De energietaksen schieten als paddenstoelen uit de grond. Afgelopen zomer kwamen er al heel wat kosten bij. De optelsom begon met het doorrekenen van de vennootschapsbelasting, vervolgens werd het prosumententarief in het leven geroepen. Niet veel later werd de btw op elektriciteit terug verhoogd van 6% naar 21%. Daarna volgde de beslissing om de gratis stroom af te schaffen en tussendoor werden ook de distributienettarieven verhoogd. Nu komt er nog een stroomheffing bij, de ‘turteltaks’.

Energiefactuur stijgt met € 100

Uw energiefactuur wordt nog duurderDe nieuwste energieheffing werd in het leven geroepen om de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten weg te werken. Voor een gemiddeld gezin, dat minder dan 5 MWh per jaar verbruikt, bedraagt de extra kost € 100. Verwarmt u op elektriciteit, dan loopt uw jaarlijks verbruik vaak op tot 20 MWh. Dat betekent al snel een meerkost van € 770 op uw factuur. De energiezuinigheid van uw woning, is bij deze taks dus belangrijk.

Bekijk hier hoeveel u extra moet betalen:

Verbruikscategorie (MWh/jaar) Totale heffing (€/jaar)
Tot 5 MWh € 100
5 – 10 MWh € 130
10 – 20 MWh € 290
20 – 50 MWh € 770
50 – 100 MWh € 1.300
100 – 500 MWh € 1.850
+ 500 MWh € 2600 tot € 120.000

Vanwaar komt die historische schuldenberg?

Om de overgang van grijze energie naar zonne-energie een duwtje in de rug te geven, bedacht de regering de groenestroomcertificaten. Een subsidie om de mensen te motiveren, te investeren in zonnepanelen. Geen slecht idee. Althans voor even. In 2009 daalde de prijs van zonnepanelen, maar de overheid bleef de investering subsidiëren. Daar ging het mis, want ook zonder subsidies waren de zonnepanelen een rendabele investering. Hadden ze in 2009 even op hun tanden gebeten en politieke moed getoond, hadden deze problemen vermeden kunnen worden.

Hélaas zij het niet anders en werd er de afgelopen jaren een schuld van €2 miljard opgebouwd. Om te voorkomen dat onze kinderen en kleinkinderen met deze berg schulden opgezadeld zitten, bedacht Minister van Energie Turtelboom een nieuwe energieheffing. Een extra taks die dus op onze rekening komt.

Hernieuwbare energie in slecht daglicht

Hélaas zetten de schuldenberg en heffingen hernieuwbare energie in een slecht daglicht. Terwijl het eigenlijk fantastisch is dat we energie kunnen opwekken uit natuurlijke bronnen. Daarom willen we erop wijzen dat zonnepanelen ook ZONDER subsidie een goede investering zijn. Met een rendement van 4 à 5 %, doen ze het stukken beter dan de banken!

Houd uw factuur zo laag mogelijk

Kort samengevat: onze energiefactuur stijgt, of we dat nu fijn vinden of niet. Om te voorkomen dat u zich blauw betaald aan elektriciteit en gas, kunt u best uw huidige energietarief vergelijken. Want u kunt tot € 300 besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Maak uw vergelijking bij Aanbieders.be en stap gratis en eenvoudig over!

Vergelijk uw energiefactuur

Written by Anke Stienen

9 Comments

De Boo

40 jaar geleden installeerde ik electrische accumulatieverwarming voor oplading tijdens de nacht omdat dit mee door de overheid gepromoot werd om de opgewekte energie door kerncentrales tijdens de “stille uren” te benutten. Zware investering voor isolatie was nodig maar werd toen niet gesubsidieerd. Meer dan 40 jaar verwarmde ik energiezuiniger dan gebruikers van fossiele brandstoffen zonder degelijke isolatie. Nu blijkt dat ik daarvoor 290 – 100 = 190 Euro meer moet betalen dan een doorsnee gezin. Wat moet ik doen? terug een mazoutkachel installeren om het voor een gepensionneerde betaalbaar te houden? Wat heeft mijn verwarming te maken met overgesubsidieerde zonnepanelen die op grote schaal geïnstalleerd werden door ondernemingen die daarmee exuberante winsten genereerden op het geïnvesteerde kapitaal.?

Reply
Gabriels

Het is immers zo makkelijk belastingen te verhogen door diegenen die zelf geen belasting betalen , wat kan het hun dan schelen !!! Madam turtel .

Reply
Charles Dekkers

Los van de vraag of de enorm opgelopen schuldenlast door de subsidies via Groene stroomcertificaten nu eerlijk verdeeld worden, het blijft een ‘falen’ van de vorige regering die de hele maatschappij opgezadeld heeft met deze rekening. Zal allemaal goedbedoeld zijn, maar het schrikbarende is dat de maatschappij weer de rekening mag oppakken. Politiek zou meer werk moeten maken van lange termijn beleid en niet ingegeven door politieke gewin op dat moment.

Reply
Marc Masure

@ De Boo en Chris Volkomen eens ik zit met hetzelfde probleem ik verwarm ook met accumulatie
De brave man zal wel betalen!!!!

Reply
Luc

Je kan inderdaad 300 Euro per jaar besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Maar enkel het eerste jaar, zoals je kan lezen in de kleine lettertjes. Blijf je een jaar langer, dan betaal je voor een jaarcontract wel de volle pot. En als je in de loop van het jaarcontract zou willen veranderen, dan betaal je zowiezo toch het abonnement voor een volledig jaar.

Reply
Charles Dekkers

Dat houden wij voor u pro actief in de gaten. Klanten van aanbieders krijgen de service van ons dat wij continue hun tarief afzetten tegen de markt. Op het moment dat er een beter voordeel te doen is ten opzichte van hun huidige contract, krijgt men van ons een vrijblijvend advies. Daarnaast zullen wij binnenkort onze klanten ook gaan helpen om inzicht te krijgen in hun verbruik en de besparing die dat kan opleveren!
Bedankt voor uw reactie

Reply
Fons

Ook wij verwarmen al jaren elektrisch en nu zijn we de sigaar voor al de zonnepanelen.
Zonnepanelen zijn de enige bron van inkomsten in dit land waar geen belastingen worden
op betaald. Kunnen ze daar niet aankloppen om hun stommiteiten recht te trekken.

Reply
francis

Ik heb 40 jaar geleden ook gekozen voor verwarming met elektriciteit. Vermits ik mijn leverancier nièt heb gevraagd voor enkel elektriciteit die nièt van kerncentrales afkomstig is, heb ik dus de “rest”-elektriciteit gekregen die wel van kerncentrales afkomstig is: proper, veilig, duurzaam en in principe goodkoper. Ik heb dus niet bijgedragen aan het CO2 probleem en door mijn schuld is onze aarde niet opgewarmd. Toch moet ik mee opdraaien voor de gevolgen en voor de kosten voor ons milieu… en nu ook nog eens extra omdat ik gekozen heb om nièt vervuilend te zijn. Bedankt!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *