Wat is het prosumententarief? Hoe ga ik er mee om?

Gepost op 20/12/2020 door Katelijn Eelen

Eigenaars van zonnepanelen betalen sinds juli 2015 het prosumententarief. In de toekomst zal er ook een ander tarief mogelijk zijn waar prosumenten voor kunnen kiezen.

Wij leggen je in dit artikel uit wat de verschillende tarieven inhouden, hoe je er slim mee omgaat, en hoe je het meeste kan besparen op je energiefactuur.. 

Wat is het prosumententarief?

Als prosument ben je eigenlijk een consument die ook zelf energie opwekt. Om dit te doen maak je dus gebruik van het distributienetwerk en daarom betaal je aan de netbeheerder een prosumententarief. Dat wordt verrekend via de factuur van je energieleverancier.

Het prosumententarief geldt alleen voor eigenaars van zonnepanelen, windmolens en WKK-installaties (de prosumenten) met een vermogen ≤ 10 kW

Om te weten welk tarief je zal moeten betalen, vermenigvuldig je het maximaal vermogen van je omvormer(s) (het kW-vermogen) met het bedrag verbonden aan je netgebied.

Hoe kan ik het prosumententarief vermijden?

Aangezien je specifiek betaalt om gebruik te maken van het distributienetwerk waar je energie van afneemt, en je opgewekte energie terug aan afgeeft, is de beste oplossing altijd om je opgewekte energie meteen te verbruiken. 

Je doet dat het beste door een bidirectionele meter te laten installeren. Dat kost je ongeveer 300 euro. 

Als je dan onmiddellijk de elektriciteit verbruikt die je produceert, wordt er geen afname of injectie geregistreerd. De opgewekte stroom door de zonnepanelen komt dan nooit op het distributienet terecht. Dan hoef je dus geen prosumententarief te betalen.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat het voor jou effectief mogelijk is om opgewekte energie meteen te verbruiken: als iedereen uit werken is overdag, zal dit doorgaans moeilijker zijn. 

Belangrijk is dus om je verbruik in kaart te brengen.

Een nieuw tarief

Het prosumententarief is momenteel het enige tarief voor eigenaars met zonnepanelen, en  blijft geldig tot 15 jaar vanaf de eerste keuringsdatum van je installatie. Bij het plaatsen van een digitale meter kan je ervoor kiezen om voorlopig het prosumententarief aan te houden, dit is momenteel ook het meest voordelig.

Het nieuwe tarief is nog niet volledig bepaald, het zal vooral te maken hebben met de capaciteit van je panelen. Volgens de gegevens van je digitale meter zal worden berekend  hoeveel energie je effectief afneemt. Daar zal je dan op worden belast. 

Daarbij krijg je de stroom die je op het net injecteert, niet meer tegen dezelfde prijs ‘vergoed’ als degene die je zelf aan je energieleverancier betaalt. Het komt er dus ook weer op aan om wat je opwekt meteen te verbruiken. 

Hoe meer je direct verbruikt, hoe voordeliger je af zult zijn. 

In de volgende situaties kan je echter beter niet voor dit nieuwe tarief kiezen: 

  • Je hebt een hoog nachtverbruik.
  • Je verbruikt weinig energie in de zomer.
  • Je hebt een hoog verbruik in de winter (omwille van je verwarming of warmtepomp).
  • Je produceert op jaarbasis meer stroom dan je effectief verbruikt.

Wanneer het nieuwe tarief volledig op punt staat, zal je in onze online vergelijker meteen kunnen kiezen welke van beide tarieven het meest voordelig is voor jou. Door je verbruik in te voeren, kunnen wij meteen zien welke energieleverancier het beste tarief geeft. 

De beste manier om te besparen op je energiefactuur

Zonnepanelen blijven nog steeds een uitstekende investering, en verdienen zichzelf terug binnen de acht jaar. Wanneer je dan ook nog een slim omgaat met je opgewekte energie, bespaar je extra op je energiefactuur! 

Maar de beste manier om te blijven besparen, zonnepanelen of niet, is aan prijsvergelijking te doen!

Wanneer je onze online vergelijker gebruikt, zie je meteen de promoties en prijzen van alle energieleveranciers in België. Omdat zij allemaal in ons aanbod zijn opgenomen, ben je zeker van de laagste tarieven

 

 

Bovendien kan je dankzij onze handige filters het aanbod volledig naar jouw noden aanpassen.

Heb je de voordeligste leverancier gevonden? Dan schakelen wij je gratis over! Daar hoef je zelf niks voor te doen: wij brengen je oude én nieuwe leverancier op de hoogte, en zorgen ervoor dat je zonder onderbrekingen overstapt. 

Maar daar stopt onze dienstverlening niet! Is je welkomstkorting verlopen, of is er een nieuw, voordeliger tarief? Dan geven we je een seintje, en kan je opnieuw gratis overstappen! Wij willen er namelijk voor zorgen dat je nooit nog een cent te veel betaalt voor je energie, en dat doe je door geregeld je contract te herbekijken.

Heb je nog een vraag, of kunnen we je helpen met een vergelijking? Laat ons iets weten, dan helpt ons team van experts je met veel plezier verder!

 


Gerelateerde artikels

Posted on 20/11/2024 by Charles
Voorkom deze 5 fouten bij het afsluiten van je energiecontract

Moet je voor de eerste keer een energiecontract afsluiten, of is het tijd om eens te switchen? Vermijd deze 5 meest voorkomende fouten en haal het meeste uit je energiecontract! 1. Je energie niet vergelijken Laten we beginnen met de grootste fout die je kan maken: niet objectief je energie vergelijken. Consumenten blijven veel te […]

Lees het artikel
Posted on 18/11/2024 by Charles
De slimme vergelijker bespaart tot wel 1.100 euro op energie

Door jaarlijks slim te vergelijken kan je tot wel 1.100 euro besparen. VREG adviseert daarom om minstens één keer per jaar de elektriciteits- en gascontracten te vergelijken met die van andere aanbieders. Dat kan bijvoorbeeld via Aanbieders.be, op je laptop of gsm. Tot 500 euro voor elektriciteit, 600 euro voor gas Het blijft interessant om van energieleverancier […]

Lees het artikel