Uw verhuis is het perfecte moment om uw huishoudregels aan te passen. Want wist u dat enkele kleine veranderingen in uw levensstijl, uw energiefactuur al drastisch doen dalen? Maak slimme keuzes en vervang gloeilampen door ledverlichting. Of leer uw huisgenoten om het licht uit te doen als ze een ruimte verlaten. Benieuwd naar wat u nog kunt doen om energie te besparen? Leer met onze tips uw energiefactuur tot een minimum te beperken!

Uw woning energiezuinig verlichten

tips energie besparenWeet u niet welke verlichting u best kiest? Ga dan zeker voor ledlampen in plaats van gloei- of halogeenlampen. Niet alleen verbruikt ledverlichting minder, ook gaat het langer mee en geeft het minder warmte af. Kies bovendien voor domotica-oplossingen. Zo kan u makkelijk op afstand apparaten via een app uitschakelen.

Fris daarnaast de muren op met lichte kleuren. Deze weerkaatsen het licht waardoor er minder lampen moeten branden.

Nu we richting de zomer gaan, genieten we eindelijk van langer én vooral gratis daglicht. Profiteer hier van en laat de lampen zo lang mogelijk uit. Vergeet tot slot het licht niet uit te doen als u een ruimte verlaat. Zijn uw huisgenoten hardleers? Dan is het een goed idee om in ruimtes zoals het toilet, waar u vaak maar kort bent, een sensor te plaatsen.

Energiebesparend koelen? Da’s zeker

Een goede isolatie zorgt voor een wereld van verschil op uw energiefactuur. En dit zowel voor verkoeling als verwarming. Maak dus in eerste instantie zeker werk van een goede isolatie van uw dak, muren, vloeren, … in uw woning. Want goed begonnen, is half gewonnen.

Het spreekt misschien voor zich, maar toch hebben we niet allemaal de neiging om de verwarming uit te zetten als we een raam openzetten om een ruimte te verluchten. Bovendien zetten we met het beter weer de airconditioning opnieuw vaker op.  Kies niet enkel voor airconditioning. Ramen en deuren zijn immers gemaakt om open en toe te doen.

Daarnaast plaatst u uw koelkast en diepvriezer best waterpas en tien centimeter van de muur. Op deze manier kan de warme lucht makkelijk weg en verbruikt het toestel minder. Moet u nog een nieuwe diepvriezer kopen? Koop dan een horizontale diepvriezer, want deze verbruiken minder als verticale diepvriezers omdat koude lucht daalt.

Ja, ik wil besparen tijdens mijn huishouden

Vrienden en familie hebben de datum van uw housewarming al maanden in hun agenda staan. Nu het zover is, is het tijd om een maaltijd op tafel te toveren. Kook het best met de deksel op uw kookpotten. Zo behaal je sneller de gewenste kooktemperatuur. Is het eten gaar? Zet het kookvuur dan af. De restwarmte houdt uw gerecht warm.  Overschotjes van het diner? Plaats deze pas in de koelkast als ze afgekoeld zijn. Zo moet uw koelkast geen extra energie verbruiken om de juiste temperatuur aan te houden.

Dat u minder energie verbruikt als u op een lagere temperatuur wast en op een lager toerental uw was laat uitzwieren, wist u waarschijnlijk al. Maar wist u ook al dat een volle pluizenfilter in uw droogkast ervoor zorgt dat u meer energie verbruikt? De filter op regelmatige basis proper maken is dan ook een goed idee.  Schaf u bovendien een reflecterende strijkhoes aan. Deze kaatst namelijk de warmte terug waardoor u minder energie verbruikt.

Vergelijk. Waarom ook niet?

Als u naar een andere gemeente verhuist, vergelijkt u best nog eens de energieprijzen. Verschillende gemeenten hanteren namelijk verschillende tarieven. Ga daarom na welk energietarief op basis van uw type woning en uw verbruik het voordeligst is. U zou kunnen verschieten van welk voordeel het u kan opleveren!

Leer uw woning kennen met Smappee!

Altijd op de hoogte van uw energieverbruikSmappee, wat? Smappee is een slimme energiemonitor dat uw huis omtovert tot een slimme, energiezuinige woning. Na een eenvoudige installatie krijgt u via de gratis app in één oogopslag inzicht in het elektriciteitsverbruik en de daarbij horende kosten van uw woning.

En als u nu een Smappee toestel via Aanbieders aankoopt, kan u profiteren van 10% korting. Wat houdt u dus nog tegen? Inderdaad, besparen maar!

Wilt u nog meer tips om energie te besparen? Of hebt u vragen over uw energieverbruik en/of -factuur? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Written by Anke Stienen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *