Wanneer je aan energieleveranciers denkt, klinken er waarschijnlijk een paar namen meteen bekend in de de oren: Luminus, Essent en Lampiris, bijvoorbeeld. Maar wat met de minder bekende providers, zoals Mega, Watz en Ebem? Is het wel veilig om zomaar voor een onbekende leverancier te kiezen?
Wij vertellen je waarom je met een gerust hart kan overstappen, ook al heb je nog nooit van je nieuwe leverancier gehoord.
In 2003 werd in België de energiemarkt vrijgemaakt: sindsdien ben je niet langer via je woonplaats aan een energieleverancier gebonden, maar kan je als consument kiezen wie je energie levert. Toen kwamen er dus ook nieuwe energieleveranciers op het toneel, die mee wilden spelen op de nieuwe, open energiemarkt.
Sinds in 2012 de verbrekingsvergoeding werd afgeschaft, doen steeds meer consumenten aan prijsvergelijking van energietarieven. Ze doen dit omdat ze alleen op die manier zeker kunnen zijn van beste voordelen en promoties. Bij ons vergelijk je dus gratis energieleveranciers, en wij laten je dan meteen overstappen naar het beste tarief.
Wanneer je vergelijkt in onze module, zal je merken dat alle leveranciers in België in ons aanbod zijn opgenomen: zowel de bekende als de minder bekende.
De kans is dan ook groot dat je na vergelijking uitkomt bij een leverancier die je niet kent. Maar dat is helemaal geen probleem! Verschillende factoren zorgen ervoor dat jij je niet ongerust moet maken.
De Vlaamse Regulator van Elektriciteit en Gas (VREG) houdt toezicht op alles wat met de energiemarkt te maken heeft. Zij controleert de verschillende leveranciers, en prijsvergelijkers zoals wij. De bedoeling van de VREG is het beschermen van de consument.
Elke erkende energieleverancier staat dus onder toezicht van de VREG. Je kan er dus van op aan dat ook de onbekende leveranciers nauwlettend worden gecontroleerd op hun diensten en prijzen.
Waar zijn energieleveranciers onder andere aan gebonden?
Ook onze diensten staan, zoals gezegd, onder toezicht van de VREG, net zoals alle leveranciers die je in ons aanbod terugvindt. Je kan dus gerust zijn dat je belangen als consument behartigd worden.
Wanneer je in onze module vergelijkt, is de kans groot dat je eerste keuze (dus de leverancier met het voordeligste tarief) een minder bekende leverancier zal zijn.
Hoe dat komt?
Omdat de kleinere, en minder bekende energieleveranciers willen concurreren met de grotere spelers op de markt, bieden zij dikwijls extra voordelige kortingen en promoties aan. Zo kunnen zij hun plaats op de markt verwerven.
Wanneer je als consument aan prijsvergelijking doet, profiteer je dus optimaal van de concurrentie op de markt!
Reken daar dan bij dat ook de kleine leveranciers wettelijk gezien aan dezelfde voorwaarden zijn verbonden als de grote spelers, en je dus geen enkel risico neemt.
Laat je niet afschrikken door het feit dat je de energieleverancier niet kent: de service en diensten die erkende leveranciers aanbieden, worden altijd nauwlettend in het oog gehouden.
Heb je toch nog vragen? Laat ons iets weten! Ons team van experts helpt je met veel plezier verder, en legt je graag uit wat je van de verschillende energieleveranciers mag verwachten.