Vast versus variabel: vergelijk tarieven voor je energiecontract

Gepost op 06/04/2022 door Steve Oeyen
De energiefactuur: wat betaal je eigenlijk?

De energieprijzen swingen de pan uit. Door de recente stijging in de energiesector zien helaas ook veel gebruikers hun voorschotfacturen stijgen of hun leverancier failliet gaan. Dat is een trigger om de tarieven van hun energiecontract eens van dichterbij te bekijken. Niet alleen de leverancier speelt hierin een rol, maar ook het type contract dat je afsluit. Vast versus variabel: wij vergelijken.

De tarieven voor je energiecontract stijgen, wat nu?

Je hebt een variabel contract

Het woord zegt het zelf. Sluit je een variabel contract af, dan schommelen de tarieven voor je energiecontract. Deze tarieven. In dat geval varieert de prijs per kWh. Zakt de prijs van gas of elektriciteit op de energiemarkt, dan profiteer je mee. De keerzijde van de medaille is dat je ook meer betaalt als de energieprijzen stijgen. Je energieleverancier herrekent de prijs maandelijks of om de drie maanden.

Je hebt een vast contract

Kies je voor een vast tarief, dan ben je beter beschermd tegen plotse prijsschommelingen. Het nadeel is dan wel dat de leverancier meestal een marge neemt op het contract. Dalen de energieprijzen, dan betaal je wellicht wat te veel.

Let op: energiecontracten zijn altijd voor een bepaalde duur geldig. Als je geen actie onderneemt, verlengt je energieleverancier automatisch je contract. Je tarieftype blijft gelijk, maar uiteindelijk betaal jij wel een hogere rekening. Anderzijds krijgen nieuwe klanten bij energieleveranciers kortingen aangeboden, waardoor een nieuw contract veel aantrekkelijker wordt.  Regelmatig contracten vergelijken, blijft daarom de goedkoopste oplossing om de beste prijs te garanderen.

Wat kost stroom? Vast versus variabel contract

Beide contracten hebben voor- en nadelen. De kostprijs van stroom hangt af van je huidig contract, de prijzen op de markt en het seizoen waarin je je contract afsluit.

  1. Je huidig contract

Wie regelmatig zijn energiecontract onder de loep neemt en van leverancier verandert, bespaart honderden euro’s op jaarbasis. Daar zijn meerdere verklaringen voor. Enerzijds worden tarieven van energiecontracten automatisch geïndexeerd. Anderzijds verschilt de prijs niet alleen per kWh, maar wordt die bovendien beïnvloedt door kortingen die energieleveranciers geven. Doorgaans krijgen nieuwe klanten een interessante korting bij een overstap van leverancier. Blijf je klant bij je huidige leverancier? Dan loop je die waarschijnlijk mis. Daarom is het aangeraden om elk jaar energieleveranciers te vergelijken om op zoek te gaan naar de meest voordelige optie.

  1. De energieprijzen op de markt

De indexering van energieprijzen zijn aan heel wat factoren toe te wijden. Een groeiende economie, politieke spanningen met landen die veel energie importeren of een schaarste op de markt als de vraag stijgt. Wie net voor zo’n plotse prijsstijgingen een vast contract afsloot, is doorgaans wel een tijdje zeker van een goed tarief.

Voor gasprijzen is er trouwens niet snel beterschap in zicht. Wereldwijd zijn er heel wat productieproblemen door achterstallige onderhouden van gascentrales. Daarbovenop komt ook dat het bouwen van gascentrales wereldwijd wordt afgebouwd om de CO2-uitstoot te beperken. Dat is een eerste goede zet richting groenere energie, maar het lager aanbod zal wel degelijk de gasprijzen hoog houden.

  1. Prijsstijgingen energie per seizoen

Tijdens de winter gebruiken we meer energie. Het gevolg is dat de vraag naar energie soms sneller stijgt dan het aanbod, waardoor de tarieven van je energiecontract stijgen. Omdat de prijzen tijdens koude maanden doorgaans hoger liggen, is het afgeraden om net in die periode een vast contract af te sluiten. Door dan te kiezen voor een variabel tarief, profiteer je net na de winter meteen van een prijsdaling. In de zomer geldt net het omgekeerde: door de beperkte vraag aan energie, loont het om te kiezen voor een goedkoper vast tarief.

Tarieven van je energiecontract laag houden

Wat moet je hier uit leren? Energieprijzen blijven altijd evolueren en het loont de moeite om de tarieven regelmatig in de gaten te houden. De fluctuatie van energieprijzen in het oog houden, dat is onze specialiteit. De experten van Aanbieders.be klikken op het juiste moment, bij voorkeur in de zomer, de gepaste tarieven voor je energiecontract vast. In de winter vergelijken de Aanbieders.be permanent leveranciers en informeren we je van elke prijsdaling. Zo betaal jij nooit te veel. Meer nog, een contract door ons laten wijzigen van A tot Z is zelfs volledig kosteloos!

Benieuwd of je kan besparen op je vast of variabel energiecontract?

 

Vergelijk zelf je energietarief met andere leveranciers en bespaar honderden euro’s.

Of stuur ons je energiefactuur en wij helpen je vergelijken.

Heb je hier toch nog vragen over? Aarzel niet om ons te contacteren, wij helpen je graag verder!


Gerelateerde artikels

thuisbatterij
Posted on 26/02/2025 by Steve Oeyen
Wat zijn de positieve en negatieve kanten aan een thuisbatterij?

Het klinkt mooi: wek zelf je energie op met zonnepanelen en bewaar de ‘overschot’ netjes in een hele grote batterij. Geen zon? Geen probleem: jij haalt gewoon je energie uit die batterij. Is het wel zo simpel? En vooral: is het op dit moment een slimme investering? Wat blijkt: net als je simpele AAA-batterijtjes heeft […]

Lees het artikel
Posted on 20/02/2025 by Hans
De gasprijzen schommelen erop los. Wat betekent dat voor jouw factuur?

De gasprijzen zijn aan een serieuze op-en-neerbeweging bezig. De media meldden onlangs nog recordprijzen, maar ondertussen zijn die alweer gezakt. Hoe zit dat met die sterke schommelingen? Is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod? Koude winter – duurder gas? Er is wel wat meer aan de hand. Waarom de gasprijzen zo fluctueren en […]

Lees het artikel