Wat is sluipverbruik en hoe kan je het verminderen?

Gepost op 02/09/2021 door Katelijn Eelen
sluipverbruik

De verlichting niet onnodig laten branden, zoveel mogelijk wassen op een lage temperatuur, de verwarming een graadje lager zetten, … Er zijn heel wat manieren om je energieverbruik thuis te beperken. Toch ligt er vaak nog een boosdoener op de loer: sluipverbruik. Wat het is en hoe je het kan verminderen? Dat ontdek je in deze blogpost.

Wat is sluipverbruik?

De naam verklapt het eigenlijk al: sluipverbruik verwijst naar het stiekeme energieverbruik van elektrische toestellen in je huis. Denk aan de televisie die op stand-by staat, je gsm-oplader die in het stopcontact blijft steken, de printer die je laat opstaan na het printen, … In elk van deze gevallen wordt er energie verbruikt terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

“Maar zo’n groot verschil kan dat toch niet zijn”, denk je misschien? Dan hebben we slecht nieuws. Per apparaat gaat het misschien om een verwaarloosbare hoeveelheid energie, maar opgeteld kan dat sluipverbruik tot wel 10% van je totale energiefactuur opslorpen. Reden te meer om het sluipverbruik in je woning zoveel mogelijk te verminderen!

Welke toestellen zijn de grootste stiekeme energievreters?

Eens je weet wat sluipverbruik is, wordt het al iets makkelijker om dit te verminderen. Probeer echter eerst om de grootste stiekeme energievreters in je woning op te sporen. De volgende zaken kunnen wijzen op een sluipverbruiker:

  • een digitaal klokje dat blijft branden (denk aan je oven)
  • een stand-by-lampje dat blijft branden (denk aan je televisie of computerscherm)
  • een toestel dat warm blijft aanvoelen of geluid maakt, ook wanneer het zogezegd uit staat

Natuurlijk verbruikt niet elk toestel evenveel elektriciteit. Een oven met digitale klok kost je bv. slechts zo’n 4 euro extra per jaar, terwijl het sluipverbruik van een computer met randapparatuur (zoals een printer en extra scherm) kan oplopen tot 33 euro per jaar.

Wil je zelf testen welk apparaat de grootste energievreter is? Dan kan je een energiemeter gebruiken. Dit apparaatje plaats je tussen het stopcontact en het toestel, en het vertelt je precies hoeveel energie er verbruikt wordt in slaapstand. Tip: bekijk het energieverbruik van één dag en vermenigvuldig dit met 365 om het jaarverbruik te weten.

Tips om sluipverbruik verminderen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je sluipverbruik te verminderen. Met deze tips kom je al een heel eind:

  • Gebruik een stekkerblok dat je aan en uit kan schakelen. Klaar met werken? Dan zet je het stekkerblok waar je computer en randapparatuur op zijn aangesloten, gewoon helemaal uit. Zo ben je zeker dat er geen onnodige energie gebruikt wordt.
  • Laat stekkers niet in het stopcontact steken. Gebruik je je waterkoker maar één keer per dag? Trek hem dan voor de rest van de tijd uit het stopcontact. Zorg ook dat je opladers (van bv. gsm’s of laptops) niet onnodig laat insteken.
  • Investeer in slimme stekkers. Slimme stekkers zijn verbonden met je smartphone, zodat je apparaten ook vanop afstand kan controleren en aan- of uitschakelen. Ook handig voor wie altijd twijfelt of het strijkijzer wel uit staat!
  • Schaf je een stand-by-killer aan. Zoals de naam doet vermoeden, gaat een stand-by-killer de strijd aan met de stand-by-modus. Zet je dit apparaatje tussen een apparaat en het stopcontact, dan zal hij automatisch de stroom afsluiten zodra het apparaat in stand-by gaat. Let wel op met toestellen zoals digicorders: om een programma op te kunnen nemen is er wel degelijk stroom nodig.

Maak de vergelijking en verminder je energieverbruik

Naast het verminderen van sluipverbruik zijn er nog andere manieren om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Zo lees je in dit artikel hoe je energie kan besparen op huishoudelijke toestellen zoals een wasmachine, en loont het ook om energieleveranciers en contracten met elkaar te vergelijken. Dat kan je trouwens heel eenvoudig doen via onze vergelijkingsmodule!

Heb je hulp nodig in het energiedoolhof? Geen paniek: Energenie toont je graag de weg.

 


Gerelateerde artikels

Posted on 20/11/2024 by Charles
Voorkom deze 5 fouten bij het afsluiten van je energiecontract

Moet je voor de eerste keer een energiecontract afsluiten, of is het tijd om eens te switchen? Vermijd deze 5 meest voorkomende fouten en haal het meeste uit je energiecontract! 1. Je energie niet vergelijken Laten we beginnen met de grootste fout die je kan maken: niet objectief je energie vergelijken. Consumenten blijven veel te […]

Lees het artikel
Posted on 18/11/2024 by Charles
De slimme vergelijker bespaart tot wel 1.100 euro op energie

Door jaarlijks slim te vergelijken kan je tot wel 1.100 euro besparen. VREG adviseert daarom om minstens één keer per jaar de elektriciteits- en gascontracten te vergelijken met die van andere aanbieders. Dat kan bijvoorbeeld via Aanbieders.be, op je laptop of gsm. Tot 500 euro voor elektriciteit, 600 euro voor gas Het blijft interessant om van energieleverancier […]

Lees het artikel