Noteer het in uw agenda: vanaf 15 juni 2017 betalen we géén roamingkosten meer. Eindelijk. De afschaffing van deze extra kosten werd definitief goedgekeurd. Er wordt sinds 2007 trapsgewijs toegewerkt naar deze afschaffing. Eerder werd het plafond voor deze kosten al verlaagd en in april 2016 worden de maxima nogmaals vermindert, een laatste stap naar de volledige afschaffing.

Europa beslist: geen roamingkosten meer

Roamingkosten definitief afgeschaft in 2017De EU heeft een definitieve beslissing genomen in de afschaffing van de roamingkosten. Vanaf de zomer van 2017 zullen er geen extra kosten meer aangerekend worden als u in een Europees land telefoneert, sms’t of surft. U kunt dan in heel Europa bellen voor de prijs van een binnenlands telefoontje.

Europa legt echter wel enkele beperkingen op. Er komen geen extra kosten bij als u een “redelijk verbruik” hebt. Maar als u meer verbruikt, zult u alsnog een toeslag moeten betalen. Wat juist een redelijk verbruik is en hoeveel de extra kost bedraagt, moet nog gedefinieerd worden. Daarnaast is het verboden om te simkaartshoppen in Europa. Dat wilt zeggen dat u geen simkaart mag aanschaffen in een goedkoop land, om in een duur telecomland te gebruiken.

Trapsgewijze afschaffing

Voor we overal in Europa gebruik kunnen maken van onze bundel van thuis, dalen de roamingtarieven op 30 april 2016 nog een laatste keer. De meerprijs om te bellen in het buitenland bedraagt dan maximum € 0.05 per minuut. Een sms mag maximum € 0.02 meer kosten dan uw nationale sms’en. En per MB data mag er maximum € 0.05 extra aangerekend worden.

Invoering netneutraliteit

Naast de afschaffing van de roamingkosten, bereikte de EU ook een akkoord rond de netneutraliteit. Het akkoord stelt dat het internet gelijk is voor iedereen. Dat wilt zeggen dat alle diensten open worden aangeboden, er geen internetverkeer voorgetrokken wordt en legale content niet vertraagt of geblokkeerd mag worden om eender welke reden.

Toch laat het akkoord nog té veel achterpoortjes open. Er zijn “specialistische diensten” die buiten de normale regels vallen. Welke deze diensten zijn, is nog niet duidelijk. Daarnaast wordt “zero rating” niet verboden. Hierdoor is het mogelijk dat er voor Spotify geen data van uw bundel verdwijnt, terwijl voor concurrent Deezer bijvoorbeeld wel. Ook wordt het internetverkeer geprioriteerd op basis van type verkeer. Zo surft versleuteld verkeer bijvoorbeeld trager en netwerkverkeer vanuit games bijvoorbeeld sneller. Als laatste is “netwerkmanagement” nog steeds mogelijk en mogen providers bepaald verkeer afknijpen als ze verwachten dat het druk zal worden.

We zijn er bijna …

… Maar nog niet helemaal. We zetten de eerste stappen in de goede richting, zowel met de “afgeschafte” roamingkosten, als met de invoering van (beperkte) netneutraliteit. Door alle beperkingen en achterpoortjes concluderen we dat bellen, sms’en en surfen in het buitenland eigenlijk gewoon goedkoper wordt. Daardoor zijn een open markt en volledige netneutraliteit voorlopig nog toekomstmuziek.

Written by Anke Stienen

1 Comment

thomasvermeeren

da’s goed maar je moet overal een simkaart kunnen kopen en er zou een europese wet moeten komen die zegt hoeveel min. en hoeveel max., een mobieltarief moet bedragen, en dit voor alle mobiele diensten (bv. min. 0,01 EUR-max. 0,10 EUR) en de kost voor mobiele diensten mag dan niet minder bedragen/niet meer bedragen, dan europees wettelijk is vastgesteld, en dat alles overheidsgecontroleerd word op de kosten die je hebt

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *