Nu we eindelijk mogen genieten van zomerse temperaturen droomt u waarschijnlijk ook al weg naar uw welverdiende vakantie. Gaat u naar het buitenland? Dan weet u dat u vanaf 15 juni geen roamingkosten meer moet betalen in de Europese Unie. Roam like at Home, dit wil zeggen: tijdens uw verblijf in het buitenland betaalt u hetzelfde als in België. Aangezien dit ervoor zorgt dat een grote som inkomsten wegvalt voor de telecomoperatoren ondernemen zij maatregelen om dit verlies te compenseren. Typisch…

Wat gebeurt er?

Het is al langer bekend dat de roamingkosten vanaf 15 juni wegvallen. Meer specifiek is roaming gratis in de 28 Europese lidstaten en in de niet-Europese lidstaten Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen. Let er dus op dat deze regel niet in Turkije geldt. Als u uw limiet overschrijdt, denk er dan aan dat de telecomoperatoren wel extra kosten mogen aanrekenen. Om te weten hoeveel u zal moeten bijbetalen, neemt u best contact op met uw telecomoperator.

Door de invoering van deze maatregel zullen de telecomoperatoren een grote bron aan inkomsten verliezen. Zo schat men dat de ’gratis’ roaming in 2017 ongeveer 61 miljoen euro zal kosten. Proximus, Telenet en andere telecomspelers zoeken dan ook manieren om dit verlies tot het minimum te beperken.

Wat stellen we vast?

U ziet het al aankomen: om dit inkomstenverlies enigszins op te vangen, stijgen de prijzen. Proximus, bijvoorbeeld, laat de prijs van verschillende telecompacks, die voor april 2012 werden afgesloten, met €2 per maand stijgen. Ook de business packs van Proximus ontkomen niet aan een prijsstijging. Wie buiten zijn bundel gaat, zal voortaan €0,06 betalen i.p.v. €0,03.

Toeval of niet?

De telecombedrijven stellen dat het toeval is dat de prijsstijging en de “gratis” roaming samenvallen. Gelooft u dit? Net zoals Minister van Telecom,  Alexander De Croo en Test-Aankoop reageren wij hier kritisch op. U gaat toch niet zeggen dat er geen verband is tussen de afschaffing van de roamingkosten en de verhoging van de prijzen. Alexander De Croo reageerde hier reeds op en zal stappen ondernemen om de prijzen opnieuw te laten dalen. Anders zullen we op vlak van mobiel internet nog verder achterop hinken ten opzichte van andere lidstaten.

Wat kan u doen?

Wij raden u aan om uw roaming op vakantie niet constant op te laten staan, iets wat u misschien wel hier in België doet. Vergelijk bovendien de verschillende telecomprijzen op basis van uw verbruik. Als u van een goedkoper telecomtarief kan genieten, stap dan ook over. Stapt u over via Aanbieders.be dan zorgen wij voor een zorgeloze overstap en wordt alles voor u geregeld. Twee vliegen in één klap dus. Vergelijk nu nog en stap over voor u op vakantie vertrekt.

Hebt u nog vragen over uw telecomtarief? Wilt u meer informatie over de prijsstijging? Wij staan u graag met raad en daad bij.

Written by Charles Dekkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *