Hoeveel elektriciteit of gas verbruik je per jaar?

Je energieverbruik berekenen, hoe doe je dat?

We willen het allemaal: de meest voordelige energieleverancier op de markt vinden. Een van de beste criteria om energieleveranciers met elkaar te vergelijken is dan ook het energietarief dat ze aanbieden. Als je dat tarief koppelt aan je jaarlijkse energieverbruik kan je de beste leverancier vinden voor jouw situatie. Heb je echter geen afrekening bij de hand of heb je geen idee van je werkelijke verbruik? Geen probleem, je kan ook gewoon jouw gemiddelde energieverbruik berekenen.

Gemiddeld verbruik elektriciteit

Het elektriciteitsverbruik van je huishoudtoestellen vind je helaas niet terug op de factuur van je energieleverancier. Toch is het belangrijk om (ongeveer) te weten hoeveel ze verbruiken, zodat je weet welk prijskaartje eraan vasthangt. Om een idee te hebben van je gemiddelde elektriciteitsverbruik kan je je baseren op je thuissituatie:

  • Een alleenstaande met een appartement gebruikt ongeveer 600 kWh per jaar.
  • Heb je een klein gezin en woon je in een rijhuis, dan verbruik je waarschijnlijk ongeveer 1.200 kWh per jaar.
  • Een gemiddeld huishouden zal op jaarbasis ongeveer 3.500 kWh gebruiken.
  • Een groot huishouden met een woning in de bebouwde kom verbruikt ongeveer 7.500 kWh.

Let op: als je ook elektrisch verwarmt ligt je verbruik waarschijnlijk een stuk hoger. Er kan dan maar liefst 12.500 kWh extra worden verbruikt! Hetzelfde geldt voor vloerverwarming en andere apparaten die veel stroom verbruiken, zoals bv. vijverpompen.

Andere factoren die het verbruik van elektriciteit beïnvloeden

Naast de grootte van je gezin en je woonst wordt je elektriciteitsverbruik ook bepaald door:

  • het type verwarming
  • je levensstijl en comfortwensen
  • het gebruik van zonnepanelen en/of een warmtepomp

Gemiddeld gasverbruik

In Vlaanderen gebruiken de meeste mensen minimaal 2.325 kWh aardgas per jaar. Gebruik je aardgas niet alleen om te koken, maar ook om je huis te verwarmen? Hou er dan rekening mee dat je gasverbruik al snel kan stijgen tot 23.250 kWh.

#BESPAARTIP: VAST OF VARIABEL?

Kies je voor een vast of variabel tarief? Elke formule heeft zijn voor- en nadelen. Wie kiest voor een vaste prijs is beschermd tegen prijsstijgingen, maar kan niet profiteren van een eventuele daling van de energieprijzen. Variabele prijzen daarentegen worden elk kwartaal bijgewerkt op basis van de Belgische marktprijzen. 

Verander je in de winter van energiecontract? Dan kies je best een variabel tarief zodat je in het voorjaar al van dalende prijzen kan genieten. Stap je over in de zomer? Dan liggen de prijzen laag en ga je dus beter voor een vast tarief zodat je hier ook ‘s winters van profiteert.

Je exacte energieverbruik berekenen

Wil je graag je exacte energieverbruik berekenen? Neem dan je jaarlijkse afrekening bij de hand. Op de achterzijde staat je verbruiksgeschiedenis. Deze grafiek toont je historiek (indien je al meerdere jaren bij dezelfde energieleverancier bent) en geeft daarnaast de som van de metingen over een kalenderjaar.

Heb je geen recente afrekening, maar wil je toch een accurate schatting? Dan kan je ook zelf je meterstanden uitlezen en zo je energieverbruik schatten:

  • Voor elektriciteit kan je de meterstanden gewoon van elkaar aftrekken en dan heb je je verbruik in kWh.
  • Bij gas wordt het verbruik gemeten in m³ (lees: ‘kubieke meters’) en moet je het verschil nog omzetten naar kWh. Dat doe je door het verschil tussen de meterstanden te vermenigvuldigen met 10 (1.000 m³ = 10.000 kWh).

Kan je je energieverbruik berekenen aan de hand van de EPC-waarde van je woonst?

De EPC-waarde van je woning geeft in theorie een indicatie van het verbruik per m² aan, maar de berekening komt niet altijd overeen met de realiteit. Om je energieverbruik te berekenen is het dus geen goed idee om je puur op de EPC-waarde te baseren.

Energieleveranciers vergelijken en overstappen

Hoeveel je betaalt voor je energie hangt ook af van je energieleverancier en het type contract dat je hebt. Via onze handige vergelijkingsmodules kan je gemakkelijk energieleveranciers vergelijken en de verschillende prijzen voor elektriciteit en aardgas bekijken. Raadpleeg zeker ook de tariefkaarten per energieproduct.

Loop je ergens tegenaan? Aarzel dan niet om ons team te contacteren.

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons