Oei, het lijkt erop dat er geen energietarieven gevonden zijn die voldoen aan je criteria. Pas je vergelijking aan.
In hoeverre kan ik afgaan op jullie ingeschatte jaarkost?
- Je werkelijke verbruik
De vergelijking die je maakt is gebaseerd op het verbruik dat je ingaf óf de situatie (aantal inwonenden + type woning = gemiddeld verbruik) die je aanduidde.
Je werkelijke afrekening wordt echter verrekend op je werkelijke verbruik. Dit verbruik valt moeilijk te voorspellen. Zeker nu. Waarschijnlijk plan je de komende winter zo weinig mogelijk te gebruiken. Mogelijk vond je zelfs alternatieven om je woning te verwarmen. De kans dat je minder zal verbruiken dan de afgelopen 12 maanden is dus best wel groot.
- Prijsschommelingen op de markt
In tegenstelling tot een vast tarief, volgt een variabel tarief de schommelingen op de markt. Dat maakt het moeilijk om een voorspelling te doen. Daarom ontwikkelde de VREG een nieuwe berekeningsmethode die vertrekt vanuit de verwachte prijzen voor de komende 12 maanden. Deze verwachting is dan weer gebaseerd op:
- de termijn waarop uw prijs wijzigt;
- de beurs waarop uw leverancier energie koopt en;
- de gebruikte prijsnoteringen van de beurs die je contract volgt.
- Steunmaatregelen van de overheid
Wie een variabel energiecontract heeft (of een vast contract afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021) krijgt van november 2022 tot maart 2023 (5 maanden) elke maand een korting op de gasfactuur (135 euro per maand) en op de elektriciteitsfactuur (61 euro per maand).
Deze steunmaatregelen zijn nog niet verrekend in je vergelijking. Je mag ze er dus zelf nog aftellen.
Heeft het nog wel zin om te vergelijken?
Absoluut, meer dan ooit zelfs. De tarieven liggen momenteel weliswaar een heel stuk hoger dan dat je gewend bent, maar de verschillen tussen leveranciers zijn nu ook heel fors. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen in een vrijstaande woning kom je al op een verschil van duizenden euro’s tussen de goedkoopste en de duurste.
Je doet er dus goed aan om na te gaan welke leverancier de beste prijzen heeft. Dat hoeft niet elke maand de nummer 1 te zijn. Zolang je tariefplan nog in de top van het klassement zit, zit je goed. Zie je het er niet meer tussen staan, stap je best over.
Waarom ligt mijn voorschotbedrag zoveel hoger dan aanvankelijk werd uitgerekend?
In de vergelijking die je via ons maakt, verrekenen wij eventuele korting(en) direct in het jaarbedrag. Om in te schatten hoe hoog jouw maandelijks voorschotbedrag zal zijn delen wij dit jaarbedrag (incl. kortingen) gewoon door 12 maanden.
Er zijn momenteel twee verschillende manieren om je jaarbedrag te berekenen. De Creg-methode of de Vreg-methode. Tot voor kort werd uitsluitend de Creg-berekening gebruikt.
Echter, vanaf deze maand is vrijwel elke leverancier overgestapt naar de VREG-methode. Dat zorgt ervoor dat je voorschotbedrag een stuk hoger uitvalt dan bij de berekening volgens de Creg-methode.
Hou er dus rekening mee dat jouw voorschotbedrag stuk hoger uitvalt ten opzichte van hetgeen je gewend bent via de CREG-methode.
Aangezien niemand in de toekomst kan kijken, weten we dan ook niet of je werkelijke afrekening na een jaar ook daadwerkelijk zo hoog komt uit te vallen. Je kunt het voorschotbedrag zelf aanpassen (let op: bij sommige leveranciers maar tot maximaal 20% van hetgeen zij zelf voorstellen) in je online klantenportaal of door rechtstreeks contact op te nemen met je leverancier. Probeer het voorschotbedrag in ieder geval zo hoog als mogelijk te zetten en/of zet zo goed als het kan geld opzij om na een jaar de eindafrekening te kunnen betalen.
Het beste advies dat we je kunnen geven is om zo zuinig mogelijk te zijn de komende maanden. Zet de verwarming standaard lager en laat bijvoorbeeld niet onnodig lang lampen branden om maar een paar voorbeelden te geven.
Deel je resultatenDeel hoeveel je hebt bespaard op je favoriete sociale media!
Facebook Twitter share on LinkedIn