Het is zover. Vanaf vandaag, 1 maart 2016, betaalt iedereen in België mee aan de torenhoge schuldenberg van de subsidie op zonnepanelen (groene stroom).  Deze kosten zijn inmiddels opgelopen tot maar liefst 9 miljard euro! Voor gezinnen met een normaal verbruik, bedraagt deze taks € 100 per jaar. Verbruikt u meer? Dan loopt de rekening op … Gélukkig is er een manier om te besparen op de Turteltaks, wij vertellen u graag hoe!

U betaalt minstens € 100 extra

Turteltaks betalen of besparen?Even een geheugensteuntje. Als u graag wilt weten hoeveel u extra betaald op uw komende energiefactuur, dan is het belangrijk dat u uw jaarverbruik kent. Een gezin met een verbruik tussen de 5.000 en 10.000 kWh elektriciteit, betaalt maar liefst €130 per jaar extra. Verbruikt u meer? Dan loopt de bijdrage op van € 290 tot € 770 of nog meer. Behoort u tot de groep van beschermde klanten die recht hebben op een sociaal tarief? Dan heeft u ‘geluk’, want deze mensen betalen ‘maar’ € 25 extra.

Lees voor meer detail ook ons eerder blogartikel over de Turteltaks: ‘Uw energiefactuur wordt NOG duurder: € 100 Turteltaks’.

Wordt uw voorschotfactuur aangepast of niet?

Om te voorkomen dat u een bijbetaling moet doen als u uw jaarlijkse eindafrekening krijgt, verhogen heel wat energieleveranciers de voorschotfactuur van hun klanten. Zo lieten Luminus, Eni en Electrabel al weten dat ze de voorschotten met € 8 tot € 10 per maand te zullen verhogen. Maar er zijn ook leveranciers, waaronder Essent en Elegant, die de voorschot bedragen niet zullen aanpassen. Deze leveranciers gaan ervan uit dat dankzij de dalende energieprijzen van de laatste tijd en de verwachting dat de energietarieven ook de komende tijd nog laag zullen blijven of zelfs nog wat zullen dalen, deze extra kost ruimschoots gecompenseerd wordt op het einde van het jaar. Het hangt er een beetje van af welk tarief u momenteel hebt bij uw leverancier.

€ 100 betalen of besparen? Wij berekenen het voor u!

Niemand kan ontsnappen aan de nieuwe heffing van mevrouw Turtelboom. Toch is het mogelijk om te besparen op deze extra kost. Door namelijk over te stappen naar de voordeligste energieleverancier met de hoogste korting kunt u optimaal profiteren van de lage tarieven van dit moment. Wie dat in uw geval is hangt af van uw huidige leverancier, uw verbruik en het tarief dat u nu heeft (een vaste prijs of een variabele).

Ja u dient deze kosten te betalen, maar weet u zeker dat u een scherp tarief betaalt momenteel?  Laat ons uw contract beoordelen en optimaliseren, zodat u er zeker van bent dat u ondanks deze stijging het goedkoopste aanbod in de markt heeft. Op uw persoonlijke situatie afgestemd. En als extra service zullen wij u pro-actief  verwittigen als uw huidige tarief wijzigt en u ieder jaar een nieuw advies sturen om te bepalen of weer kunt besparen op uw energie factuur!

VERGELIJK & BESPAAR NU

Heeft u nog vragen over de Turteltaks of over uw energiefactuur? Aarzel niet om onze website www.aanbieders.be te bezoeken of een van mijn collega’s te contacteren op nummer 011/37.38.00. Zij staan u graag te woord op weekdagen van 9u tot 17.30u!

Graag horen wij van u.

Written by Anke Stienen

4 Comments

Alexander

Bij de laatste groepsaankoop van 2016 van de provincie West-Vlaanderen is het tarief van gas voor 12 maanden bij de voordeligste nl. Elegant 1,6790 eurocent, dus voordeliger dan de leveranciers die u opgeeft. Aangezien ik over zonnepanelen beschik is gas voor mij de grootste onkostenpost.

Reply
Anke Stienen

Beste Alexander,

Enkel op basis van een kWh-prijs is het moeilijk om een vergelijking te maken. Er komen namelijk ook nog vaste kosten en dergelijke bij.
Daarnaast zijn er tal van leveranciers die grote kortingen weggeven aan nieuwe klanten, waar hier ook geen rekening mee wordt gehouden.
Om een goede vergelijking voor u te maken, is het belangrijk alle andere factoren ook te kennen.
Hiermee bedoel ik: de overige kosten die elegant aanrekent en uw verbruik.

Groeten, Anke

Reply
Eddy Smesman

Beste Anke,
Ik vindt het nogal kort door de bocht om de mensen te vertellen dat ze kunnen besparen op de turteltaks. Ik hoorde dit reeds verscheidene malen van mevr. Turtelboom zelf. Een vorm van zand in de ogen te strooien door een wereldvreemde politieker mischien?
Een taks daar kan je niet op besparen. Als je via aanbieders gaat vergelijken tussen de verschillende leveranciers, dan doe je dit om op je energiefactuur te besparen. Dit kan nu het monopolie doorbroken is en de markt vrij werd gemaakt. Spijtig is dat het monopolie van de intercommunales en eandis niet werd doorbroken. Als je onze factuur bekijkt, dan zie je wat ik bedoel. Zij gaan met twee derde van hetgeen wij betalen lopen. Daar zou pas bespaard kunnen worden.
mvg,
Eddy

Reply
Anke Stienen

Beste Eddy,

We zijn er ons hier meer dan bewust van dat de hoge energierekening niet de schuld is van de leveranciers. Op dit moment liggen de energietarieven namelijk historisch laag.
Wat onze factuur duur maakt, zijn inderdaad de taksen, heffingen en dergelijke. Zoals u al zei is dit bijna twee derde van de som die we betalen.
Door te vergelijken bent u wél zeker van de laagste prijs en hoogste korting, zoals we in het artikel ook benadrukken.
Wanneer u €100 Turteltaks moet betalen en €200 uitspaart, bespaart u in principe 2 keer de Turteltaks.

Groeten, Anke

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *