Variabele energiecontracten vergelijken? Wij zetten je op weg met een éxtra mogelijkheid!

Gepost op 18/08/2022 door Steve Oeyen

De energiemarkt en haar stijgende energieprijzen vormen voor veel consumenten een doolhof. Waar vind je houvast in het ruime aanbod? Als particulier wil je natuurlijk kiezen voor de leverancier die het voordeligste variabel energiecontract biedt. Daarvoor wenden de meeste consumenten zich tot prijsvergelijkingen van onder meer de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas). En daar is sinds kort een extra mogelijkheid bij gekomen. Wij zoomen in op de formule achter berekeningsmethodes van energieprijzen en adviseren hoe je de juiste keuze maakt. 

Hoe werkt een variabel energiecontract? 

Wie een energiecontract afsluit, kan kiezen tussen een variabele of vaste energieprijs 

Bij een variabel energiecontract volg je de prijsfluctuaties op de energiemarkt. Daalt de energieprijs per kWh? Dan pluk je hier op korte termijn de vruchten van. Maar het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Dat verklaart waarom je energiefactuur ondanks een stabiel verbruik toch flink de hoogte kan inschieten. Vergelijk het met een hypothecaire rente. Een variabele rentevoet wordt, net als bij een variabele energieprijs, afgetoetst aan de markt(rente) en overeenkomstig aangepast in je contract. 

Ingeval van een vast energiecontract wordt de prijs vooraf bepaald en betaal je gedurende de hele contractduur hetzelfde tarief. Dat lijkt misschien betrouwbaarder, al moet je bij deze energieprijs wel rekening houden met een marge van de leverancier. Bovendien profiteer je niet van prijsdalingen tijdens de warmere maanden.  

 

 

Benieuwd naar de besparingsmogelijkheden voor je vast of variabel energiecontract? Laat je adviseren >> 

Hoe wordt de variabele energieprijs berekend?

De prijsberekeningen voor een variabel energiecontract zijn best complex. In eerste instantie wordt er gekeken naar de vorige index. Sommige leveranciers baseren zich hiervoor op het afgelopen kwartaal, anderen nemen de afgelopen maand als leidraad. Maar er spelen ook minder grijpbare factoren mee. Denk daarbij aan marktspeculaties en klimaatvoorspellingen zoals de verwachte wintertemperaturen. Alle risico’s die een mogelijke invloed op de prijs uitoefenen, worden dus zo goed mogelijk in kaart gebracht. 

Wat verklaart dan de stijgende energieprijzen?

De oorzaak is toe te schrijven aan wereldwijde productie- en onderhoudsproblemen. Na de zomer van 2021, aan het einde van de coronacrisis, trok de wereldeconomie opnieuw aan. Het gevolg? Een enorme vraag naar grondstoffen en energie. Ook de oorlog in Oekraïne heeft zijn weerslag op de energiemarkt. Kortom, uitzonderlijke situaties die niemand op voorhand kon voorspellen.  

Hoe variabel energiecontract vergelijken?

Jouw variabel energiecontract vergelijken met dat van andere leveranciers, is gezien de complexe prijsberekeningen en actuele schaarste niet evident. Daarnaast hangt ook veel af van je contractsituatie.  

1 | Heb je een vast energiecontract?

In dat geval zit je goed en adviseren we je voorlopig geen actie te ondernemen.  

2 | Sta je voor een verlenging van je variabel energiecontract?

Er is geen onderhandelingsmogelijkheid bij een verlengingsvoorstel. Het enige wat je dus kan doen, is je voorstel met het aanbod van andere energieleveranciers vergelijken. Dat is best een tijdrovende klus. Maar gelukkig sta je er niet alleen voor. Bij Aanbieders.be nemen we je voorstel graag grondig onder de loep en adviseren we in de voordeligste optie. Stuur ons je contractvoorstel. 

Extra mogelijkheid om variabele energietarieven te vergelijken

De VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) ontwikkelde recent een nieuwe berekeningsmethode. Daarbij vertrekken ze niet van een vergelijking van de prijzen uit het verleden, maar veeleer van de verwachte energieprijzen in de toekomst. Hun doel? Een meer waarheidsgetrouwe inschatting van de variabele energieprijzen maken. Over de precieze manier waarop ze hun berekeningen doen, is evenwel weinig bekend. Hoewel de intenties van het VREG natuurlijk goed zijn, brengt dit ook onduidelijkheid met zich mee. Zo hanteren de federale, regionale en commerciële vergelijkingsdiensten een andere berekeningssystematiek met verschillende uitkomsten tot gevolg.  

Welke prijsvergelijking volg je nu best?

Bij Aanbieders.be kiezen we bewust voor een transparante aanpak. Om te weten of je de juiste keuze maakte, doen we een uitvoerige analyse van je eindafrekening. We vergelijken je verbruik met de prijsontwikkelingen en geven je een helder overzicht van hoeveel je bespaard hebt.  

Welke energieleverancier kiezen? ContractRadar to the rescue!

 Meer besparen op je energiefactuur? Profiteer elk jaar van het voordeligste tariefplan met ContractRadar. Wij vragen je energieverbruik op bij je netbeheerder, matchen je met de juiste leverancier én ontzorgen je van tot Z bij de overstap. Jij hoeft dus helemaal niets te doen en geniet bij elke contractverlenging automatisch van het goedkoopste energietarief. 

 

Lees meer over ContractRadar >> 

 


Gerelateerde artikels

thuisbatterij
Posted on 26/02/2025 by Steve Oeyen
Wat zijn de positieve en negatieve kanten aan een thuisbatterij?

Het klinkt mooi: wek zelf je energie op met zonnepanelen en bewaar de ‘overschot’ netjes in een hele grote batterij. Geen zon? Geen probleem: jij haalt gewoon je energie uit die batterij. Is het wel zo simpel? En vooral: is het op dit moment een slimme investering? Wat blijkt: net als je simpele AAA-batterijtjes heeft […]

Lees het artikel
Posted on 20/02/2025 by Hans
De gasprijzen schommelen erop los. Wat betekent dat voor jouw factuur?

De gasprijzen zijn aan een serieuze op-en-neerbeweging bezig. De media meldden onlangs nog recordprijzen, maar ondertussen zijn die alweer gezakt. Hoe zit dat met die sterke schommelingen? Is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod? Koude winter – duurder gas? Er is wel wat meer aan de hand. Waarom de gasprijzen zo fluctueren en […]

Lees het artikel