De energiefactuur: wat betaal je eigenlijk?

Gepost op 11/01/2018 door Steve Oeyen
De energiefactuur: wat betaal je eigenlijk?

De media staat er vol van: de energieprijzen dalen, maar je energiefactuur wordt duurder. Je zal het ongetwijfeld ook gemerkt hebben aan je energierekening. Elke maand betaal je een voorschot aan je energieleverancier, maar hoe worden deze bedragen nu precies bepaald? Het is niet altijd even makkelijk om uw factuur te ontleden, maar wij maken je graag wegwijs in dit hele verhaal.

De onderdelen van je energiefactuur

De elektriciteit- en aardgasprijzen die je leverancier aanrekent op je factuur bestaan uit verschillende onderdelen. Namelijk:

  1. de energieprijs
  2. de nettarieven
  3. de heffingen

Deze onderdelen staan ook zo vermeld op je factuur.

Wat betekenen die onderdelen?

1. Energieprijs

De energieprijs wordt vrij bepaald door de leverancier. Zo kan hij zich onderscheiden van zijn concurrenten. De energieprijs is afhankelijk van:

  • De kosten van elektriciteit of aardgas.
  • De investeringen in de productie van groene stroom die opgelegd zijn door de Vlaamse overheid. Je leverancier heeft de keuze deze prijs al dan niet aan te rekenen. Deze staan op je factuur vermeld als “Kosten groene stroom en WKK”.
  • De winstmarge van de leverancier.

Let op: er zijn nog factoren die de prijs op je energiefactuur beïnvloeden:

  • De hoeveelheid energie die je verbruikt en het tijdstip waarop je deze energie verbruikt. Bijna alle leveranciers bieden verschillende prijzen aan voor het dag-, nacht- of uitsluitend nachtverbruik (bij warmwaterboiler of accumulatieverwarming).
  • De meeste leveranciers rekenen ook een vaste vergoeding aan om hun administratieve kosten te dekken voor bijvoorbeeld voor het opmaken van je factuur en het organiseren van de klantendienst.

2. Nettarieven

De distributie- en transportkosten zijn de bedragen die worden aangerekend voor het gebruik van het distributienet en voor de geleverde energiediensten. Dit bedrag varieert per onafhankelijk nutsbedrijf dat een transportnetwerk voor energie (gas, elektriciteit en warmtekracht) beheert, kortom jouw netbeheerder.

Er zijn verschillende soorten nettarieven:

  • De transmissiekost is de vergoeding voor het vervoer van elektriciteit over het transmissienet, dat beheerd wordt door  Elia.
  • De vervoerkost is de vergoeding voor het transport van aardgas over het net, dat beheerd wordt door Fluxys.
  • De distributiekost is de vergoeding voor jouw netbeheerder voor de overdracht van elektriciteit en/of aardgas over zijn netwerk.

3. Heffingen

De heffingen worden bepaald door de federale overheid en bestaan uit:

  •  de energiebijdrage
  • de federale bijdrage
  • de toeslag ‘beschermde klanten’(leefloners of mensen met een handicap) voor elektriciteit en aardgas

Heb je specifieke vragen over je energiefactuur? Of wil je graag op basis van je factuur een vergelijking ontvangen? Contacteer ons vrijblijvend en wij helpen je graag verder.

Vergelijk nu

Vergelijk hier de verschillende energieleveranciers.


Gerelateerde artikels

thuisbatterij
Posted on 26/02/2025 by Steve Oeyen
Wat zijn de positieve en negatieve kanten aan een thuisbatterij?

Het klinkt mooi: wek zelf je energie op met zonnepanelen en bewaar de ‘overschot’ netjes in een hele grote batterij. Geen zon? Geen probleem: jij haalt gewoon je energie uit die batterij. Is het wel zo simpel? En vooral: is het op dit moment een slimme investering? Wat blijkt: net als je simpele AAA-batterijtjes heeft […]

Lees het artikel
Posted on 20/02/2025 by Hans
De gasprijzen schommelen erop los. Wat betekent dat voor jouw factuur?

De gasprijzen zijn aan een serieuze op-en-neerbeweging bezig. De media meldden onlangs nog recordprijzen, maar ondertussen zijn die alweer gezakt. Hoe zit dat met die sterke schommelingen? Is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod? Koude winter – duurder gas? Er is wel wat meer aan de hand. Waarom de gasprijzen zo fluctueren en […]

Lees het artikel