Btw op elektriciteit: was het nu 6 procent of 21 procent?

Gepost op 04/04/2019 door Katelijn Eelen
Btw op elektriciteit

De afgelopen jaren zijn er enkele serieuze veranderingen geweest wat betreft de btw op elektriciteit. In 2014 daalde de belasting fors naar 6 procent voor particulieren, alleen maar om minder dan een jaar later terug te stijgen naar 21 procent. Waarom er vanuit de overheid werd gekozen voor een daling, en later opnieuw een stijging? Wij gingen graven.

Daling naar 6 procent

In 2014 werd de btw op elektriciteit verlaagd van 21 procent naar 6 procent. De maatregel maakte deel uit van het relancepakket waarover de regering toen besliste. De bedoeling was om de economie weer aan te zwengelen.

De maatregel gold trouwens niet voor iedereen: de btw op elektriciteit daalde fors voor particulieren, maar niet voor professionele klanten. Voor bedrijven, verenigingen, organisaties en scholen bleef het btw-percentage gewoon 21 procent. Dat deed het trouwens ook voor zelfstandigen met een ‘gemengd verbruik’. De bakker die boven zijn winkel woont en een professioneel contract heeft afgesloten bij zijn energieleverancier, kreeg geen btw-korting op zijn privéverbruik. Dat betekende dus kiezen: btw-recuperatie of btw-verlaging.

Ook mensen die onrechtstreeks afhangen van een professioneel contract bleven 21 procent btw betalen. Denk daarbij aan camping- of appartementsbewoners die geen eigen teller hebben, maar hun stroomverbruik rechtstreeks aan de eigenaar betalen.

Opnieuw gestegen naar 21 procent

Oorspronkelijk werd gezegd dat de verlaging naar 6 procent zou gelden tot eind 2015. Dat werd uiteindelijk iets minder lang: vanaf 1 september 2015 werd het btw-tarief op elektriciteit voor alle particuliere consumenten terug bijgesteld naar 21 procent.

Die beslissing deed nogal wat stof deed opwaaien destijds, want een stijging van 15 procent is toch serieus voelbaar op je elektriciteitsfacturen. De precieze impact van de stijging? De btw-verhoging op elektriciteit kostte een gemiddeld gezin ruim 100 euro extra per jaar. Als je meer dan 3.500 kWh verbruikt, valt je factuur nog duurder uit.

Meer besparen?

Gelukkig bestaat er een eenvoudige manier om die verhoging minder pijnlijk te maken. Nu de btw op elektriciteit opnieuw hoger is, zal je een groot verschil merken als je overstapt naar een goedkopere leverancier. Het is dus een goed idee om je energiekosten eens onder de loep te nemen.

Vergelijken en overstappen kan snel en gemakkelijk.

Vergelijk nu

Vergelijk hier de verschillende energieleveranciers.


Gerelateerde artikels

Posted on 20/11/2024 by Charles
Voorkom deze 5 fouten bij het afsluiten van je energiecontract

Moet je voor de eerste keer een energiecontract afsluiten, of is het tijd om eens te switchen? Vermijd deze 5 meest voorkomende fouten en haal het meeste uit je energiecontract! 1. Je energie niet vergelijken Laten we beginnen met de grootste fout die je kan maken: niet objectief je energie vergelijken. Consumenten blijven veel te […]

Lees het artikel
Posted on 18/11/2024 by Charles
De slimme vergelijker bespaart tot wel 1.100 euro op energie

Door jaarlijks slim te vergelijken kan je tot wel 1.100 euro besparen. VREG adviseert daarom om minstens één keer per jaar de elektriciteits- en gascontracten te vergelijken met die van andere aanbieders. Dat kan bijvoorbeeld via Aanbieders.be, op je laptop of gsm. Tot 500 euro voor elektriciteit, 600 euro voor gas Het blijft interessant om van energieleverancier […]

Lees het artikel