Meer woningen geschikt voor een warmtepomp dan verwacht: hoe zit het met jouw woning?

Gepost op 07/11/2024 door Charles
warmtepomp temperatuur

Uit gegevens van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) blijkt dat zo’n 70 procent van de Vlaamse woningen technisch geschikt zou zijn voor een warmtepomp. Dat is veel meer dan verwacht! Grote kans dus dat jouw woning er ook klaar voor is.

1/3de van de huizen klaar voor een warmtepomp of hybridepomp

Uit de gegevens van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) blijkt dat ongeveer een derde van de Vlaamse woningen zonder grote aanpassingen geschikt is voor een warmtepomp. Nog een derde zou goed werken met een hybride warmtepomp, die gas en elektriciteit combineert. Zo’n hybridepomp kiest zelf wanneer ze verwarmt met gas of elektriciteit, afhankelijk van de buitentemperatuur en elektriciteitsprijs. Bij koud weer schakelt ze over op gas; bij minder warmtebehoefte neemt de elektrische pomp het over.

Tegen 2025 is een warmtepomp verplicht voor nieuwbouwwoningen.

Denk ook bij renovatie aan een warmtepomp

Bij renovatie wordt een warmtepomp minder vaak overwogen. Voor vele mensen hoort een warmtepomp bij een nieuwbouw, maar dat hoeft niet waar te zijn. Ook bij een gerenoveerde woning kan een warmtepomp passen.

Het niveau van installaties ligt lager dan in onze buurlanden, zoals Frankrijk en Nederland. Dat kan komen omdat in België de energieprijzen anders zijn. In Frankrijk en Nederland is elektriciteit vaak goedkoper dan gas, wat het gebruik van warmtepompen aantrekkelijker maakt dan in Vlaanderen. Ook zijn de bouwprofessionals niet altijd goed op de hoogte van deze technologie, wat zorgt voor lagere installatieniveaus van warmtepompen in België dan in Frankrijk en Nederland.

Wanneer is je woning klaar voor een warmtepomp?

Je woning is geschikt voor een warmtepomp als de energiebehoefte laag genoeg is. Goede isolatie is dan key, zoals je dakisolatie, gevelisolatie en goed geïsoleerde ramen. Een goede test is de temperatuur van je gascondensatieboiler te verlagen. Een warmtepomp werkt het beste wanneer de temperatuur die er nodig is om te verwarmen best laag ligt.

Veel mensen denken dat ze hun vloer moeten uitbreken voor een warmtepomp, maar dat is vaak helemaal niet nodig. Bij renovaties zijn radiatoren vaak groter dan nodig, waardoor ze ook bij lagere temperaturen voldoende warmte afgeven. Het kan soms nodig zijn om radiatoren te vervangen, maar dat kan vaak simpelweg door ventiloconvectoren toe te voegen. Dit type radiator met ventilatie geeft namelijk efficiënter warmte af. Check dit altijd even met je installateur om zeker te weten wat voor jouw woning het beste werkt.

Check via nieuwe VEKA app

VEKA heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je kunt checken of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Door een paar vragen te beantwoorden over onder andere de grootte, isolatie en verwarmingsmethode van je huis, zie je of een warmtepomp een optie is. Als jouw huis geschikt blijkt, krijg je info over kosten, het juiste type pomp en eventuele extra werken die nodig zijn. Ook zie je meteen wat een warmtepomp doet voor de EPC-waarde van je woning.

Als je woning nog niet klaar is voor een warmtepomp, raadt de tool aan om extra te isoleren en geeft daarbij advies over de nodige stappen. Voor appartementen houdt de tool rekening met het hele gebouw, waarbij een collectieve verwarmingsoplossing prioriteit heeft boven individuele systemen. De tool biedt vooral een eerste inschatting; voor een gedetailleerd plan en professioneel advies kun je het beste terecht bij een erkende installateur, zegt VEKA.


Gerelateerde artikels

Posted on 20/11/2024 by Charles
Voorkom deze 5 fouten bij het afsluiten van je energiecontract

Moet je voor de eerste keer een energiecontract afsluiten, of is het tijd om eens te switchen? Vermijd deze 5 meest voorkomende fouten en haal het meeste uit je energiecontract! 1. Je energie niet vergelijken Laten we beginnen met de grootste fout die je kan maken: niet objectief je energie vergelijken. Consumenten blijven veel te […]

Lees het artikel
Posted on 20/11/2024 by Charles
Installatie zonnepanelen breekt opnieuw records in 2024

Ook in 2024 zal de wereldwijde installatie van nieuwe zonnepanelen records breken, voorspelt de energiedenktank Ember. Dit jaar wordt er verwachten 593 gigawatt aan capaciteit te installeren. Dat is een stijging van 29 procent vergeleken met vorig jaar. De stijging van nieuwe zonnepaneleninstallaties is groter dan verwacht, maar is wel minder spectaculair dan vorig jaar. […]

Lees het artikel