Jouw voorschotfactuur onder de loep

Gepost op 05/02/2020 door Katelijn Eelen

De voorschotfactuur, stof voor heel wat vragen. Waarom betaal je zo’n voorschotfactuur? Hoe wordt het voorschotbedrag bepaald?  Waarom is zo’n voorschot eigenlijk nodig?
En vooral: kan ik mijn voorschotbedrag aanpassen? Wij beantwoorden voor jou de meest gestelde vragen over het voorschot op energieverbruik.
Je ontdekt ook hoe wij van Aanbieders.be je korting(en) en  voorschotbedrag interpreteren.

Kan ik mijn voorschotfactuur aanpassen?

Bepaalde omstandigheden maken dat je energieverbruik (aanzienlijk!) kan wijzigen.  Let er dus op dat je je voorschotfactuur aanpast als je niet voor verrassingen wilt komen te staan!

Je geeft dan eenvoudigweg door aan je energieleverancier dat je je voorschotfactuur wilt aanpassen.  Als het om een grote aanpassing gaat (denk aan een verhoging of verlaging van meer dan 20 procent) kan je energieleverancier om een woordje uitleg vragen: die gaat er dan van uit dat er iets veranderd is.

Voorbeelden van veranderingen die een invloed kunnen hebben op je energieverbruik: misschien ben je wel groter of kleiner gaan wonen, is je gezin uitgebreid, heb je zonnepanelen of een elektrische auto aangeschaft?

Het handigste is dus dat je voorschotfactuur zo goed mogelijk overeenkomt met je effectieve verbruik.

Waarom betaal ik een voorschotfactuur?

Ieder huishouden verbruikt energie.

Uiteraard ligt dat verbruik niet voor elk gezin even hoog.

Toch kan het zijn dat jij en je buur hetzelfde voorschot betalen. Maar dat wil niet zeggen dat jullie op het einde van de rit ook evenveel zullen betalen!Wanneer je een contract afsluit met een energieleverancier, spreek je af dat je maandelijks, tweemaandelijks of driemaandelijks een voorschotfactuur betaalt.

De voorschotfactuur is een geschatte vaste kost voor iets dat altijd kan veranderen: je energieverbruik. Denk dus aan elektriciteit en gas.

Deze factuur zorgt er dus voor dat je energiekosten meer gespreid worden: zo moet je alles niet in één keer betalen. 

Eén keer per jaar vraagt de netbeheerder immers om je meterstand door te geven. Ofwel doe je dat zelf, ofwel komt er een meteropnemer langs. Zo wordt bepaald hoeveel je verbruikt hebt, en hoeveel je zal moeten betalen aan de energieleverancier. Dit is vaak een aanzienlijke som, aangezien het je hele jaarverbruik omvat. Op basis van je verbruik wordt daarom een voorschotbedrag berekend, en wordt je jaarrekening gesplitst.

Een voorschotfactuur biedt dus niet alleen een voordeel voor de energieleverancier (die op verschillende tijdstippen geld ontvangt in plaats van één keer per jaar), maar ook voor jou als consument! In stukjes betalen is beter dan alles in één keer, toch?

Bijbetalen of terugkrijgen?

Op het einde van het jaar, na het opnemen van de meterstand, wordt je effectief verbruik vastgesteld, waarna je opnieuw een factuur in de bus krijgt. Blijkt dat je meer hebt verbruikt dan in je voorschot is bepaald? Dan zul je het verschil moeten bijbetalen. Als je voorschot te hoog lag, krijg je geld terug.

Natuurlijk is het voor iedereen beter dat je voorschotfactuur zo dicht mogelijk bij je effectieve verbruik ligt: daarom doet de energieleverancier extra veel moeite om dat zo goed mogelijk in te schatten.

Hoe bekijk je bij Aanbieders.be de korting(en) en invloed op je voorschotfactuur?

Als je volgens onze vergelijkingstool leveranciers naast elkaar zet om de voordeligste deal te vinden, merk je dat wij de korting altijd incalculeren. Logisch, want die zal je worden toegekend als je overstapt! Alleen is het wel zo dat de leverancier de kortingen meestal pas toekent bij je eindafrekening. Het is dus heel goed mogelijk dat je na de overstap geen verschil ziet in je voorschotbedrag.
Geen nood, je hebt nog altijd recht op de korting(en)! Die zie je dan op je eindfactuur.

Hoe wordt mijn voorschotfactuur bepaald?

Het bedrag dat op je voorschotfactuur staat, is natuurlijk niet zomaar uit de lucht gegrepen. 

Je energieleverancier brengt een aantal factoren in kaart om je voorschot te bepalen.

De factoren die mee jouw voorschotfactuur bepalen:

  • Schatting van je verbruik: op basis van de afgelopen drie jaren stelt de netbeheerder (die ook telkens om je meterstanden vraagt) een ‘EAV’ (Estimated Annual Volume) op: jouw geschatte verbruik per jaar. Dit document geeft hij door aan de energieleverancier.
  • Schatting van de tarieven: op basis van energiekost, taksen en netvergoedingen stelt de energieleverancier een schatting op van de energietarieven. Let op: soms worden maatregelen doorgevoerd die ook voor de energieleverancier onverwacht zijn, wat ervoor kan zorgen dat er extra moet betaald worden op het einde van het jaar. De energieprijzen zijn immers aan evoluties onderhevig.
  • Eventuele veiligheidsmarge: sommige energieleveranciers houden rekening met een veiligheidsmarge: ze stellen je voorschotbedrag iets hoger in, zodat je op het einde van het jaar geld terugkrijgt. Want dat is leuker dan bijbetalen, toch?

Hoe kan Aanbieders.be je helpen?

Kort gezegd: dankzij ons geniet je voordeligste tarief voor energie, want je gebruikt ons om kosteloos energieleveranciers voor jou te vergelijken, en vervolgens over te stappen naar de leverancier die het beste bij je past.

Vraag je je af wat er allemaal gebeurt als je van leverancier verandert?
Wat is nu weer het verschil tussen een vast en variabel energietarief?

Of ben je volop verschillende energieleveranciers met elkaar aan het vergelijken, en kan je de knoop niet doorhakken op basis van het voorschotbedrag? Vergelijk nu via onze vergelijkingstool.

 

 

Ben je al klant bij ons, en wil je het hele proces van vergelijken en overstappen automatisch maken? Dan raden we je onze ContractRadarContractRadar-100x100aan! Dan wordt er voor jou telkens naar de beste deals gezocht, zodat jij enkel nog maar hoeft te genieten van het voordeligste energietarief.

Heb je nog een vraag? Neem gerust contact op met ons team van experts, wij helpen je met plezier verder.


Gerelateerde artikels

Posted on 19/12/2024 by Hans
Om de hoeveel tijd switch je best van energieleverancier?

Het is makkelijker dan ooit om te veranderen van energieleverancier. Gelukkig, want er bestaan grote prijsverschillen en daar kan je als consument alleen maar beter van worden. Maar het is niet slim om té vaak te switchen, want daarmee schiet je soms in je eigen voet. Dit is waarom.

Lees het artikel
nettarieven 2025
Posted on 18/12/2024 by Hans
Nettarieven stijgen in 2025: zo compenseer je eenvoudig de extra kosten

Vanaf 1 januari 2025 stijgen de distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas. Gemiddeld betaalt een Vlaams gezin 120 euro per jaar meer voor elektriciteit (+33%) en 15 euro extra voor aardgas (+6%). Maar let op: deze verhoging staat volledig los van de energieprijs zelf. Gelukkig is er een manier om die stijging deels of volledig te compenseren: vergelijk je energieleverancier en bespaar tot 500 à 1000 euro per jaar!

Lees het artikel