Voorkom deze 5 fouten bij het afsluiten van je energiecontract

Gepost op 20/11/2024 door Steve Oeyen

Moet je voor de eerste keer een energiecontract afsluiten, of is het tijd om eens te switchen? Vermijd deze 5 meest voorkomende fouten en haal het meeste uit je energiecontract!

1. Je energie niet vergelijken

Laten we beginnen met de grootste fout die je kan maken: niet objectief je energie vergelijken. Consumenten blijven veel te lang bij een leverancier “die ze kennen” omdat ze daar al langer zitten. Of, je hoort van je ouders of vrienden dat dit een goede leverancier is. Dat kan best, maar daarom is het nog niet de beste optie voor jou. Je situatie en je energieverbruik is uniek. Je kan dan ook best zelf vergelijken. Zo kan je bijvoorbeeld ook bewust kiezen voor groene en duurzame energie.

Door regelmatig goed te vergelijken, kan je tot wel 1.100 euro besparen! Dat is toch geen bedrag dat je weggooit? Vergelijken duurt helemaal niet lang en het is ook niet moeilijk. Via Aanbieders.be kan je vergelijken door je jaarlijkse verbruik te kennen, of kan je vergelijken op een schatting die wij voor je maken. Helemaal online!

2. Laagste tarief, beste contract?

Je wilt natuurlijk zo betaalbaar mogelijk je energiecontract afsluiten. Je kan daarbij ook eenvoudig prijs vergelijken. Maar je zal al snel zien dat in onze vergelijking meer staat dan alleen de prijs. Het is namelijk niet altijd de beste optie om zo goedkoop mogelijk te gaan. Als een prijsverschil niet zo groot is, kan je ook kijken naar andere zaken: gaat het om groene energie, wat zijn de klantenbeoordelingen, is deze leverancier wel bereikbaar. Ook kan je eens denken welk type contract het beste bij je past.

Als je zonnepanelen hebt, is het ook interessant om te kijken naar het injectietarief van een bepaalde leverancier. Dat is de vergoeding die je krijgt als je energie van zonnepanelen teruggeeft aan het netwerk.

3. Te vroeg of te laat overstappen

Niet het juiste moment gekozen om over te stappen? Oei! Als je te vroeg overstapt, kun je een opzegvergoeding krijgen omdat je oude contract nog loopt. Ook kun je een cashback of welkomstbonus mislopen. Je kunt vaak twee maanden voor het einde van je contract een nieuw afsluiten zonder extra kosten. Overstappen op het juiste moment voorkomt ook dat je onnodig te veel betaalt. Door goed te timen houd je aan het eind van de maand meer geld over.

4. Een afkeer van kleine lettertjes

Lees jij ook niet graag de kleine lettertjes? Snappen we helemaal. Wij helpen je daarbij. Je kan de voorwaarden checken in klare taal via onze vergelijkingstool. Hoe saai ze ook zijn, er staat wel wat informatie in die belangrijk kan zijn, zoals je opzegtermijn, hoe lang je klant moet zijn om van een bepaalde promo te genieten, etc.

5. Je verbruik slecht inschatten

Elke energieleverancier hanteert andere tarieven voor stroom en gas, en jouw verbruik speelt een grote rol bij het kiezen van de voordeligste optie. Houd bij het afsluiten van een nieuw contract dus rekening met je huidige verbruik om verrassingen bij de jaarafrekening te voorkomen. Houd ook rekening met toekomstige veranderingen, zoals gezinsuitbreiding of kinderen die uit huis gaan, want deze kunnen je energieverbruik en daarmee je keuze beïnvloeden.


Gerelateerde artikels

Posted on 28/01/2025 by Steve Oeyen
Hoeveel gigabyte heb je écht nodig?

Van een paar gigabytes tot ‘onbeperkt surfen’: als je een abonnement voor je smartphone kiest, is het aantal gigabytes (GB) dat inbegrepen is vaak doorslaggevend. Maar hoeveel GB is genoeg? Je wil niet halverwege de maand zonder mobiele data vallen, maar je wil ook niet betalen voor iets wat je niet gebruikt. Hoeveel GB heb […]

Lees het artikel
Posted on 03/01/2025 by Hans
Aansluiting elektriciteit aanvragen: hoe moet dat?

Moet je de aansluiting van je elektriciteit nog regelen? We gaan hier na wat je nodig hebt voor de aansluiting en hoe je deze best aanvraagt. Is een aansluiting verplicht? Op zich niet. Als je je eigen energie kan voorzien, dan ben je niet verplicht om aan te sluiten op een distributienet. Voor de meeste […]

Lees het artikel