Welk mobiel netwerk heeft de beste dekking?

Gepost op 28/03/2019 door Katelijn Eelen
De dekking van mobiele netwerken onder de loep

Hoewel de kwaliteit van de mobiele netwerken de laatste jaren enorm is gestegen, is de dekking ervan niet altijd even goed. Heb je regelmatig problemen met je mobiele netwerk en wil je daarom van gsm-operator veranderen? Dan raden we je aan om vóór de overstap eerst de dekking van de mobiele netwerken in jouw regio te bekijken. Veel gebruikers denken immers dat de wissel naar een andere operator automatisch een beter mobiel bereik met zich meebrengt, maar dat is niet altijd het geval.Hoewel de kwaliteit van de mobiele netwerken de laatste jaren enorm is gestegen, is de dekking ervan niet altijd even goed.

Gsm-operatoren vs. mobiele netwerken

In België bestaan er verschillende gsm-operatoren die mobiel internet aanbieden. Denk aan Mobile Vikings, Scarlet, JIM Mobile en Carrefour Mobile. Deze operatoren hebben echter zelf geen netwerk van kabels en antennes om hun gebruikers van internet te voorzien. Hiervoor werken ze samen met de internetproviders BASE, Orange en Proximus.

De dekking van je mobiele netwerk hangt met andere woorden af van het bereik van deze drie netwerken, en niet van je gsm-operator zelf. Welke operatoren onder welk netwerk vallen? Een overzicht:

  • Telenet/BASE: BASE, Belgian Telecom, Carrefour Mobile, Ello Mobile, Lycamobile, Telenet, BASE TURK, United Telecom, VOOmobile
  • Orange: 5/5 Telecom, edpnet, JIM Mobile, Mobile Vikings, Orange
  • Proximus: Proximus, Scarlet

Check je mobiele dekking via het BIPT

Het BIPT (het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) biedt op haar website dekkingskaarten van de verschillende mobiele netwerken aan. Deze dekkingskaarten geven concreet aan welke internetprovider in welke regio het beste scoort, en of de beschikbaarheid van deze mobiele dekking geldt voor 3G of 4G.

Let wel op: het BIPT toont enkel informatie over de beschikbaarheid van elk mobiel netwerk, maar zegt niets over de kwaliteit ervan.

De kwaliteit van een mobiel netwerk

De kwaliteit van een mobiel netwerk is moeilijk in kaart te brengen omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Deze factoren kunnen zijn:

  • De isolatie van het gebouw waarin je je bevindt. Hoe beter het gebouw is geïsoleerd, hoe slechter de dekking van een mobiel netwerk en dus ook je bereik.
  • Het type toestel dat je gebruikt (een tablet, een duurdere smartphone, een budgettoestel, …).
  • De aard van de gebruikte dienst (telefoondienst, datatransmissie, …).

Heb je geen goed internet op je gsm, maar geeft het BIPT wel aan dat het mobiele netwerk een goede dekking heeft in jouw regio? Dan kijk je best ook even naar deze factoren.

Een gouden tip: overstappen en vergelijken

Ben je benieuwd welke mobiele netwerken de beste dekking geven in jouw regio? Dat kan heel eenvoudig met onze Telekompaan. Of wil je meteen op zoek gaan naar de voordeligste provider voor jouw situatie? Die achterhaal je snel en gemakkelijk via onze handige vergelijkingsmodule

 

 

Heb je hier nog vragen over of wil je graag meer informatie, neem dan gerust contact met ons op!


Gerelateerde artikels

Posted on 20/11/2024 by Charles
Voorkom deze 5 fouten bij het afsluiten van je energiecontract

Moet je voor de eerste keer een energiecontract afsluiten, of is het tijd om eens te switchen? Vermijd deze 5 meest voorkomende fouten en haal het meeste uit je energiecontract! 1. Je energie niet vergelijken Laten we beginnen met de grootste fout die je kan maken: niet objectief je energie vergelijken. Consumenten blijven veel te […]

Lees het artikel
Posted on 18/11/2024 by Charles
De slimme vergelijker bespaart tot wel 1.100 euro op energie

Door jaarlijks slim te vergelijken kan je tot wel 1.100 euro besparen. VREG adviseert daarom om minstens één keer per jaar de elektriciteits- en gascontracten te vergelijken met die van andere aanbieders. Dat kan bijvoorbeeld via Aanbieders.be, op je laptop of gsm. Tot 500 euro voor elektriciteit, 600 euro voor gas Het blijft interessant om van energieleverancier […]

Lees het artikel