Hebt u het al gemerkt? Uw energiefactuur is het afgelopen jaar gestegen. Uit een studie van het Prijzenobservatorium blijkt dat in Vlaanderen de energiefactuur met € 286 steeg, dat is bijna 40%. Deze stijging is het gevolg van verschillende beslissingen van de regeringen-Michel I en –Bourgeois I. In Brussel en Wallonië heeft dit minder gevolgen, hier stijgt de factuur met gemiddeld € 41 en € 91.

Stijgende energiefactuur door regering

Energiefactuur in Vlaanderen stijgt forsIn 2015 betaalde een gemiddeld Vlaams gezin (met een jaarlijks verbruik van 3.500 kWh en een enkelvoudig kWh-tarief) € 737. Dit jaar betaald datzelfde gezin € 1.022 (+ € 286). Deze stijging is echter niet te wijten aan een stijgende elektriciteits- of gasprijs, integendeel. De hogere afrekening is een gevolg van diverse politieke beslissingen en verhogingen door de distributiebedrijven.

Wist u dat de elektriciteits- en gasprijs momenteel maar 30% van uw energiefactuur bepalen? De overige 70% wordt bepaald door taksen, heffingen, btw- en distributiekosten.

Waarom vooral voelbaar in Vlaanderen?

Het afgelopen jaar hebben we als prijsvergelijker de markt sterk zien veranderen. Zo begon het jaar met de verhoging van de btw van 6% naar 21%. Dit is een verhoging die in héél België voelbaar is. Naast deze verhoging werd er voor de Vlamingen de gratis stroom voor gezinnen afgeschaft. Kort daarna volgde de invoering van de hogere Vlaamse bijdrage voor het energiefonds. Een heffing die we beter kennen onder de naam Turteltaks. Deze energieheffing alleen zorgt al voor een stijging van minimum €100. En niet te vergeten: de netbedrijven rekenen de invoering van de federale taks op intercommunales door aan de consument.

Dalende brandstof- en gasprijzen

Vandaag zijn wél de gas- en brandstofprijzen gedaald ten opzichte van vorig jaar. Door de terugval van de olieprijs, betalen we momenteel gemiddeld 26% minder voor mazout en 10.2% minder voor motorbrandstof. Daarnaast daalde ook de consumptieprijs van aardgas, dit met gemiddeld 14.5% ten opzichte van vorig jaar. Wie gas en elektriciteit combineert kan daardoor ‘het verlies’ een deeltje compenseren.

Uw energiefactuur beperken

U betaalt natuurlijk het liefst zo min mogelijk aan uw energieleverancier. Maar we kunnen niet om de kosten heen. Om uw energiefactuur zo laag mogelijk te houden, raden we u aan om (jaarlijks) uw energietarief te vergelijken en een overstap te maken naar de voordeligste energieleverancier. Momenteel kunt u gemiddeld €300 besparen door te profiteren van de hoge kortingen die de leveranciers weggeven.

Bespaar op uw energiefactuur

Waarom vergelijken & overstappen via Aanbieders.be?

Bij Aanbieders.be zijn we dagelijks bezig met het monitoren van de markt. Zodra er grootse veranderingen doorgevoerd worden, brengen we de consument hiervan op de hoogte. Ook wanneer er zoals vandaag zaken in het nieuws zijn, proberen we dit zo goed mogelijk te duiden. Daarnaast trachten we de consument te helpen met het maken van de juiste keuze.

Bij Aanbieders.be krijgt u:

  • Gratis professioneel besparingsadvies op uw maat
  • De beste promoties op de markt
  • Zorgeloze overstap en een vast aanspreekpunt
  • Actieve opvolging van uw energiefactuur (jaarlijkse checkup)

 

 

Bron: DeMorgen, DeStandaard

Written by Anke Stienen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *