Ik ga alleen wonen of verhuizen: wat moet ik allemaal in orde brengen?

Je hebt een nieuwe stek gevonden en staat te popelen om te verhuizen? Spannend! Voor je de housewarming kan plannen en van je nieuwe woonst kan genieten, is er natuurlijk eerst de verhuis. Ook voor (onder meer) de activering van telecomdiensten en de aansluiting van energie, moet je het het nodige doen.

Verhuizen is méér dan de mouwen opstropen, je spullen in dozen laden en een paar auto- en/of verhuiswagenritjes maken.

Aangezien ook de lichten moeten branden en je tv moet spelen, zijn er ook een aantal praktische zaken die je in orde moet brengen.

Krijg je het al licht benauwd? Dat is nergens voor nodig. Wij loodsen je er doorheen!

Afscheid van je huidige woning

Huur je? Contacteer de huisbaas om je woning op te zeggen. Dit doe je minstens drie maanden voordat je verhuist. Vergeet niet om alvast een datum af te spreken voor de plaatsbeschrijving.

Woon je in een koopwoning? Dan is het tijd om je eigendom te koop aan te bieden. Als je hier zelf niet de tijd voor hebt, neem je het best contact op met een vastgoedkantoor om je bij te staan.

De verhuis regelen

Een verhuisfirma is superhandig, maar niet goedkoop. Vergelijk sowieso verschillende offertes want prijzen kunnen aardig verschillen. Het tijdstip waarop je verhuist kan ook een groot verschil maken: door de week verhuizen is goedkoper dan in het weekend.

Heb je het budget niet? Trommel vrienden en familie op en vraag ze om een handje toe te steken. Informeer naar een busje dat je kunt gebruiken in je familie- of vriendenkring.

Moet je grote voorwerpen naar boven of beneden brengen? Huur een verhuislift voor een uurtje of twee. Op die tijd krijg je best veel gedaan.

Elektriciteit, gas & water

Zeg in de eerste plaats je contracten tijdig op om te vermijden dat je dubbele facturen krijgt.

Vergeet ook niet om de meterstanden in je oude en je nieuwe woning op te nemen. Op die manier vermijd je onjuistheden en problemen bij de facturen.

Tip: Doe dit in samenspraak met de nieuwe bewoners aan de hand van een energieovernamedocument, zo is er achteraf geen discussie mogelijk.

Het is zeker niet verplicht om in je nieuwe woning je huidige energiecontract (als je dat hebt) mee te nemen, of om het energiecontract van de vorige bewoners over te nemen.

Maak dus van de gelegenheid gebruik om te voordeligste leverancier voor jouw situatie te kiezen.

Als je er toch voor kiest om je huidige energieleverancier te behouden, regelen zij alles voor jou als je verhuist. Een telefoontje om hen op de hoogte te brengen volstaat. Hou er wel rekening mee dat het verbruik in je nieuwe woning anders kan zijn. Dit heeft onder andere te maken met het type woning, de isolatie en welke netbeheerder actief is in de regio.

Als je het energiecontract van de vorige bewoners overneemt, weet je wat je kan verwachten qua kosten, maar het is lang niet altijd zo dat de vorige bewoners de goedkoopste tarieven hadden.

Conclusie: Vergelijken is de boodschap.

Telecom-aansluitingen

Wil je genieten van internet, tv en een telefoonaansluiting na het verhuizen naar je nieuwe woning? Ga dan op tijd op zoek naar een leverancier voor het aansluiten van internet, televisie en/of telefoon.

Je kan kiezen voor een pack of alleen nemen wat je nodig hebt en losse producten kiezen. Hou er rekening mee dat het gemiddeld twee weken duurt voordat er een installateur kan langskomen, dus begin er op tijd aan zodat je niet te lang zonder internet of tv zit.

Net zoals voor je energiecontract is een verhuis de ideale moment om na te gaan of er geen voordeligere abonnementen voor je zijn.

Wist je trouwens al dat we bij Aanbieders.be een all-in-one-service aanbieden voor verhuizers? Wij zoeken en regelen in één keer al jouw energie- en telecomcontracten, van aanvraag tot aansluiting, en dat gratis en voor niets. Zo heb jij meer tijd om de leuke dingen te regelen.

Doe de vergelijking of vraag naar onze verhuisservice.

Je adres wijzigen

Even een open deur intrappen: als je verhuist, verandert je adres. Dit moet je dan ook aangeven bij de bevolkingsdienst van je (nieuwe) gemeente.

Je adres wijzigen, kan pas als je effectief op je nieuwe adres woont, want een wijkagent komt controleren of je er wel echt woont.

Vergeet zeker niet om je adreswijziging tevens door te geven aan de volgende partijen:

  • Als je werknemer bent: werkgever
  • Als je zelfstandige bent: socialeverzekeringsfonds, btw-controle, sociaal secretariaat en handelsregister
  • Als je werkloos bent: VDAB of Actiris en de RVA
  • Bank
  • Vrienden en familie

Je ziekenfonds, belastingdiensten, OCMW en het kinderbijslagfonds worden automatisch verwittigd.

Het is ook handig om je adreswijziging door te geven aan bpost. Dat is niet gratis, maar wie heeft er nog zin om zijn post op het oude adres te gaan ophalen?

Loop je ergens tegenaan? Aarzel dan niet om ons team te contacteren.

Niet gevonden wat je nodig hebt? Contacteer ons