Meterstanden doorgeven, hoe doe je dat nu juist? Wanneer doe je dat het beste? Wat als je vergeten bent je meterstanden door te geven? Wat is een digitale meter? Wij geven antwoord op al die vragen, in een handig overzicht.
De meterstand is een reeks cijfers die je terugvindt bij je elektriciteits- en gasmeter. Bij je elektriciteitsmeter wordt het verbruik in kWh (Kilowattuur) uitgedrukt, gas wordt in m³ (kubieke meter) weergegeven. De meterstand stelt jou en je energieleverancier in staat om jouw verbruik nauwkeurig te meten. De energieleverancier berekent jouw jaarlijkse verbruik dus door de meterstand van het vorige jaar af te trekken van de meest recente meteropname.
Het is mogelijk dat je thuis een enkelvoudige, dan wel tweevoudige elektriciteitsmeter hebt. Bij de enkelvoudige zie je maar één meterstand, bij de tweevoudige zit het zo:
(Meer info over de piek- en daluren vind en de voor- en nadelen van een tweevoudige meter vind je hier)
Het is dus belangrijk om goed te kijken wat voor meter je thuis hebt voor je de meterstand doorgeeft. Opgelet: naast de meterstand heeft je elektriciteits- of gasmeter ook een vast meternummer: het is belangrijk dat je eerst nakijkt of dat nummer klopt met het nummer dat vermeld staat op brief die je kreeg van je energieleverancier.
Het bestaat meestal uit acht tot tien cijfers, en bevat geen cijfers na de komma zoals de meterstand. Bovendien is er ook nog sprake van een EAN-code, die het leveringspunt van gas of elektriciteit aanduidt. DIe code is dus verbonden met een plaats, niet met een persoon of een specifieke meter.
Voor elke energievorm is de code uniek, dus als je zowel elektriciteit als gas hebt beschik je over 2 EAN-codes.
Je meterstand dient om jouw energieverbruik zo nauwkeurig mogelijk in te schatten. Zeker als je met een voorschotfactuur werkt (waarbij je telkens een variabel bedrag betaalt naargelang je geschatte verbruik) is dit erg belangrijk: zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je energiefactuur in de bus valt.
Als je betaalde voorschotbedrag te laag bleek, krijg je een serieuze eindafrekening waarvan je wel eens van kan schrikken.
Als je voorschotbedrag daarentegen te hoog bleek word je wel terugbetaald door de energieleverancier, maar dat geld had je aan leukere dingen kunnen uitgeven, toch?
Je hebt een brief gekregen van je energieleverancier, waarin je gevraagd wordt om je meterstanden door te geven: in die brief staat nauwkeurig uitgelegd hoe je dit doet. Let vooral op meternummer, meterstand, en of je een enkelvoudige dan wel tweevoudige meter hebt. Haal ook vooral de gas – en elektriciteitsmeter niet door elkaar!
Je kan dus niet kiezen wanneer je de meterstand doorgeeft: enkel wanneer je een brief van de netbeheerder ontvangt.
Meestal krijg je gewoon een brief met de vraag om je meterstand op tijd door te geven. In het andere geval komt er een meteropnemer langs. Wanneer je niet thuis bent laat de meteropnemer een briefje achter voor een nieuw tijdstip. Als je dan opnieuw niet thuis bent krijg je alsnog een brief om zelf je meterstand door te geven. Netbeheerders zijn in principe verplicht om elke vier jaar een meteropnemer langs te sturen.
Tijd om te verhuizen? Proficiat! Denk er dan wel aan dat je de meterstanden moet doorgeven, zowel van het huis dat je verlaat als het nieuwe waar je intrekt, zodat je energieleverancier een eindafrekening kan opmaken.
Best doe je dit voor de sleuteloverdracht.
Als je dan toch bezig bent: waarom zou je je energiecontract niet onder de loep nemen?
Ben je wel volledig tevreden? Ga je zomaar het contract van de vorige bewoner overnemen? Misschien verhuis je van een appartement naar een huis (of omgekeerd), dan is het zeker nodig om je energiecontract nader te bekijken.
Klinkt dit ingewikkeld? Wel, het hoeft niet zo te zijn. Onze verhuisservice zorgt ervoor dat jij kosteloos en zonder zorgen kan intrekken in je nieuwe stek, én geniet van het voordeligste tarief voor elektriciteit en gas.
Jij kan je dus volledig focussen op de inrichting van je gloednieuwe woonkamer.
Als je zelf je meterstanden niet doorgeeft, maakt de energieleverancier een schatting op basis van je vroegere energieverbruik. Misschien verschilt dit wel enorm van je huidige verbruik, en kom je bij je eindfactuur dus voor onaangename verrassingen te staan.
De leverancier zal wel altijd vermelden op de factuur dat het om een schatting gaat, en geeft je de kans om alsnog je meterstanden door te geven.
Om problemen te vermijden geef je je meterstanden dus best correct en op tijd door.
Iedereen kent wel de klassieke elektriciteits – of gasmeters met een draaiteller. Sinds juli 2019 worden die niet meer geïnstalleerd, en worden de traditionele meters stelselmatig vervangen door digitale meters.
Het is dan ook de bedoeling om binnen de vijftien jaar elk Vlaams gezin van zo’n digitale meter te voorzien. Wie dus nu (ver)bouwt krijgt meteen zo’n nieuwe meter, ook bij de eigenaars van zonnepanelen en budgetmeters wordt meteen de oude gas- en elektriciteitsmeter vervangen.
Zo’n digitale meter geeft jouw reële verbruik meteen door aan je energieleverancier: voor jou een zorg minder!
Vergelijk hier de verschillende energieleveranciers.
Heb je nog vragen over het opnemen van je meterstand, of over het juiste moment om van energieleverancier over te schakelen?
Wij helpen je met plezier. Neem gerust contact op met ons team van experts.