U hebt een nieuwe stek gevonden, staat te popelen om in te trekken en uw vrienden markeerden de housewarming al in hun agenda. Maar natuurlijk geen housewarming zonder eerst uw verhuis te plannen. Geen paniek, uw verhuis moet niet stresserend zijn, als u maar goed voorbereid bent. Gebruik onze ultieme checklist om efficiënt te verhuizen.

Uw verhuisdatum ligt vast: wat nu?

#1 Neem afscheid van uw huidige woning

Huurt u een woning? Contacteer uw huisbaas om uw woning op te zeggen. Dit doet u minstens drie maanden voor uw verhuis gepland is. Vergeet niet om alvast een datum af te spreken voor de plaatsbeschrijving.

Kocht u een woning? Dan is het tijd om dit te koop aan te bieden. Hebt u hier zelf weinig tijd voor? Neem contact op met een vastgoedkantoor om u bij te staan tijdens de verkoop.

Uw verhuis regelen

#2 Verhuisfirma of vrienden inschakelen?

Een verhuisfirma is superhandig, maar niet goedkoop. Trommel daarom vrienden en familie op. Voorzie een bak bier, een glaasje wijn, koekjes en broodjes en u zal zien dat ze graag een handje komen helpen. Vraag ook of iemand in uw familie- of vriendenkring een busje heeft dat jullie tijdens de verhuis kunnen gebruiken.

Moet u grote voorwerpen naar boven of beneden brengen een verhuislift voor een uurtje of twee. Op die tijd krijgen jullie best veel gedaan.

Zijn uw vrienden en die bak bier niet zo een goede combinatie en schakelt u toch liever een verhuisfirma in? Vergelijk dan verschillende offertes want prijzen kunnen aardig verschillen.

TIP: Door de week verhuizen is goedkoper dan in het weekend.

#3 Ga op verhuisdozen jacht

Vraag in de plaatselijke supermarkt om dozen aan te kant te houden en vrienden en familie doen vast graag hetzelfde. Op tweedehandssites kan u ook vaak verhuisdozen scoren.

Verzamel dekens om meubels te beschermen en krantenpapier om breekbare spullen in te pakken. Verzamel ook vuilniszakken, want de kleren die u op een kapstok hangt, kan u makkelijk inpakken en beschermen met een vuilniszak.

#4 Gaat alles mee naar uw nieuwe thuis?

Checklist verhuizen Aanbieders

Selecteer welke spullen en meubels u mee wil verhuizen en welke niet

Breng meubels en andere spullen die nog een tweede leven verdienen naar de kringloopwinkel of zet ze te koop op tweedehands websites. Materiaal dat niet meer bruikbaar is, breng je beter naar het containerpark.

Demonteer de andere meubels en pak uw spullen in. Houd de plannetjes, vijzen en andere benodigdheden voor de montage van uw meubels goed bij. Zijn er meubels die u niet kunt demonteren? Plak dan de lades en deuren dicht met tape.

TIP: Hebt u veel boeken te verhuizen en hebt u reiskoffers op wieltjes? Laad uw boeken dan in deze reiskoffers is. U vermijdt sowieso een pijnlijke rug en maak het uzelf makkelijk.

#5 Labelen is een must

Goed gelabelde dozen zijn heilig tijdens een verhuis. De vele helpende handen dragen uw dozen ijverig naar binnen om ze dan eender waar neer te planten. Voor u het weet vindt u niets meer terug en wordt uitpakken een hel. Plak op elke doos na het inpakken een label waarop u de ruimte waar de doos naartoe moet in je nieuwe woonst schrijft. Zo wordt uitpakken kinderspel.

#6 Maak het officieel

Geef op tijd je adresverandering aan in uw nieuwe gemeente en bij Bpost. Dat kan allemaal online in een paar simpele muisklikken. Het is niet gratis, maar wie heeft er nog zin om zijn post op het oude adres te gaan ophalen?

Contacteer ook uw verzekeringsmaatschappij en voorzie uw nieuw woning ook van de nodige verzekeringen. Denk hierbij aan de brandverzekering, familiale verzekering en verzekering tegen diefstal.

Uw vaste lasten

#7 Beslis wat u met uw energiecontract doet:

  • Uw energiecontract mee verhuizen
  • Het energiecontract van de vorige bewoners overnemen
  • Een nieuw energiecontract afsluiten

TIP: Lees ons voorgaand blogbericht ‘Mijn energiecontract mee verhuizen? Of net niet?’ en kom te weten welke optie voor u het meest voor de hand liggend is.

Vergeet bovendien niet om uw energieovernamedocument in te vullen en op te sturen.

#8 Kies uw internetpakket

Net zoals bij uw energiecontract moet u beslissen welke internetprovider u wenst in uw nieuwe woning. Controleer welke mogelijkheden u hebt op uw nieuwe adres en doe tijdig uw aanvraag. De eerst mogelijke installatiedatum van internet en tv ligt gemiddeld 2 weken in de toekomst.

TIP: Via Aanbieders.be/internet/packs komt u er heel eenvoudig achter welk internetpakket het meest geschikt is voor uw behoeften. Aanvragen is al even eenvoudig.

#9 Watermaatschappij contacteren

Vergeet niet om uw huidige watermaatschappij te contacteren en de waterstanden bij het verlaten van uw woning te noteren. Hier bestaat per regio een apart overnamedocument voor. Vul dit dus ook zéker in wanneer u uw pand verlaat.

Nog 1 keer slapen

#10 Zorg ervoor dat u de sleutels van uw nieuwe woning tijdig hebt

#11 Verzamel de spullen die u de eerste nacht in uw nieuwe woning nodig zal hebben

#12 Haal eten en drinken voor de helpende handen en uzelf in huis

#13 Maak de koelkast en diepvriezer leeg en trek de stekkers uit

V-Day: de verhuisdag zelf

#14 Noteer de meterstanden voor water en energie in en vul het energie- en waterovernamedocument in

Energieovernamedocument Aanbieders

#15 Laad de spullen die u eerst wil uitpakken als laatste in

#16 Controleer alle kamers zodat u niets vergeet

#17 Ga met een borstel en natte dweil door de woning. Zo laat u alles netjes achter.

#18 Als u huurde, overhandig dan de sleutels aan huisbaas

Aangekomen in uw nieuwe woonst?

#19 Zet de belangrijkste meubels (bv. bedden, kasten, …) in elkaar

#20 Pak de dozen met de belangrijkste spullen uit

#21 Sluit uw koelkast, diepvriezer, wasmachine, droogkast en andere elektrische installaties aan

# 22 Neem er een glaasje en een hapje bij en klink op uw nieuwe woning!

Toch nog vragen? 

Hebt u nog vragen over uw verhuis? Bent u niet zeker wat u moet doen met uw energie- of telecomabonnement? Aarzel niet om contact met ons op te nemen op 011/37.38.00 of ons contactformulier in te vullen via: Aanbieders.be/verhuis

Written by Anke Stienen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *