De CREG, de regulator voor elektriciteit en gas, publiceerde een rapport waaruit blijkt dat de energiekosten met 112% gestegen zijn sinds 2007. Bent u niet verrast door deze enorme stijging? Logisch, want niet enkel bericht de media regelmatig over de stijgingen, ook uw portemonnee voelt deze Verdubbeling.

Niet verrast door het feit dat de huidige energieprijzen met 112% gestegen zijn ten opzichte van tien jaar geleden? Inderdaad, dit “nieuwtje” komt niet als een donderslag bij heldere hemel. U weet dit niet zozeer omdat het regelmatig in de media verschijnt, maar wel omdat u maandelijks die stijgende energiefactuur moet betalen.

Waar komt de verdubbeling vandaan?energiekosten in 10 jaar verdubbeld

De verdubbeling van uw energiekosten in de afgelopen tien jaar bedraagt gemiddeld een stijging van € 561.91 op uw jaarlijkse energiefactuur. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat onze energiefactuur doorheen de jaren zo gestegen is?

De grote boosdoeners binnen dit verhaal zijn de distributienetbeheerders. De afgelopen tien jaar stegen hun tarieven immers met 152%. Ook de overheid, en o.a. haar befaamde Turteltaks en andere belastingen, spelen een niet te ontkennen rol.

Wat u misschien wél verrast, is het feit dat in Wallonië en Brussel de energieprijzen niet zo hard stegen. In Wallonië steeg de factuur slechts met 40%  en in Brussel met 20%. Volgens de CREG is dit te wijten aan de Vlaamse afschaffing van gratis stroom voor gezinnen.

Kan de factuur naar beneden?

Minister van Energie Bart Tommelein zoekt naar een oplossing om de energiefactuur terug te doen dalen. Hij stelt voor om het beheer van de distributienetten onder te brengen onder één Vlaamse werkmaatschappij.

Daarnaast kunt u er ook zélf voor zorgen dat u altijd de laagste prijs voor uw energie betaalt. Vergelijk op regelmatige basis de huidige energieprijzen via onze gebruiksvriendelijke vergelijkingstool. Via onze energievergelijker krijgt in één oogopslag inzicht de prijzen van alle energieleveranciers en ontdekt u meteen het meest voordelige tarief op basis van uw persoonlijk verbruik.

Hebt u nog vragen over de stijgende energieprijzen en/of wilt u weten of u over het goedkoopste tarief beschikt? Aarzel niet om ons te contacteren.

Written by Charles Dekkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *