Ook in 2024 zal de wereldwijde installatie van nieuwe zonnepanelen records breken, voorspelt de energiedenktank Ember. Dit jaar wordt er verwachten 593 gigawatt aan capaciteit te installeren. Dat is een stijging van 29 procent vergeleken met vorig jaar.
De stijging van nieuwe zonnepaneleninstallaties is groter dan verwacht, maar is wel minder spectaculair dan vorig jaar. Toen werd er 87% meer geplaatst dan in 2022. Toch blijven er records sneuvelen: in de eerste zeven maanden van 2024 werd al 292 gigawatt geïnstalleerd, wat meer is dan in heel 2022. Deze groei komt vooral door de flinke daling van de prijzen voor zonnepanelen. Installaties kosten nu slechts 10 dollarcent per watt, terwijl dat 12 jaar geleden nog 1 dollar was en in 2000 meer dan 6 dollar.
In Europa blijft het aantal zonnepanelen groeien, met Portugal als koploper. Tussen januari en juli installeerde het land meer dan twee keer zoveel zonnepanelen als in dezelfde periode van 2023. Italië had een stijging van 41%, terwijl Duitsland en het VK bescheiden groeiden met 10% en 11%. In Polen daalde de groei juist met 27%. In Vlaanderen daalde de verkoop van zonnepanelen fors in 2024, mede door het stopzetten van subsidies aan het begin van het jaar.
De snelle groei van zonnepanelen zorgt voor uitdagingen, zoals negatieve stroomprijzen wanneer het aanbod groter is dan het verbruik. Hierdoor krijgen verbruikers soms geld om energie te gebruiken, maar dit geldt vooral voor mensen met dynamische energiecontracten, die nog vrij zeldzaam zijn.
Ember benadrukt dat er dringend meer geïnvesteerd moet worden in netwerkinfrastructuur en batterijen voor energieopslag. Dit is nodig om het overschot aan zonne-energie goed te beheren en de druk op het elektriciteitsnet te verminderen, zodat de energie ook buiten zonnige uren gebruikt kan worden.
Zo’n 25% van de Vlaamse gezinnen vergeet hun nieuwe zonnepanelen aan te melden bij Fluvius of doet dit te laat. Dit is wel verplicht, want de netbeheerder moet weten waar zonnepanelen zijn om overbelasting op het stroomnet te voorkomen. Als je je zonnepanelen niet meldt, kan je ook niet van het injectietarief gebruik maken.
Eigenaars van zonnepanelen moeten hun installatie binnen 30 dagen na keuring bij Fluvius aanmelden, maar steeds meer mensen doen dit niet. In januari deed 9% dat niet, en in februari steeg dit naar 25%. Fluvius denkt dat dit komt door het wegvallen van de premie van maximaal 750 euro voor nieuwe installaties, die tot eind vorig jaar beschikbaar was. Nu die premie is afgeschaft, melden mensen hun zonnepanelen minder vaak aan.