Deze morgen overheerste in de media het bericht dat de consument zijn energiefactuur opnieuw zal zien stijgen. We horen het u al luidop denken: weeral eens een stijging van onze energiefactuur. En wij Belgen moeten dit maar blijven slikken?

De nieuwsdienst van de VRT kon een confidentiële studie van de federale energieregulator, de CREG, omtrent de bouw van twee windmolenparken in de Noordzee inkijken. Dit vertrouwelijk document maakte het mogelijk dat de kostprijs van de bouw van twee Nederlandse windmolenparken net over de Belgisch-Nederlandse grens vergeleken kon worden met de kostprijs van twee Belgische windmolenparken. Wat blijkt, in ons Belgenland kost dit groen project wel twee miljard meer dan bij onze Nederlandse buren.

Gevolg: energiefactuur stijgt opnieuw

Veel denkwerk hoeft er niet aan te pas te komen tot wat deze onthulling zal leiden. Het gevolg is immers hetzelfde als wat er gebeurde toen de Turteltaks ingevoerd werd en toen bekend werd dat de uitgegeven subsidies voor het leggen van zonnepanelen een grote financiële put achterlieten. De kosten voor de windmolenparken zullen dus bij de consument terecht komen. Naar alle waarschijnlijk zullen de subsidiekosten voor de windmolenparken hoger liggen dan de subsidiekosten voor de zonnepanelen (en deze lopen op tot ruim 12 miljard euro).

Onze mening en advies

Wij bij Aanbieders denken hetzelfde als u: opnieuw een overheidsbeslissing dat verkeerd uitdraait en waarvoor wij met z’n allen weeral kunnen opdraaien. Same old story dus… Daarom helpen wij u graag om de beste energieleverancier te vinden zodat uw energiefactuur niet opnieuw de hoogte ingaat. Met behulp van onze energievergelijker krijgt u in één oogopslag een duidelijk overzicht van de energieprijzen die alle energieleveranciers op dit moment toepassen. Aangezien er vaak grote verschillen op deze prijzen zitten, is de kans enorm groot dat u kan besparen op uw energie uitgaven. Bovendien nemen wij alle administratieve zorgen voor onze rekening zodat wij u een snelle en eenvoudige overstap kunnen garanderen.

De eerste bom sloeg al eerder in

De eerste bom sloeg een jaar geleden al in. Toen sloot de Nederlandse overheid namelijk een akkoord met het Deense energiebedrijf DONG Energy omtrent de bouw van windmolenparken op de Noordzee. Meer specifiek had het akkoord betrekking op de bouw van windmolenparken net over de Belgisch-Nederlandse grens. Dit groen initiatief werd via aanbesteding opgestart, waarbij de Nederlandse overheid de beste kandidaat uitkoos. Uiteraard speelde de vergoeding die de overheid verschuldigd is aan de aanbesteder een enorm grote rol bij de beslissing naar wie de aanbesteding zou gaan.

DONG Energie accepteerde binnen deze overeenkomst een vergoeding van 72,70 euro per megawattuur voor de eerste 15 jaar. En dit is het moment waarop de eerste bom insloeg.

Een maand voordat Nederland namelijk inging op dit aanbod, had onze Belgische regering ook een akkoord gesloten omtrent de bouw van windmolenparken in de Noordzee. Deze overeenkomst werd met twee Belgische consortia afgesloten, maar hier werd een vergoeding die tussen 124 en 130 euro per megawatt ligt gegarandeerd. En dit gedurende de eerste 19 jaar. Een enorm groot verschil ten opzichte van het Nederlandse verhaal dus, terwijl de windparken rond dezelfde periode gebouwd zullen worden én terwijl ze vlak naast elkaar liggen.

De enorm uiteenlopende cijfers leidden tot een storm aan discussies en rekenwerk. De sector van de windparken ging in de tegenaanval met het argument dat appelen niet met peren te vergelijken zijn. Hiermee werd o.a. naar de verschillende kostenstructuur, productie fiscaliteit en looptijd van subsidiëring verwezen. En dit argument werd tot vanmorgen, toen de VRT met zijn rekensom naar buiten kwam, aangenomen.

Wilt u meer weten over de gevolgen van deze overheidsbeslissing en/of over het besparen op uw energiefactuur? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

UPDATE

De – intussen fel bediscussieerde – studie van de CREG, de federale energieregulator, krijgt een vervolg. De studie van de CREG, die vorige week de media overheerste – onthulde dat de Belgische windmolens in de Noordzee wel 2 miljard duurder zijn dan de Nederlandse windmolens in de Noordzee. En wij, de consumenten, zullen dus weer een verhoging op onze energiefactuur te zien krijgen. De bom sloeg vorige week dus stevig in.

 

Intussen heeft deze kwestie dus een staartje gekregen. De regeringspartijen hebben samengezeten om maatregelen te nemen. Hoewel ze stellen dat de aanbesteders een hoge subsidiëring zullen eisen, maakt de regering zich sterk dat ze geen oversubsidiëring zal toelaten. Op deze manier zou onze energiefactuur toch niet zo hard stijgen dan eerst aangekondigd. En wij zijn natuurlijk benieuwd of ze hun woord zullen houden… Wij houden u alvast op de hoogte.

 

Written by Charles Dekkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *