Tijdens een verhuis moet u aan duizend en een dingen denken. Een van die zaken is het regelen van een energieleverancier. Maar hoe pakt u zoiets aan en wat zijn de opties die u hebt. Moet u bijvoorbeeld uw huidig energiecontract mee verhuizen? Of net niet?

We nemen u stap voor stap mee in de verschillende mogelijkheden, want uiteindelijk bepaalt u welke keuze u maakt. Inderdaad, u hoort het goed, uw keuze

energiecontract verhuizenKort gezegd hebt u drie opties:

 1. U neemt uw huidige contract mee naar uw nieuwe woning
 2. U neemt het contract over van de vorige bewoners van uw nieuwe woning (of makelaar)
 3. U zoekt zelf de beste leverancier met het meest voordelige tarief

Optie 1: Het huidige energiecontract mee ‘verhuizen’

Het is geen enkel probleem om uw huidige energiecontract mee te nemen naar het nieuwe adres. Bent u tevreden van uw energieleverancier en over het tarief dat u betaalt? Dan volstaat een telefoontje naar uw huidige energieleverancier om het contract naar uw nieuwe adres over te laten zetten. Echter, hou er wel rekening mee dat het verbruik in uw oude woning niet overeenkomt met dat in uw nieuwe. Met andere woorden, wat u jaarlijks aan uw elektriciteit en/of aardgas dient te betalen is sterk afhankelijk van o.a. het type woning, de mate van isolatie van het huis en welke netbeheerder actief is in uw regio.

Om te bepalen of uw huidige leverancier ook voor de nieuwe woning de beste keuze is, raden wij u dan ook sterk aan om een vergelijking te maken voor uw nieuwe adres. U kunt voor een verrassing komen te staan. Onze ervaring is dat bij een verhuis de klant vaak vele honderden euro’s kan besparen. Dat lijkt ons de moeite! 

Wat moet u doen als u voor optie 1 kiest?

 1. Ga naar onze website www.aanbieders.be/energie en vergelijk alle energieleveranciers op basis van de nieuwe postcode. Geef daarbij aan bij welke energiemaatschappij u nu zit (liefst ook met welk tarief) . De vergelijkingstool toont u alle tarieven en het besparingsbedrag dat mogelijk is door over te stappen naar de meest voordelige leverancier. U zult dus zien dat er best een besparing mogelijk is, dat komt voornamelijk vanwege het feit dat u als bestaande klant GEEN recht hebt op kortingen die leveranciers wel weggeven aan nieuwe klanten. 
 2. Als u een keuze hebt gemaakt, dan vult u het aanvraagformulier volledig in. U ontvangt daarvan zowel van Aanbieders.be als van de gekozen leverancier een bevestiging. De nieuwe leverancier gaat vervolgens voor u aan de slag.
 3. Het is belangrijk dat u van zowel uw huidige- als dat van uw nieuwe adres de meterstanden noteert. Op basis van deze meterstanden kunnen de betrokken leveranciers de facturen opstellen. Uw huidige zal een eindafrekening kunnen opmaken, en de nieuwe leverancier weet vanaf welke stand het verbruik verrekend kan worden.  Deze meterstanden noteert u in de aanvraag op onze website (voor uw nieuwe leverancier) maar u brengt uw huidige leverancier best op de hoogte via een energieovernamedocument.  Dit overnamedocument laat u ook best ondertekenen door de bewoners die in uw huis/appartement komen te wonen. Zo vermijdt u discussie achteraf.  

energieovernamedocument-meenemen-huidig-contract

Optie 2: Het energiecontract overnemen van de vorige bewoners

Het is ook goed mogelijk dat u het contract van de vorige bewoners van uw nieuwe adres overneemt. Echter dat wordt in de praktijk niet vaak gedaan. Iedereen wil graag zelf kunnen bepalen bij welke leverancier hij/zij klant wordt en voor welk tarief. We horen ook wel eens van klanten dat de verhuurder of verkopende partij dat verplicht. Maar laat u niet doen. U bent tot niets verplicht. Dus ook nu raden wij u aan om, voordat u definitief kiest, eerst de energietarieven te vergelijken via onze website www.aanbieders.be/energie.

Tip: vraag aan de vorige bewoners hoeveel zij jaarlijks verbruikten aan elektriciteit en/of aardgas. Dat is een indicatie voor uw jaarlijkse factuur. De leveranciers zullen altijd de maandelijkse voorschotnota bepalen aan de hand van de historie van verbruik van de laatste 3 jaar. Tenzij u op voorhand anders aangeeft. Bel met onze klantendienst voor meer uitleg. 

Wat moet u doen als u voor optie 2 kiest?

 1. Noteer samen met de vorige bewoners de meterstanden van de elektriciteit- en gasmeter en vul deze meterstanden in op het energieovernamedocument.
 2. Vul verder alle gegevens in die gevraagd worden in het document.
 3. De oude en de nieuwe bewoner(s) dienen het document beide te ondertekenen.
 4. Zorg ervoor dat beide partijen een exemplaar hebben en stuur het overnamedocument op naar de nieuwe leverancier of naar de klantendienst van Aanbieders.be. Dit kan via e-mail: klantendienst@aanbieders.be of stuur het op naar Aanbieders.be, Afdeling energieovername, Guffenslaan 66, 3500 te Hasselt.

Let op: Het overnamedocument is GEEN energiecontract, U dient via onze website apart een aanvraag daarvoor te doen.

energieovernamedocument-overnemen-contract

Optie 3: Een nieuw energiecontract afsluiten voor uw nieuwe woonst

De beste optie is eigenlijk om opnieuw een keuze te maken voor een nieuwe energieleverancier en een nieuw tarief. Zoals hierboven al even aangegeven gaat u naar www.aanbieders.be/energie om te bekijken welk tarief het best bij uw nieuwe situatie past. Voor hulp kunt u altijd terecht bij onze klantendienst. Zij kunnen u ook telefonisch helpen en op vraag een energiecontract aanvragen bij de leverancier van uw keuze.  

Vergeet dan niet uw huidige leverancier op de hoogte te brengen van uw verhuis. Dit doet u door het overnamedocument toe te sturen. In dit geval hoeft u uw nieuwe adres niet te communiceren.

Wat moet u doen als u voor optie 3 kiest?

 • Vergelijk de energietarieven op basis van uw persoonlijke situatie en kies de energieleverancier die voldoet aan uw criteria.

U ziet, de keuze is aan u! 

Bij het verhuizen van uw energiecontract hebt u dus geen verplichtingen. U kan uw huidig energiecontract meenemen, het energiecontract van vorige bewoners overnemen of een nieuw energiecontract afsluiten. Voordat u een keuze maakt, raden we u aan om altijd de energietarieven te vergelijken.

Wilt u meer informatie over de verschillende opties bij het verhuizen van uw energie? Wij helpen u graag verder. Aarzel dus ook niet om ons te contacteren. Samen maken we van uw verhuis een succes!

Written by Anke Stienen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *