Van 21% naar 6%Tot eind volgend jaar, of misschien langer, gaat de btw op elektriciteit van 21% naar 6%, maar niet voor iedereen. De btw op elektriciteit daalt voor particulieren vanaf 1 april, van 21% naar 6%. Voor professionele klanten blijft het btw-percentage op 21% liggen. Die verlaging blijft minstens tot eind december 2015 gelden. De maatregel maakte deel uit van het relancepakket waarover de regering in januari besliste.

De btw-verlaging geldt dus alleen bij u thuis. Bedrijven, verenigingen, zelfstandigen, organisaties, scholen, … betalen nog altijd 21% btw. Dat is ook zo voor zelfstandigen met een ‘gemengd verbruik’. De bakker die boven zijn winkel woont en een professioneel contract heeft afgesloten bij zijn energieleverancier, krijgt geen btw-korting op zijn privéverbruik. Dat betekent dus kiezen: btw-recuperatie of btw-verlaging.

Ook mensen die onrechtstreeks afhangen van een professioneel contract blijven 21% btw betalen. Bijvoorbeeld camping- of appartementsbewoners die geen eigen teller hebben, maar hun stroomverbruik betalen aan de eigenaar.

Ook goed om te weten: het verbruik in de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw (de lift, de verlichting in de gang) blijft aan het btw-tarief van 21%. Wie een tweede verblijf heeft hoeft zich geen zorgen te maken. Als u een particulier contract hebt met uw leverancier, zult u ook daar maar 6% btw betalen.

Written by Britt Jamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *