Intussen mochten we de zomer verwelkomen en zijn de examens – éindelijk – gedaan. Dit wil ook zeggen dat het festivalseizoen letterlijk voor de deur staat. Vandaag is Rock Werchter begonnen en deze week openen ook Couleur Café en Summerfestival nog hun deuren. En dit jaar is er een primeur voor alle festivals. Stel dat er zich een bepaalde ramp in de omgeving van een festival voordoet, dan zal u als festivalganger en als omwonende hiervan automatisch een melding ontvangen via het BE-Alert platform.

BE-Alert?

BE-Alert, dat eerder deze maand officieel gelanceerd werd, is een alarmeringssysteem dat van de federale overheid en het Crisiscentrum uitgaat. Meer specifiek, als er zich hier in België een noodsituatie voordoet, ontvangen mensen in de buurt van de ramp hier automatisch een melding van via sms, e-mail en sociale media. In deze melding staat welke noodsituatie, bijvoorbeeld een ontploffing, terroristische aanslag, nucleaire ramp, … plaatsvindt en welke voorzorgsmaatregelen we moeten ondernemen.

Hoe werk BE-Alert?

Om waarschuwingsberichten te ontvangen, moet u zich eerst op het BE-Alert platform registreren. Registreren is gratis en kan makkelijk via een online formulier dat u hier kan vinden. Deze alarmberichten worden vanuit steden, gemeenten, provincies of de federale overheid verstuurd en het ontvangst ervan is gratis.

Op dit moment hebben een tweehonderdtal gemeenten en steden zich ingeschreven om automatisch een sms te kunnen versturen naar mensen die in de buurt van een noodsituatie zijn. De overheid raadt aan om u sowieso te registreren op het platform. Het is niet zo omdat uw gemeente zich niet heeft aangemeld voor het alarmeringssysteem dat u geen meldingen kan ontvangen. Meldingen kunnen, zoals we reeds aangaven, immers ook vanuit de federale overheid of provincie verstuurd worden.

BE-Alert en mijn privacy?

De bevoegde instanties willen benadrukken dat onze privacy absoluut gegarandeerd is. Bovendien heeft ook de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer zich over het privacy gegeven gebogen. Zij publiceerde een positief advies over dit nieuwe alarmeringssysteem.

Hebt u vragen en/of opmerkingen over BE-Alert? Laat ons gerust iets weten!

Written by Anke Stienen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *