Besparen op je energiefactuur? Kies voor spouwmuurisolatie

Gepost op 28/01/2021 door Steve Oeyen
Besparen energiefactuur met spouwmuurisolatie

De isolatie van een woning is een van de meest efficiënte manieren om te besparen op je energiefactuur. Als je deze stap overslaat, zal je uiteindelijk veel geld betalen aan de aanschaf van een verwarming of aircosysteem. Isolatie zorgt er namelijk voor dat je woning warm blijft in de winter en koel in de zomer. Zelfs wanneer je de keuze maakt om te isoleren, zijn er nog altijd manieren om te besparen. Kies daarom voor spouwmuurisolatie

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Wanneer je zelf aan onderzoek doet, zal je al snel merken dat er verschillende mogelijkheden zijn om je woning te isoleren. Maar welke isolatievorm is nu het meest voordelig? Er bestaan tal van manieren om je woning te isoleren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor dakisolatie of vloerisolatie, maar deze zijn niet altijd winstgevend. De isolatievorm die in het algemeen het grootste rendement oplevert is spouwmuurisolatie. 

Spouwmuurisolatie gebeurt op een heel eenvoudige en snelle manier. Het kan binnen één dag uitgevoerd worden, en het laat geen puinhoop achter in je woning. Het proces is simpel: men boort een gaatje van ongeveer 80 cm in de voegen van je muur. Vervolgens worden er glasvlokken onder hoge druk in de muur geblazen. Hier is het van uiterst belang dat de spouwmuur droog blijft. Vocht mag namelijk niet meer binnendringen naar de binnenkant van je woning. Dit gebeurt aan de hand van ventilatieroosters. Nadien worden de geboorde gaten opnieuw dichtgesmeerd en is je woning geïsoleerd. 

Kom ik in aanmerking voor een premie?

Bij spouwmuurisolatie heb je recht op een premie bij netbeheerder Fluvius. Deze bedraagt € 5 per m² geïsoleerde oppervlakte. Ben je aangesloten op het elektriciteitsdistributienet? Dan is een verhoogde premie van toepassing met € 7,5 per m²

Bovendien verdien je met de huidige premies je geïnvesteerde bedrag al op gemiddeld 5 jaar terug. Dit maakt spouwmuurisolaties een van de de meest rendabele en slimme investeringen op de markt.

Let op: Om in aanmerking te komen voor de premie moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Deze hebben enerzijds te maken met de isolatiewerken zelf, maar anderzijds ook met je woning:

  • De voegen van je spouwmuur hebben een minimale breedte van 50 mm.
  • De volledige spouwbreedte wordt opgevuld met nieuw isolatiemateriaal. 
  • De lambdawaarde (warmtegeleidbaarheid) van het gebruikte isolatiemateriaal bedraagt max. 0,065 W/mK.

Heb je verdere vragen of is er niets duidelijk? Lees hier meer info over de voorwaarden.

Heeft dit impact op mijn elektriciteits -en gaskosten? 

Absoluut. Spouwmuurisolatie levert flink wat voordelen op. Er gaat weinig tot geen warmte verloren. Hierdoor geniet je niet alleen het gehele jaar van een aangename temperatuur in huis, maar bespaar je ook fors op je energiefactuur. 

Niet tevreden van je huidige energiefactuur? Contacteer aanbieders.be en we helpen je gratis overstappen naar het voordeligste tarief voor jouw situatie. 

Wil je weten hoeveel jouw terugverdientijd exact bedraagt? Bereken deze dan via de energiewinst-calculator van Fluvius.


Gerelateerde artikels

thuisbatterij
Posted on 26/02/2025 by Steve Oeyen
Wat zijn de positieve en negatieve kanten aan een thuisbatterij?

Het klinkt mooi: wek zelf je energie op met zonnepanelen en bewaar de ‘overschot’ netjes in een hele grote batterij. Geen zon? Geen probleem: jij haalt gewoon je energie uit die batterij. Is het wel zo simpel? En vooral: is het op dit moment een slimme investering? Wat blijkt: net als je simpele AAA-batterijtjes heeft […]

Lees het artikel
Posted on 20/02/2025 by Hans
De gasprijzen schommelen erop los. Wat betekent dat voor jouw factuur?

De gasprijzen zijn aan een serieuze op-en-neerbeweging bezig. De media meldden onlangs nog recordprijzen, maar ondertussen zijn die alweer gezakt. Hoe zit dat met die sterke schommelingen? Is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod? Koude winter – duurder gas? Er is wel wat meer aan de hand. Waarom de gasprijzen zo fluctueren en […]

Lees het artikel