Een enkelvoudig of tweevoudig tarief kiezen?

Gepost op 19/08/2020 door Steve Oeyen

 

In dit artikel vertellen we je wat het verschil is tussen een enkelvoudig en tweevoudig energietarief. Je komt ook te weten wanneer je precies moet kiezen voor één van beide tarieven, en hoe de overschakeling in z’n werk gaat. Ontdek ook onze beste tip om te besparen op je energiefactuur!

Wat is een enkelvoudig energietarief? 

Een enkelvoudig tarief voor elektriciteit of gas (ook wel dagtarief genoemd) houdt in dat je, ongeacht het ogenblik waarop je verbruikt, altijd hetzelfde tarief betaalt.                                    

Je energiemeter heeft dan ook maar één teller, en je zal bij je meteropname ook maar één reeks cijfers moeten doorgeven. 

Wat is een tweevoudig energietarief? 

Je herkent je tweevoudige energiemeter aan de twee tellers: een voor het dagtarief (symbool: zon), één voor het nachttarief (symbool: maan).

Een tweevoudig tarief voor elektriciteit of gas (ook wel nachttarief genoemd) houdt in dat er twee verschillende tarieven zijn, waarvoor de energieprijs anders zal zijn, de zogenaamde piek – en daluren (de exacte uren zijn afhankelijk van je netbeheerder): 

  • Piekuren: tussen 7u en 22u of tussen 6u en 21u.
  • Daluren: tussen 22u en 7u of tussen 21u en 6u. In het weekend en op wettelijke feestdagen gelden de daluren 24 uur lang. 

De energie die je verbruikt tijdens de piekuren zal duurder zijn dan wat je verbruikt tijdens de daluren. 

Opgelet: het dagtarief van je tweevoudige meter ligt hoger dan het dagtarief van je enkelvoudige meter! Daarom is het ook belangrijk om te kiezen voor het juiste tarief. 

Hoe weet ik welk tarief ik moet kiezen?

Alles hangt af van wanneer je het meeste energie verbruikt. 

Bij veel gezinnen is het zo dat beide ouders overdag werken, en dus alle huishoudelijke taken ‘s avonds en in het weekend gebeuren. In dat geval is het zeker een goed idee om voor een tweevoudig tarief te kiezen: zo verbruik je energie aan het laagste tarief!

Let er dus ook op, dat als je van het tweevoudige tarief geniet, je de wasmachine ‘s nachts laat draaien in plaats van overdag! Dat kan je een hoop geld besparen.

Iemand die thuis werkt, of niet veel energie verbruikt, kiest beter voor een enkelvoudig tarief. Ook kantoren doen dit overigens: zij verbruiken namelijk vooral energie in de week en overdag. 

Hoe schakel ik over? 

Je zal altijd je netbeheerder moeten contacteren wanneer je van tarief wilt veranderen. Heb je een enkelvoudige meter, en wil je naar een tweevoudig tarief overschakelen? Dan zal er een installateur moeten langskomen. Je zal dan een installatiekost moeten betalen.

Om van een tweevoudige meter naar een enkelvoudig tarief te gaan, is er geen installatie nodig, en betaal je slechts een administratieve kost.

Heb je al een digitale meter? Dan hoeft er in beide gevallen geen installatie te gebeuren: alle overschakelingen gebeuren dan van op afstand! 

Voor meer informatie, lees dit interessante dossier over de verschillende tarieven

Hoe bespaar ik het best op mijn energierekening? 

De beste manier om te besparen is door de prijzen van de verschillende leveranciers te vergelijken.

In onze online vergelijker zie jij de beste kortingen en promoties van alle leveranciers in Vlaanderen. Je kan ook eenvoudig selecteren welk tarief jij verkiest: enkelvoudig of tweevoudig. Je ziet dan in één oogopslag welk tarief het best bij jouw situatie past. 

Heb je een tarief gevonden? Dan schakelen wij je gratis over! En dat doen we opnieuw samen met jou, van zodra er een nieuwe promotie is.

Zo ben je er zeker van dat je nooit nog een cent te veel betaalt voor elektriciteit of gas! 

 

 

Heb je toch nog een vraag over het juiste tarief? Of kunnen we je helpen met een vergelijking? Het enige wat je doen moet doen is ons iets laten weten, dan helpen wij je met plezier verder! 


Gerelateerde artikels

thuisbatterij
Posted on 26/02/2025 by Steve Oeyen
Wat zijn de positieve en negatieve kanten aan een thuisbatterij?

Het klinkt mooi: wek zelf je energie op met zonnepanelen en bewaar de ‘overschot’ netjes in een hele grote batterij. Geen zon? Geen probleem: jij haalt gewoon je energie uit die batterij. Is het wel zo simpel? En vooral: is het op dit moment een slimme investering? Wat blijkt: net als je simpele AAA-batterijtjes heeft […]

Lees het artikel
Posted on 20/02/2025 by Hans
De gasprijzen schommelen erop los. Wat betekent dat voor jouw factuur?

De gasprijzen zijn aan een serieuze op-en-neerbeweging bezig. De media meldden onlangs nog recordprijzen, maar ondertussen zijn die alweer gezakt. Hoe zit dat met die sterke schommelingen? Is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod? Koude winter – duurder gas? Er is wel wat meer aan de hand. Waarom de gasprijzen zo fluctueren en […]

Lees het artikel