Eandis wil elektriciteit en gas op het platteland duurder maken dan in de stad. De netbeheerder pleit voor een nieuwe tariefstructuur, die rekening houdt met de bevolkingsdichtheid. Op het platteland zijn langere, en dus duurdere leidingen nodig om stroom en gas te vervoeren. Die kosten wil Eandis doorrekenen aan de verbruikers. Los daarvan wil Eandis de prijzen ook verhogen met 15 procent.

Het plan stuit op onbegrip bij Landelijke Gilden, de grootste plattelandsbeweging in Vlaanderen die opkomt voor een leefbaar platteland. “Blijkbaar zijn alle middelen goed voor Eandis om meer inkomsten te realiseren. Dat ze daarbij een aantal principes overboord gooien, deert hen niet.” Voor Landelijke Gilden zijn elektriciteit en gas verworven basisbehoeften in Vlaanderen.

“Gaat Eandis ook meer aanrekenen in die regio’s waar meer mensen gebruik maken van de zogenaamde budgetmeters (voor mensen die hun rekening niet kunnen betalen). En gaat Eandis er ook rekening mee houden dat op het platteland meer groene energie wordt geproduceerd dan in steden?”, klinkt het.

Wat vind u van deze gedachtengang?

Written by Britt Jamar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *