Verkoop Mobistar

Orange, voorheen France Télécom, overweegt om dochteronderneming Mobistar in de etalage te plaatsen. Dat schrijft de Franstalige krant Le Soir. De Franse telefoniegroep zou er volgens Le Soir al enkele weken contacten met een Belgische investeringsbank op nahouden. Orange bezit 52,9 procent van de aandelen in Mobistar en zou samenzitten met de investeringsgroep om alle opties voor haar meerderheidsbelang te verkennen.

Het is niet de eerste maal dat Orange een gedeeltelijke of volledige verkoop overweegt van haar meerderheidsbelang in Mobistar. Vooral de laatste maanden ziet het er steeds minder rooskleurig uit voor de dochteronderneming van Orange.

Zo waren de kwartaalresultaten die Mobistar donderdag publiceerde allesbehalve reden tot juichen. Mobistar mocht maar liefst 73,8 procent minder winst in de boeken schrijven dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 9,2 miljoen euro, tegen 35,1 miljoen in het eerste kwartaal van 2013.

De telecomoperator wordt geconfronteerd met een uittocht van klanten. Maar liefst 79.000 klanten zochten tijdens het eerste kwartaal andere oorden op. Volgens Orange wordt de positie van Mobistar ondermijnd door een economische context waarin bedrijven zoals Belgacom, Telenet en Voo in staat zijn om paketten aan te bieden die telecommunicatie combineren met televisie- en internetdiensten.

Mobistar zelf blijft ervan overtuigd dat het vanaf eind 2014 eveneens bundels met mobiele telefonie, internet en televisie zal kunnen aanbieden, dankzij de vrijmaking van de kabel.

Geïnteresseerde kandidaten?
Veel waarnemers voorspellen dat Telenet de ontwikkelingen bij Mobistar nauwgezet zal volgen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Belgacom van Belgische mededingingsautoriteit groen licht zal krijgen om de jacht op Mobistar te openen.

Dat maakt van Telenet de enige Belgische speler die sterk genoeg staat om de controle over Mobistar over te nemen, een bedrijf dat in waarde zou variëren tussen de 750 en de 850 miljoen euro.

Verder zou ook Numéricable Belgique zich kunnen outen als geïnteresseerde partij, maar de maatschappij is niet groot genoeg om ‘alleen’ achter Mobistar aan te gaan.

In de rangen aandeelhouders van Numéricable bevindt zich natuurlijk ene Patrick Drahi, die recent nog zijn hand wist te leggen op een andere Orange-dochter. Ook valt nog af te wachten hoe internationale spelers zoals Vodafone of Deutsche Telekom kijken naar dit dossier.

Al deze spelers hebben echter een grote handicap tegenover Telenet: ze hebben een te beperkt of helemaal geen vast netwerk in België. Dat maakt dat ze met de andere spelers op de Belgische markt zouden moeten afspreken over hoe zich praktisch te presenteren aan de Belgische consument.

Bron: De Standaard.

Written by Britt Jamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *