Maandelijkse afrekening voor je energie: hoe werkt het?

Gepost op 04/01/2024 door Charles

Met de maandelijkse afrekening betaal je gewoon wat je de afgelopen maand aan energie hebt gebruikt, volgens de actuele energieprijzen. Het is eigenlijk net als de rekening van je telefoonmaatschappij. Hiervoor heb je wel een digitale meter nodig. 

Heb je er eentje? Dan gaan we hieronder in op waarom het handig is voor vaste, variabele, en dynamische energietarieven. 

Maandelijkse afrekening met een vast energietarief 

Bij een vast tarief betaal je het hele jaar door dezelfde prijs per kilowattuur. Als er dan verschuivingen in de markt zijn, hebben die minder een invloed op jou: je prijs ligt vast. 

Het verschil tussen de voorschotregeling en de maandelijkse afrekening zit ‘m in hoe de kosten worden verspreid. Met een maandelijks voorschot betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Bij een maandelijkse afrekening betaal je meestal meer in de winter dan in de zomer, simpelweg omdat je dan meer energie verbruikt. Aan het eind van de rit, nadat alles is verrekend met het voorschottensysteem, kom je op hetzelfde totaalbedrag uit of je nu met een voorschotsysteem of een maandelijkse afrekening met een vast tarief betaalt. 

Wat zijn de voordelen van een maandelijkse afrekening met een vast tarief? 

Je krijgt elke maand te zien hoeveel je daadwerkelijk moet betalen en dus ook hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt. Dat kan je bewust maken van je verbruikspatronen en je energiezuiniger maken.  

Wat zijn de nadelen van een maandelijkse afrekening met een vast tarief? 

In de winter kunnen kosten voor je energie best hoog liggen, zeker tijdens koude winters waarin veel moet verwarmen. Bereken dus best op voorhand hoeveel je zou moeten betalen tijdens de winter, of wees erop voorbereid dat het bedrag wel eens wat hoger zou kunnen liggen dan je gewoon bent.  

Maandelijkse afrekening met een variabel energietarief 

Bij een variabel energietarief is de eindsom wel afhankelijk van de formule die je kiest. Bij het variabele tarief met voorschot- en slotfactuur baseert de energieleverancier zich niet op maandelijkse verbruiksgegevens, maar op verbruiksprofielen die afgestemd zijn op gemiddeld jaarlijks gebruik. Ongeveer 17,64% van je totale jaarverbruik wordt dan berekend op basis van de variabele prijzen van januari, terwijl dit in juli slechts 1,59% van je verbruik is. Voor de meeste gezinnen komt dit aardig overeen met de werkelijke situatie. 

Als je situatie echter sterk afwijkt, kan een maandelijkse afrekening wel interessant zijn. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je in december een maand niet thuis was en dus ook geen energie hebt verbruikt. Normaal gezien liggen de energieprijzen hoger in december, omdat er dan veel energie verbruikt wordt. Het klassieke voorschotsysteem berekent dus 16.42% van je totale jaarverbruik toe aan de decemberprijzen. Bij een maandelijkse afrekening zal je die decembermaand bijna niets betalen.  

Bij variabele contracten met kwartaal-geïndexeerde spotparameters is een maandelijkse afrekening niet mogelijk, omdat de werkelijke energieprijs pas na afloop van het kwartaal bekend is. 

Wat zijn de voordelen van een maandelijkse afrekening met een variabel tarief? 

Je betaalt altijd exact wat je hebt verbruikt in een bepaalde periode, aan de prijzen van dat moment. Je krijgt op het jaar dus geen afrekening meer met een berekening van je voorschotfacturen en je werkelijke verbruik. Zo heb je veel minder een gedoe met voorschotfacturen die niet overeenkomen met jouw situatie. 

Wat zijn de nadelen van een maandelijkse afrekening met een variabel tarief? 

Als je gebruikspatroon sterk afwijkt van een gemiddeld gezin, kan het nadelig zijn. In de winter zal je ook meer betalen, bekijk dus op voorhand of je die zwaardere kost erbij kan nemen. Verschuivingen in de markt zullen ook een groter effect hebben.  

Maandelijkse afrekening met een dynamisch energietarief 

Als je een dynamisch tarief hebt, dan volg je de actuele uurprijzen. De facturatie gebeurt dan automatisch maandelijks.  

Welke leveranciers geven een maandelijkse afrekening? 

Sinds 1 januari 2024, kan je bij elke energieleverancier een maandelijkse energieafrekening vragen. Je moet dan wel een digitale meter hebben. 

De maandelijkse afrekening wordt steeds populairder. Ben jij ook benieuwd hoeveel het je kan besparen? Vergelijk je energietarief vandaag nog. Je kan je contract ook gewoon naar ons sturen, dan vergelijken wij voor jou. Je kan ons bellen op 011-37 38 00. 


Gerelateerde artikels

Posted on 20/11/2024 by Charles
Voorkom deze 5 fouten bij het afsluiten van je energiecontract

Moet je voor de eerste keer een energiecontract afsluiten, of is het tijd om eens te switchen? Vermijd deze 5 meest voorkomende fouten en haal het meeste uit je energiecontract! 1. Je energie niet vergelijken Laten we beginnen met de grootste fout die je kan maken: niet objectief je energie vergelijken. Consumenten blijven veel te […]

Lees het artikel
Posted on 18/11/2024 by Charles
De slimme vergelijker bespaart tot wel 1.100 euro op energie

Door jaarlijks slim te vergelijken kan je tot wel 1.100 euro besparen. VREG adviseert daarom om minstens één keer per jaar de elektriciteits- en gascontracten te vergelijken met die van andere aanbieders. Dat kan bijvoorbeeld via Aanbieders.be, op je laptop of gsm. Tot 500 euro voor elektriciteit, 600 euro voor gas Het blijft interessant om van energieleverancier […]

Lees het artikel