Elk jaar je energiefactuur tegen het licht houden en de leveranciers op de markt vergelijken, loont.
Dat is eigenlijk niet zo vreemd: de energiemarkt is zeer competitief, en na een jaar vervalt de welkomstpromo of -korting waarmee je 12 maanden eerder intekende.
Als je al meerdere jaren bij dezelfde leverancier bent, is het zelfs 99 procent zeker dat je op dit moment te veel betaalt voor elektriciteit en/of aardgas. Ben je nog nooit overgestapt? Dan kan je waarschijnlijk honderden euro’s besparen door over te stappen. Overstappen naar een eenjarig contract kan tot 400 euro opleveren. Tijd om te vergelijken en de sprong te wagen dus!
Ontdek hieronder hoe je maximaal bespaart bij een overstap.
Het loont om je overstapmoment af te stemmen op je eindafrekening en de looptijd van je oude contract. Het bedrag dat je betaalt per maand, is namelijk afgestemd op je verbruik per jaar. Zo betaal je in de zomer in verhouding te veel en in de winter te weinig.
Loopt je oude contract van oktober tot en met september? Stap dan niet over tijdens of net na de ‘dure’ wintermaanden. De kans op bijbetalen wordt dan groter.
Ook het omgekeerde is waar: als je overstapt na de ‘goedkope’ zomermaanden, is het mogelijk dat je nog geld terugkrijgt van je oudere leverancier.
Concreet: als de wintermaanden voor de deur staan, loont het sowieso om zo snel mogelijk over te stappen.
Het is niet verplicht om gas en elektriciteit af te nemen bij dezelfde leverancier, maar in sommige gevallen is het wel voordeliger. Er zijn namelijk leveranciers die een extra korting geeft als je beide afneemt. Er zijn ook leveranciers die alleen korting per klant geven; in dat geval is het voordeliger om twee verschillende leveranciers te nemen. Zo kun je twee keer profiteren van een eventuele welkomstkorting.
Je kunt honderden euro’s besparen door over te stappen naar een andere leverancier. De meest efficiënte manier om het beste aanbod te vinden? Vergelijkingssites die de markt objectief in kaart brengen en producten 1 op 1 met elkaar vergelijken. Onze eigen vergelijkingsmodule, bijvoorbeeld, is een uitstekend vertrekpunt. Doordat we het actuele product- en prijsaanbod op een overzichtelijke manier presenteren, zie je als consument snel de onderliggende verschillen, zodat je optimaal kunt profiteren.
Als je kiest voor een vast tarief, betaal je gedurende de looptijd van het contract een vaste prijs per kWh. Let wel, deze ‘vaste’ prijs is alleen van toepassing op de leveringskost per kWh en niet voor alle overige kosten (lees: taksen, distributie…).
Wie kiest voor een variabel tarief, is onderhevig aan herberekeningen door de leverancier. Dat kan in je voordeel uitdraaien als de tarieven dalen, maar natuurlijk ook in je nadeel als energie duurder wordt.
Het verschil tussen een contract van een, twee of drie jaar is voorts verwaarloosbaar. Sinds september 2012 kan je namelijk op elk moment een contract opzeggen zonder extra kosten. Je moet natuurlijk nog wel rekening houden met een opzegtermijn van een maand. Bij sommige leveranciers krijg je een extra korting als je kiest voor een langlopend contract, maar deze korting wordt pas verrekend op het einde van het contract.
Neem zeker geen overhaaste beslissingen. Vergelijk verschillende leveranciers en lees alle contracten nog een keertje rustig na: je hebt sowieso een bedenktijd van veertien werkdagen. Binnen deze termijn kun je perfect beslissen dat je het energiecontract toch niet wil afsluiten.