Internetproviders vergelijken: hoe vind je de beste provider?

Gepost op 21/06/2021 door Steve Oeyen

Ben je op zoek naar dé beste internetprovider? Dan is het belangrijk om eerst te bepalen wat voor internetgebruiker jij bent. Ga je enkel online om wat te surfen en informatie op te zoeken? Gebruik je ook streamingdiensten zoals Netflix, of ben je misschien wel een fervent online gamer? Het bepaalt allemaal mee welke provider jouw beste keuze is.

In dit artikel bespreken we de 3 belangrijkste punten om op te letten wanneer je providers gaat vergelijken: de internetsnelheid, de downloadlimiet en het type aansluiting.

1. Internetsnelheid

De snelheid van je internet geeft aan hoe snel je met jouw verbinding websites kan bezoeken en data van het internet kan halen. Wanneer je verschillende providers gaat vergelijken, zal je zien dat ze snelheden aanbieden vanaf 50 Mbps tot meer dan 200 Mbps (megabit per seconde).

  • Is jouw internetgebruik eerder beperkt en heb je het vooral nodig om bijvoorbeeld te Googlen of online te bankieren? Dan is de minimale snelheid van 50 Mbps zeker voldoende.
  • 100 Mbps is ideaal voor de standaardgebruiker, zoals gezinnen met jonge kinderen, waar wel gestreamd wordt — maar meestal slechts vanaf één toestel.
  • De hogere snelheden vanaf 200 Mbps zijn de beste keuze voor gezinnen met oudere kinderen of voor co-housing, waarin er veel gelijktijdig gestreamd of gegamed wordt.

2. Downloadlimiet

Elk abonnement heeft een downloadlimiet. Dit is de hoeveelheid data die je in een maand tijd kan downloaden via je internetverbinding. Zit je over die limiet, dan betaal je extra per MB die je verbruikt.

Maak je vaak gebruik van streamingdiensten zoals Netflix, dan kan je datagebruik al snel de hoogte ingaan. Een uurtje Netflixen in HD-kwaliteit kost je bv. ongeveer 3 GB. Doe je dit elke dag, dan kan je per maand rekenen op ongeveer 90 GB aan Netflix alleen. Online gamen, videocalls, … zitten hier nog niet bij.

En wat met ongelimiteerd internet? Elke provider biedt je deze optie wel aan. Houd in je achterhoofd dat ‘ongelimiteerd’ zelden écht ongelimiteerd is. Loopt je dataverbruik de spuigaten uit (in de meeste gevallen wanneer je boven de 500 GB gaat), dan kan het gebeuren dat de provider je internetsnelheid tijdelijk verlaagt.

3. Type aansluiting: ADSL of kabel

Er zijn twee soorten internetaansluitingen: via ADSL of via de kabel. Het grootste verschil tussen deze twee is de manier waarop data verstuurd wordt.

Bij ADSL gebeurt dit via de gewone telefoonlijn. Je hebt dus een telefoonaansluiting nodig. De snelheid van de data-overdracht wordt bepaald door de afstand tussen jouw woning en de straatverdeler, en de afstand van de straatverdeler tot de dichtstbijzijnde telefooncentrale. Hoe verder je van die centrale woont, des te trager je internetsnelheid is.

Bij een kabelverbinding wordt data verstuurd via een coaxkabel, wat veel sneller is dan een telefoonlijn. Dit valt vooral op wanneer je bijvoorbeeld gelijktijdig tv kijkt of surft. Een nadeel is dan weer dat wanneer er veel gebruikers samen actief zijn op een eenzelfde gedeelte van het netwerk, dit de internetsnelheid kan vertragen.

Maak zelf de vergelijking van verschillende internetproviders

Nu je ongeveer weet waar je op moet letten, is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Via onze vergelijkingsmodule kan je heel eenvoudig verschillende internetproviders vergelijken. Heb je hier nog vragen over of weet je toch niet goed hoe te beginnen? Neem dan contact op met ons!


Gerelateerde artikels

thuisbatterij
Posted on 26/02/2025 by Steve Oeyen
Wat zijn de positieve en negatieve kanten aan een thuisbatterij?

Het klinkt mooi: wek zelf je energie op met zonnepanelen en bewaar de ‘overschot’ netjes in een hele grote batterij. Geen zon? Geen probleem: jij haalt gewoon je energie uit die batterij. Is het wel zo simpel? En vooral: is het op dit moment een slimme investering? Wat blijkt: net als je simpele AAA-batterijtjes heeft […]

Lees het artikel
Posted on 20/02/2025 by Hans
De gasprijzen schommelen erop los. Wat betekent dat voor jouw factuur?

De gasprijzen zijn aan een serieuze op-en-neerbeweging bezig. De media meldden onlangs nog recordprijzen, maar ondertussen zijn die alweer gezakt. Hoe zit dat met die sterke schommelingen? Is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod? Koude winter – duurder gas? Er is wel wat meer aan de hand. Waarom de gasprijzen zo fluctueren en […]

Lees het artikel