Opgepast met slapende energiecontracten

Gepost op 20/07/2021 door Steve Oeyen
In deze blog lees je alles over het vermijden van slapende energiecontracten, zoals het herkennen van een slapend energiecontract en overstappen naar een nieuw contract.

Wie regelmatig van energieleverancier verandert, bespaart honderden euro’s per jaar. Je kan echter ook veel geld verliezen door slapende energiecontracten. Wat zijn ze en hoe herken je ze? Lees het hier.

Wat zijn slapende energiecontracten? 

Slapende energiecontracten zijn energiecontracten die niet meer actief aangeboden worden door energieleveranciers. Ze zijn niet meer op de websites of op prijsvergelijkingssites te vinden. Je contract wordt gewoon elke periode verlengd zonder daar meer aandacht aan te besteden. 

Nieuwe klanten kunnen deze contracten dus niet meer kiezen. Bestaande klanten blijven echter wel hangen onder de slapende energiecontracten, en dat is soms nadelig. Zeker nu de energieprijzen zo laag staan. 

 

Heb jij een slapend energiecontract?

Door twee simpele vragen te stellen kan je makkelijk te weten komen of jij een slapend energiecontract hebt: 

  • Vind je de naam van je contract terug op de website van je energieleverancier?
  • Is het voor nieuwe klanten mogelijk om in te tekenen op het contract dat jij nu hebt?

Als je 2 keer nee geantwoord hebt, dan zit je waarschijnlijk in een slapend energiecontract. Ben je toch niet helemaal zeker? Doe dan de test van CREG. 

 

Slapende energiecontracten onder vuur

Momenteel komen slapende energiecontracten vaak voor in het nieuws. De Kamercommissie Energie heeft immers groen licht gegeven voor een wetsvoorstel dat deze contracten verbiedt. Daarbij worden energieleveranciers verplicht om 2 maand voor het aflopen van het contract een overzicht te geven van alle actuele contracten. 

Als de klant een slapend contract heeft, dan moet de leverancier een nieuw voorstel doen. Komt hier geen reactie op, dan wordt de klant automatisch naar het goedkoopste actuele contract omgezet. 

Met deze wet krijgen klanten een vergelijkbaar overzicht van de actuele energiecontracten. Daardoor wordt de energiemarkt transparanter en de energiefacturen goedkoper.

 

Vind het meest voordelige energiecontract

Veel Belgen zijn niet echt op de hoogte van hun energiecontract. Dit komt voornamelijk omdat ze een gebrek aan tijd en inzicht in hun energiefactuur hebben. Toch kan het de moeite lonen om je contract af en toe eens van dichterbij te bekijken — en om ook eens te kijken naar andere energieleveranciers.

Via een prijsvergelijker zoals aanbieders.be, kan je zelf de verschillende leveranciers en hun contracten vergelijken. Neem dus zeker eens een kijkje op onze prijsvergelijker! 

Tegenwoordig zijn ook groepsaankopen populair. Daarbij koop je in groep samen een energiecontract. Toch is voorzichtigheid geboden, want een groepsaankoop staat niet altijd gelijk aan een voordelige aankoop. Lees er hier meer over.

 

Hoe verander ik van energiecontract?

Wisselen van energiecontract is heel eenvoudig. Wij nemen namelijk heel deze rompslomp van je over, zonder meerkost! Jij hoeft enkel leveranciers te vergelijken via onze handige module en je keuze te maken, daarna zorgen wij ervoor dat je gratis en zonder onderbrekingen kunt overstappen naar het beste tarief.

Het overschakelen duurt 1 maand, daarna treedt je nieuwe contract in werking. Verander je van contract omdat je verhuist? Dan wordt dit vaak al binnen de week geregeld. Dit geeft de leverancier de tijd om het contract over te zetten en de meterstanden te controleren. 

Vergelijk nu de verschillende energieleveranciers of maak een afspraak met een van onze experten! 

 


Gerelateerde artikels

thuisbatterij
Posted on 26/02/2025 by Steve Oeyen
Wat zijn de positieve en negatieve kanten aan een thuisbatterij?

Het klinkt mooi: wek zelf je energie op met zonnepanelen en bewaar de ‘overschot’ netjes in een hele grote batterij. Geen zon? Geen probleem: jij haalt gewoon je energie uit die batterij. Is het wel zo simpel? En vooral: is het op dit moment een slimme investering? Wat blijkt: net als je simpele AAA-batterijtjes heeft […]

Lees het artikel
Posted on 20/02/2025 by Hans
De gasprijzen schommelen erop los. Wat betekent dat voor jouw factuur?

De gasprijzen zijn aan een serieuze op-en-neerbeweging bezig. De media meldden onlangs nog recordprijzen, maar ondertussen zijn die alweer gezakt. Hoe zit dat met die sterke schommelingen? Is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod? Koude winter – duurder gas? Er is wel wat meer aan de hand. Waarom de gasprijzen zo fluctueren en […]

Lees het artikel