Ook handig: Laat u winterbanden dan op een tweede set velgen monteren en bewaar deze wielen thuis. Zo beperkt u de kosten voor het wisselen en stockeren van de banden. In België zijn winterbanden nog niet verplicht maar in sommige Europese landen wel, vindt ze hier.

6. Wilt u nog extra besparen?
Buiten wordt het guur en koud, binnen is het gezellig en wordt de verwarming dus enkele graden hoger gezet. Net zoals de energieprijzen, die stijgen. Het is dus verstandig om nog even goed te kijken naar uw energiekosten. Uw energiefactuur kan nu écht nog verder omlaag als u overstapt naar een andere energieleverancier. Vergelijk hier uw energiefactuur en stap over!

PS: Wilt u weten waar moet u op letten als u overstapt? Aanbieders.be geeft u zes tips. Lees ze hier en stap over naar de meest voordelige leverancier. Zo blijft u profiteren van het laagste tarief! Overstappen loont!

Written by Britt Jamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *