De energieprijzen staan historisch laag, hoe komt dat?

Gepost op 12/02/2020 door Katelijn Eelen

2020 is nog maar net uit de startblokken geschoten, en toch belooft het al een historisch jaar te worden wat de energieprijzen betreft. De tarieven staan om verschillende redenen historisch laag. In dit artikel lees je hoe dat komt, en hoe jij daar mee van profiteert. Want daar draait het om, natuurlijk.

De cijfers 

Volgens cijfers van de CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas) ziet de situatie er als volgt uit: 

Een gemiddeld gezin betaalde in januari 2019 een jaarlijkse eindfactuur van 1.034 euro voor elektriciteit. In januari 2020 is dit nog maar 915 euro. Een verschil van 120 euro.

Bij de afnemers van aardgas is het verschil nog groter: datzelfde gezin dat in 2019 nog 1.484 euro betaalde bij de eindafrekening, betaalt momenteel 1.058 euro. Een verschil van maar liefst 426 euro!

In een jaar tijd zijn de energieprijzen dus met maar liefst 29 procent (!) gedaald.

CREG voorspelt ook dat de energieprijzen nog een tijdje zullen dalen, om dan vervolgens weer te stabiliseren.

Hoe komt dit? 

Je energiefactuur (dus het geld dat je elk jaar betaalt voor energie) wordt bepaald door verschillende elementen. 

Er is natuurlijk je effectieve verbruik, maar maakt slechts een deel van je factuur uit.

In het bedrag dat je elk jaar aan je energieleverancier betaalt, zitten ook taksen, btw, en distributienettarieven inbegrepen. 

Dat laatste is een tarief dat je betaalt voor de aanleg en het onderhoud van de netwerken waarlangs je energie je huis binnenstroomt. Dit tarief is momenteel dalende, wat maakt dat je voor deze post al minder betaalt.

Je moet natuurlijk ook rekening houden met het simpele marktprincipe van vraag en aanbod: als de vraag naar energie (elektriciteit en gas) daalt, dalen daarmee ook de energietarieven. Denk even aan de uiterst zachte winter waar we ons nu middenin bevinden: aangezien er minder vraag is naar energie omdat het minder koud is, is het energietarief ook lager.

Zachte winter, zachte prijzen, zou je kunnen zeggen.

Vast en variabel

Momenteel genieten de gezinnen met een zogenaamd variabel contract het meest van die zachte winter: zo’n variabel contract verandert mee met markt, terwijl een vast contract een vast tarief aanhoudt. De bewegingen op de markt hebben in het laatste geval geen invloed op wat je zal betalen. 

Meer informatie over het vast en variabel contract vind je in dit interessante artikel.

Op dit moment is het misschien een goede zaak om over een variabel contract te beschikken, maar denk eraan dat wanneer de energieprijzen plots stijgen, je doorgaans beter af bent met een vast contract. Een belangrijke afweging om te maken.

Wat je vooral moet onthouden, is dat een variabel contract beïnvloed wordt door iets waar zelfs de energieleveranciers zelf geen vat op hebben. Denk dan aan het weer, of bepaalde andere externe factoren die het energietarief beïnvloeden. 

Natuurlijk is er een deel van je factuur waar de leveranciers wél vat op hebben. 

Meer nog, ze bepalen dat deeltje volledig zelf. 

Dat stuk van je energiefactuur is hoe energieleveranciers met elkaar concurreren.

Concurrentie tussen leveranciers

Je hebt als consument geen vat op het weer, net zoals de energieleverancier dat ook niet heeft. Maar waar je als klant wel op moet letten is de concurrentie tussen leveranciers, en hoe je daar slim op inspeelt. 

Daarom zijn er prijsvergelijkers zoals Aanbieders.be: wij laten je neutrale vergelijkingen maken tussen alle leveranciers op de markt, en alle promoties, voordelen en welkomstkortingen die ze bieden om nieuwe klanten aan te trekken.

Als consument kies je er dan voor om kosteloos en zonder moeite over te stappen naar de voordeligste leverancier. 

Belangrijk is om te blijven vergelijken: welkomstkortingen blijven immers niet altijd geldig!
Zodra je opnieuw een voordeliger tarief vindt stap je terug over, zo blijf je keer op keer besparen. 

Wat moet ik doen?

Wat je zeker niet moet doen is overhaaste beslissingen nemen. 

Als je nu over een vast contract beschikt, moet je niet meteen overschakelen naar een variabel contract omdat de energieprijzen op dit moment laag staan. Als de prijzen binnen afzienbare tijd terug stijgen zal dat vaste contract weer voordeliger zijn. Moeite voor niks dus. 

Het belangrijkste om te onthouden is om als consument continu in te spelen op de concurrentie tussen leveranciers, door aan prijsvergelijking te doen. Zo geniet je optimaal van alle voordelen en promoties, en blijf je dit ook doen. Je stapt telkens weer over naar de voordeligste leverancier van dat moment. 

Het beste om te onthouden is dat, net zoals energietarieven, kortingen nooit permanent zijn: als je te lang bij dezelfde leverancier blijft, zal je op termijn hoe dan ook te veel betalen voor elektriciteit en gas. En dat wil je natuurlijk vermijden.

Daarom is prijsvergelijking altijd de beste keuze.

Bovendien kan je nog altijd voor een vast of variabel contract kiezen, en dit aanpassen wanneer je wil.

Heb je vragen over je contract, of over onze diensten? 

Je kan je altijd kosteloos door ons laten adviseren wat je leverancier of type contract betreft. Onze prijsvergelijkingstool toont je steeds de beste promoties, en ons team van experts helpt je verder met alle vragen omtrent energie en prijsvergelijking. 

Vergelijk hier de verschillende energieleveranciers.


Gerelateerde artikels

Posted on 20/11/2024 by Charles
Voorkom deze 5 fouten bij het afsluiten van je energiecontract

Moet je voor de eerste keer een energiecontract afsluiten, of is het tijd om eens te switchen? Vermijd deze 5 meest voorkomende fouten en haal het meeste uit je energiecontract! 1. Je energie niet vergelijken Laten we beginnen met de grootste fout die je kan maken: niet objectief je energie vergelijken. Consumenten blijven veel te […]

Lees het artikel
Posted on 18/11/2024 by Charles
De slimme vergelijker bespaart tot wel 1.100 euro op energie

Door jaarlijks slim te vergelijken kan je tot wel 1.100 euro besparen. VREG adviseert daarom om minstens één keer per jaar de elektriciteits- en gascontracten te vergelijken met die van andere aanbieders. Dat kan bijvoorbeeld via Aanbieders.be, op je laptop of gsm. Tot 500 euro voor elektriciteit, 600 euro voor gas Het blijft interessant om van energieleverancier […]

Lees het artikel