4g-speed

3G 4G

Bent u geïnteresseerd in snel mobiel internet op uw smartphone of tablet, dan kunt u niet om 4G heen. Maar wat is 4G eigenlijk? Wat heeft u eraan en hoe kunt u het krijgen? Deze en nog veel meer vragen over 4G worden hieronder beantwoord.

Wat is 4G?
4G is de benaming voor de nieuwste generatie mobiele telecommunicatiestandaard. 4G staat voor de vierde generatie. 4G is de opvolger van 3G en zorgt simpel gesteld voor een snellere internetverbinding op uw smartphone, tablet of laptop via het mobiele netwerk.

Wat is het verschil tussen 4G en LTE?
LTE (afkorting van Long Term Evolution) is de technologie die het mogelijk maakt om 4G-internet aan te bieden. De termen LTE en 4G worden vaak door elkaar gebruikt, maar er wordt hetzelfde bedoeld: mobiel internet met hoge snelheid. LTE heeft u in verschillende vormen en snelheden. Alleen LTE Advanced voldoet momenteel aan de vereisten om 4G te mogen heten.

Is 4G veel sneller dan 3G?
Het snelheidsverschil tussen 4G en 3G is aanzienlijk. U kunt de mogelijkheden vergelijken door 3G voor te stellen als een eenbaans autoweg en 4G als een driebaans snelweg. Als niemand op een autoweg rijdt, kunt u aardig gas geven met een auto. Maar als het drukker wordt, daalt uw snelheid rap en kan het zelfs traag worden. Dat merkt u als u op een druk station staat of tijdens een evenement; het bekijken van uw Facebookpagina duurt dan een eeuwigheid. Met 4G heeft u dat probleem niet. De bandbreedte is een stuk groter, waardoor u niet of nauwelijks last hebt van ander verkeer. Daarnaast kunt u op een snelweg sowieso veel harder rijden dan op een landweg.

In theorie kan de snelheid van 4G 1000 Mbit/s of zo’n 125 megabyte per seconde zijn. In de praktijk worden die snelheden bij lange na niet gehaald. Maar in vergelijking met 3G is het verschil wel enorm en waan u zich met 4G in een racewagen.

Als u met uw 3G-smartphone 4 Mbit/s downloadsnelheid haalt, mag u blij zijn. Als het ook maar iets drukker is, haalt u dat niet eens. Uit de eerste testen met 4G blijkt dat u in de praktijk wel tussen de 10 en 20 Mbit/s downloadsnelheid bereikt. En nu het nog rustig is op de 4G-snelweg kan dat zelfs nog veel hoger zijn. De providers adverteren met 30 tot 50 Mbit/s.

Het verschil bij uploaden is nog veel groter. Ook daar haalt u met 4G tussen de 10 en 20 Mbit/s. Dat zijn snelheden die u thuis met uw wifi waarschijnlijk niet eens bereikt.
De snelheid van uw 4G is overigens ook afhankelijk van het soort abonnement dat u afsluit. Hierbij geldt: hoe meer u betaalt, hoe hoger de snelheid.

Welke telecomaanbieders hebben 4G in België?
Belgacom, Mobistar en KPN’s Base hebben in België licenties bemachtigd voor de 800MHz-frequentie. Deze zal worden gebruikt voor de landelijke uitrol van 4G en dient als aanvulling op de 1800MHz-frequentie die al in België wordt gebruikt. De drie operators betaalden ieder 120 miljoen euro voor de licenties, een bedrag dat ze voor de komende twintig jaar toegang geeft tot de 4G-frequentie.

De 800MHz-frequentie wordt ondersteund door de iPhone 5s en iPhone 5c, maar niet door de iPhone 5. Wilt u op de iPhone 5 met het 4G-netwerk verbinden, dan moet u binnen het bereik van de 1800MHz-frequentie zijn. De lagere 800MHz-frequentie heeft een groter bereik waardoor de frequentie het makkelijker voor providers maakt om landelijke dekking te bieden. In Nederland gebruiken providers de 800MHz-frequentie om op zoveel mogelijk plekken 4G te bieden, terwijl de 1800MHz-frequentie wordt bijgeschakeld om in steden de grote drukte op te vangen. Dit betekent dat u met een iPhone 5 met 4G kunt verbinden in een grote stad, maar dat u in rustige gebieden een iPhone 5s of iPhone 5c nodig hebt.

Belgacom, Base en Mobistar laten alledrie weten dat de 800Mhz-frequentie de landelijke uitrol van 4G moet versnellen. Belgacom wil tegen het einde van het jaar 4G aan vijftig procent van de bevolking bieden en het 4G-netwerk van Base beslaat eind 2014 heel België. Mobistar belooft binnen drie jaar 98 procent van België 4G aan te bieden en benadrukt dat hier ook 60 gemeenten op het Waalse platteland onder vallen.

Is 4G bij alle providers gelijk?
Nee. Dat is een punt van aandacht als u 4G gaat aanschaffen. U kunt 4G namelijk op verschillende frequenties en LTE-banden uitzenden.

U kunt alleen gebruik maken van 4G als u uw toestel en uw provider hetzelfde frequentiebereik hebben. Een provider kan naast elkaar meerdere frequenties 4G aanbieden en een smartphone of tablet kan ook verschillende frequenties ontvangen.
Controleer goed of de frequenties overeen komen. Let hier met name goed op als u een smartphone of tablet in het buitenland koopt.

Zit er verschil in kwaliteit tussen de 4G-frequenties?
Ja. Van de beschikbare frequenties is het bereik van de 800 MHz het beste. Lagere frequenties dringen beter door bebouwing en reiken verder. Dit bekent dat het gemakkelijker is om met de 800 MHz landelijke dekking te krijgen. Ook gaat u binnenshuis duidelijke verschillen merken en is 800 MHz beter.

Betaalt u extra voor 4G?
Vooropgesteld: de telecombedrijven hebben veel geld betaald om de frequenties in handen te krijgen. En dat geld moet worden terugverdiend via de abonnementen.

Het was de verwachting dat u fors extra ging betalen voor 4G, maar in de praktijk valt dat mee. De telecomproviders lijken toch vooral graag hun huidige klanten te willen behouden en ze niet weg te willen jagen met extra kosten.

Even op een rij: wat heb je nodig om 4G op uw smartphone te kunnen gebruiken?

Zijn er alternatieven voor 4G?
De grootste concurrent is wifi. Bijna in alle woningen en bedrijven in België is reeds wifi. Ook in steeds meer treinen en openbare gebouwen is wifi beschikbaar. Vaak gratis, soms tegen betaling van een kleine vergoeding.

In veel openbare plekken kan de downloadsnelheid van de wifi echter niet wedijveren met de snelheden die u met 4G haalt.

 

 

 

Written by Britt Jamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *