Compensatie zonnepanelen? Wij bespreken de ins en outs van het injectietarief!

Gepost op 18/08/2022 door Steve Oeyen

Een compensatie voor zonnepanelen? Zonnepaneeleigenaars die geen recht hebben op groenestroomcertificaten, kunnen bij hun energieleverancier een injectietarief aanvragen. Een slim vergoedingssysteem … Als je bij de juiste energieleverancier bent aangesloten. Wij lichten toe wat het injectietarief precies inhoudt en geven een gouden tip om maximaal op jouw energiefactuur te besparen. 

Wat is injectietarief? 

Het injectietarief is een vergoeding die wordt toegekend aan zonnepaneeleigenaars die hun stroomoverschotten terug aanbieden aan hun energieleverancier. Het totaal wordt dan meteen verrekend met jouw jaarlijkse afrekening. Vroeger ging dit anders in zijn werk. Toen waren er de groenestroomcertificaten, waarbij je voor iedere 1 000 kWh opgewekte zonne-energie een vooraf bepaalde geldsom ontving.  Het injectietarief vervangt dit systeem.  

Hoe vraag je een injectietarief zonnepanelen aan? 

Het injectietarief wordt niet automatisch toegekend van zodra je zonnepanelen laat leggen. Om van dit voordeel te genieten, moet je een apart terugleveringscontract afsluiten met je energieleverancier. Wettelijk gezien kan je een terugleveringscontract aangaan met een andere energieleverancier dan je huidige. Maar in de praktijk stellen de meeste bedrijven een afnamecontract als minimale voorwaarde om te kunnen profiteren van hun injectietarief. Onze tip? Kies niet blind voor het beste injectietarief, kijk ook naar de afnameprijs en vergelijk met andere leveranciers.  

 

Wil je weten welke regeling het voordeligst is voor jouw situatie? 

Doe de test en reken zelf je besparing uit! 

Digitale meter zonnepanelen vervangt de terugdraaiende teller 

Een belangrijke voorwaarde voor het injectietarief is dat je beschikt over een digitale meter. Een digitale meter volgt je verbruik en productieoverschotten op de voet, waardoor je energieleverancier haarfijn het verschil kan bepalen. In het geval van een analoge teller, wordt het energieoverschot dat je terug op het net plaatst niet geregistreerd en ontvang je dus geen injectietarief. In het verleden werd dat gecompenseerd met de terugdraaiende teller, waarbij je de geïnjecteerde kWh op een later tijdstip kon recupereren. Wie nog niet over een digitale meter beschikt, kan tot 2025 een beroep doen op het systeem van de terugdraaiende teller. Nieuwe zonnepaneelgebruikers zijn evenwel verplicht om een digitale meter te installeren.  

Hoeveel bedraagt het injectietarief? 

Gemiddeld genomen ontvang je voor een injectie op de dagteller 13 cent per kWh en voor de nachtteller 5 cent per kWh. Maar de vergoeding voor 1 kWh geïnjecteerde stroom is natuurlijk afhankelijk van het injectietarief dat je leverancier iedere maand aanbiedt. De beste combinatie van afname- en injectietarief geeft de grootste doorslag. Zo krijg je bij Engie vandaag een lager injectietarief dan bij pakweg Eneco, maar dat wordt dan weer ruimschoots gecompenseerd in de afnameprijs. Aanbieders.be geeft je een helder overzicht van de opties en helpt je de beste energieleverancier te kiezen. 

Hoe wordt het injectietarief bepaald? 

De compensatie wordt bepaald door je energieleverancier via een tariefkaart. Aangezien er bij een stroominjectie geen transport- en distributiekosten aan te pas komen, ligt het injectietarief lager dan de energieprijs voor afname. Het goede nieuws? Je injectietarief evolueert doorgaans mee met de energiemarkt. Als zonnepaneelgebruiker loont het dus zeker de moeite om alle tarieven regelmatig met elkaar te vergelijken. Gelukkig hoef je dat niet eigenhandig uit te pluizen. Via de handige besparingsmodule van aanbieders.be is deze vergelijking kinderspel. Geef een inschatting van je jaarlijks verbruik, vink de optie ‘zonnepanelen’ aan en doe de gratis test. Besparen maar! 

 


Gerelateerde artikels

Posted on 28/01/2025 by Steve Oeyen
Hoeveel gigabyte heb je écht nodig?

Van een paar gigabytes tot ‘onbeperkt surfen’: als je een abonnement voor je smartphone kiest, is het aantal gigabytes (GB) dat inbegrepen is vaak doorslaggevend. Maar hoeveel GB is genoeg? Je wil niet halverwege de maand zonder mobiele data vallen, maar je wil ook niet betalen voor iets wat je niet gebruikt. Hoeveel GB heb […]

Lees het artikel
Posted on 03/01/2025 by Hans
Aansluiting elektriciteit aanvragen: hoe moet dat?

Moet je de aansluiting van je elektriciteit nog regelen? We gaan hier na wat je nodig hebt voor de aansluiting en hoe je deze best aanvraagt. Is een aansluiting verplicht? Op zich niet. Als je je eigen energie kan voorzien, dan ben je niet verplicht om aan te sluiten op een distributienet. Voor de meeste […]

Lees het artikel