Er is al veel geschreven en gediscussieerd over de afschaffing van de roamingkosten. Deze zogenaamde ‘Roam like at Home’-maatregel zal vanaf 15 juni in voege treden. Hoewel dit onderwerp brandend actueel is, merken we dat er nog heel wat onduidelijkheid over bestaat. Want wat is roaming eigenlijk? Wat houdt de maatregel juist in? En welke kosten zal uw operator aanrekenen? Wij leggen u alles uit over ‘Roam like at home’ en dit zonder de werkelijkheid rooskleuriger voor te stellen dan die is.

Roamingkosten afgeschaftWat is roaming eigenlijk?

Als u naar het buitenland reist, kan u meestal geen beroep doen op het netwerk van uw Belgische provider. Om ervoor te zorgen dat u toch kan bellen, sms’en en surfen buiten België, zoekt uw toestel automatisch een netwerk van een andere provider. Voor dit proces rekent de provider in het buitenland extra kosten – de zogenaamde roamingkosten – aan, aan de provider in België en deze rekent de extra kosten vervolgens aan u door, de consument.

Wat is Roam like at Home?

‘Roam like at Home’ betekent dat providers geen roamingkosten meer mogen aanrekenen. U zal uiterlijk vanaf 15 juni dus geen extra kosten betalen om te bellen, sms’en en surfen in het buitenland.

Let op: Dit wilt niet zomaar zeggen dat roaming gratis is!

In welke landen worden de roamingkosten afgeschaft?

In alle Europese lidstaten (Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechische Republiek, Vaticaan en Zweden) en in de niet-Europese lidstaten IJsland, Liechtenstein en Noorwegen zal de ‘Roam like at Home’-maatregel van toepassing zijn.

Houd er dus rekening mee dat deze maatregel niet geldt in onder andere Turkije, Tunesië en Zwitserland.

Omwille van de Brexit is het op dit moment nog niet duidelijk of providers nog roamingkosten in Groot-Brittannië mogen aanrekenen of niet. Dit is een agendapunt dat op de volgende Brexit-gesprekken ter sprake zal komen. Zodra hier meer informatie over bekend raakt, laten we het jullie weten.

Moet u als consument iets doen?

Uiterlijk op 15 juni moeten alle providers de roamingkosten schrappen. U hoeft dus geen actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat u niets extra betaalt.

Per provider zijn dit de afschaffingsdata:

  • Telenet en Base schaffen de roamingkosten af vanaf 15 juni 2107
  • Proximus laat vanaf 12 juni 2017 de roamingkosten vallen
  • Orange schrapt de roamingkosten vanaf 11 juni 2017
  • Bij Mobile Vikings betaalt u al sinds 15 mei 2017 geen roamingkosten meer
  • Scarlet heeft de roamingkosten al een tijdje afgeschaft

Is roaming dan gratis?

Het is niet zo omdat buitenlandse providers geen extra kosten meer mogen aanrekenen aan de Belgische providers voor het gebruik van hun netwerk dat roaming geheel gratis is. Als u hier in België een actieve bundel hebt, worden belminuten, sms’en en mobiel internet die u in het buitenland gebruikt van uw nationale bundel afgetrokken. Dit is het geval als u klant bent bij Base, Mobile Vikings, Orange, Proximus, Telenet of Scarlet.

Als u gratis belminuten, sms’en en/of mobiel internet binnen uw bundel overschrijdt of als u geen actieve bundel hebt, zal u hetzelfde tarief als in België betalen. Vanaf dan is roaming dus niet meer gratis.

Moet u roaming eigenlijk nog uitschakelen?

In principe hoeft u roaming dus niet uit te schakelen op uw toestel. Uiteraard hebt u nog altijd de optie om dit wel uit te schakelen als u dit wenst. Afhankelijk van welk besturingssysteem uw smartphone gebruikt, volgt u de verschillende stappen om roaming af te zetten.

Wat als ik gebeld of gesmst wordt in het buitenland?

Als u oproepen ontvangt in de EU-zone, zal u dat bij bepaalde providers niets kosten. Ontvangt u oproepen buiten de EU-zone dan zullen er wel nog roamingkosten aangerekend worden. Dan geldt immers het internationale tarief dat van toepassing is in het land waarin u zich bevindt. Sms’en ontvangen is gratis zowel binnen de EU-zone als buiten de EU-zone.

Wat moet u wél zeker doen voordat u op vakantie vertrekt?

Wilt u zeker zijn dat u een bundel heeft die geschikt is voor uw verbruik en dat u zo goedkoop mogelijk kan bellen, sms’en en surfen in het buitenland? Vergelijk voor uw vertrek zeker de verschillende tarieven. Stap vervolgens gratis én zonder administratieve rompslomp via Aanbieders.be over.

Hebt u nog een vraag over roaming? Wilt u meer informatie over de verschillende tarieven en bundels? Neem gerust contact met ons op via mail naar klantendienst@aanbieders.be of telefonisch op het nummer 011/37.38.00.

Written by Charles Dekkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *