Geheel in lijn met de hardnekkige  geruchten in de markt maakte Telenet vandaag dan toch bekend dat ze Base Company gaan overnemen voor 1.3 miljard euro. Een lang gekoesterde wens van Telenet die eindelijk in vervulling gaat. Door deze overname heeft de telecomoperator zijn eigen mobiele netwerk in handen en wordt het een volwaardige telecomaanbieder.

Een logisch gevolg van het gevoerde beleid?

Overname Base door TelenetDe overname versterkt de positie van Telenet op de telecommarkt. Het bedrijf verzekert met dit eigen netwerk zijn toekomst, zo is te horen.

Vanuit oogpunt van Telenet is dit een logische stap. De integratie van een mobiel netwerk met het vaste netwerk zorgt ervoor dat Telenet hun klanten optimaal kan bereiken in een wereld waar digitale toepassingen steeds belangrijker worden.  Maar het onderhoud van de diverse GSM-, GPRS-, 4G- en de benodigde investering in een 5G-netwerk vergt echter enorme bedragen. In een markt waar de prijs voor mobiel- en dataverkeer de laatste jaren fors gekelderd is, en dus marges onder druk staan, bovenop de directe gevolgen van de nieuwe Telecomwet lijkt dat geen sinecure. Wat dat betreft helpt het als je een van de grootste mobiele spelers in de markt overneemt. Goed voor de marktwerking of gaan we terug naar een markt waarin er weinig te kiezen valt?

Mobistar, en nu?

In de eerste plaats ziet Mobistar, die het toch al heel moeilijk heeft, opnieuw een deel van zijn inkomstenbron wegvallen na 2017, want Telenet zal daarna als MVNO geen gebruik meer maken van hun netwerk. Daarnaast komt het kleine Mobistar nu oog in oog te staan met twee grote marktleiders: Proximus en Telenet, die in tegenstelling tot Mobistar een volwaardig dienstenpakket kunnen aanbieden.

Het wordt met andere woorden enorm moeilijk voor Mobistar om op te boksen tegen deze grote merken. Wel heeft Mobistar aangekondigd opnieuw met een Triple Play-pakket te komen via het Telenet kabelnetwerk vanaf September, maar zal zij daarmee op korte termijn een vuist kunnen maken tegen de twee marktleiders op dat vlak?

Gaat de klant hiervan profiteren?

De grote vraag blijft natuurlijk: wat is uiteindelijk het voordeel voor de klant? Er blijven namelijk nog maar twee serieuze grote spelers over op de telecommarkt. Enerzijds is het afwachten of de service van de bedrijven gelijk blijft, verbetert of net afneemt door deze duopolie. Ook is het de vraag wat dit met de prijs zal doen.

We zien een tendens in de markt dat er vol wordt ingezet op triple play pakketten (Digitale TV, Internet en vaste telefonie) met in het pakket een mobiel abonnement. De ideale manier om een klant voor heel lange periode aan zich te binden. Om dus nog mee te kunnen spelen, heeft de operator een waardig alternatief nodig voor het internet- en tv-aanbod van deze bedrijven. Helaas blijkt uit het verleden dat dit enorm moeilijk is. Zo gingen o.a. Billi en Base Snow hen al voor, maar weinig succesvol. Rest ons de vraag, waar dat nu precies aan te wijten viel.

Want kleine prijsvechters die vaak zorgen voor alternatieven krijgen op deze manier geen ruimte meer. Een goed voorbeeld daarvan is de energiemarkt die langzaam maar zeker naar een situatie toegroeit dat er maar enkel grote spelers kunnen stand houden.

We moeten ervoor waken dat het ontbreken van echte concurrentie ervoor zorgt dat consumenten geen echte keuzevrijheid meer hebben en dat daarom de overige marktpartijen zich niet genoodzaakt voelen door het gebrek eraan de consument te laten profiteren van lagere prijzen.

Minister De Croo is aan zet

De overname moet eerst nog goedgekeurd worden door de Mededingingsautoriteiten. Het lijkt me geen makkelijke opgave. Gaan investeringen in een mobielere toekomst met een 5G-netwerk en het tegengaan van de verschraling van de markt wel samen? Is het nog houdbaar dat de Belgische overheid een meerderheidsbelang behoudt in Proximus? Wat gaat gebeuren met Numericable en Voo? Kan de ontwikkeling op de Telecommarkt in Europa wel losgezien worden van die in België? Om maar een aantal balletjes op te werpen.

Charles Dekkers

Written by Charles Dekkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *