Als je gaat bouwen of verbouwen, is dat het ideale moment om de nodige infrastructuur te voorzien voor toekomstige aansluitingen. De juiste kabels voorzien is dan van belang. Zo voorkom je extra graafwerken in de toekomst, en bouw je de nodige vrijheid in om later te kiezen voor eender welke aanbieder van internet, tv en telefonie.
Overstappen van de ene naar de andere provider, is niet altijd even evident.
Zoals je misschien wel weet, gebruiken namelijk niet alle aanbieders dezelfde technologie om signalen tot bij je thuis te krijgen. Waar Telenet via de coaxkabel gaat, maakt Proximus op zijn beurt gebruik van het telefoonnetwerk. Dit zijn meteen ook de twee meest courante systemen.
Daardoor valt het soms voor dat mensen ingrijpende graaf- en/of breekwerken moeten doen om aan te kunnen sluiten bij de provider van hun keuze.
Kom je liever niet voor verrassingen te staan?
Dan komt het erop aan om nu al de nodige bekabeling te voorzien en de juiste voorbereidingen te treffen. Dat doe je het best als je woning winddicht is, dus met andere woorden als het dak, de ramen en de deuren zijn geplaatst.
Meestal gebeurt in deze fase ook de aansluitingen van andere nutsvoorzieningen, zoals water, gas en elektriciteit.
De juiste kabels voorzien
Als je beide kabels voorziet, zit je 100 procent safe.
Het is aan jou om de juiste kabels te leggen van aan de straat tot het aansluitbord. De aansluiting aan de straat en binnen wordt doorgaans geregeld door de leverancier.
- Om Telenet en soortgelijke aanbieders te kunnen kiezen, heb je per tv waarop je digitaal wenst te kijken, een coax- en een UTP-aansluiting nodig. Voor telefonie heb je per telefoon een telefoonaansluiting nodig, hoewel je ook twee draadjes van een UTP-kabel kunt gebruiken.
- Om Proximus en soortgelijke aanbieders te kunnen kiezen, heb je per tv waarop je digitaal wenst te kijken, een UTP-aansluiting nodig. Voor telefonie heb je per telefoon een telefoonaansluiting nodig, hoewel je ook twee draadjes van een UTP-kabel kunt gebruiken.
Coaxaansluiting
Een aftakkabel uit één stuk verbindt het dichtstbijzijnde distributiepunt met de basisopstelling in je woning.
Aandacht: Bij nieuwbouwappartementen en nieuwe verkavelingen wordt de aftakkabel vaak standaard voorzien door de aannemer. Het loont om te informeren bij je bouwheer of de kabel klaarligt.
- Zoek het dichtstbijzijnde distributiepunt. Dit zijn de grijze kastjes waarin kabels samenkomen, die je vindt ze aan de stoeprand, op palen, of langs de gevel ter hoogte van de eerste verdieping of onder de dakgoot.
- Kies de juiste aftakkabel die de afstand tussen de basisopstelling in je huis en het distributiepunt in je straat overbrugt.Meet de afstand in rechte hoeken en tel er 2 meter bij voor gevelkastjes, 3 meter voor grijze kastjes aan de stoeprand, of 11 meter voor kastjes op palen.
- Kies een vrije plaats in je woning aan de muur van 40 x 50 cm en zorg voor minstens drie vrije, geaarde stopcontacten of een stekkerblok.
- Leg de aftakkabel in de kamer waar je je basisinstallatie wil, door de muur naar buiten, in een wachtbuis van 40 mm doorsnede, en dat minstens 60 cm diep. Gebruik een zachte bocht om evenwijdig met de perceelgrens tot aan het dichtstbijzijnde distributiepunt aan te sluiten. Zie je kabels aan de gevel hangen? Leg de aftapkabel dan in de kamer waar je je basisinstallatie wil, door een muur naar buiten, met een gevelboring van buiten naar binnen, schuin naar boven, tot zo dicht mogelijk bij het dichtstbijzijnde distributiepunt.
Telefoonaansluiting
Aandacht: Het merendeel van de residentiële verkavelingen werd reeds proactief aangesloten op telefoonnetwerk. Het loont om te informeren bij je bouwheer of de kabel klaarligt.
- Plaats een wachtbuis op 60 cm diepte tussen het gebouw en de rooilijn van de straat, loodrecht op de rooilijn.
- Installeer een wachtbuis van harde PVC met een gladde binnenwand en een diameter van minstens 50 mm. De buis is voorzien van een trekdraad met een overlengte van 50 cm aan beide uiteinden.
- De wachtbuis loopt tot binnen de woning, via een energiebocht of een opening in het metselwerk. Sluit de buiseinden hermetisch af met een afneembare stop.
- Plaats een merkpaaltje aan de straatkant, ter hoogte van het uiteinde van de wachtbuis.
- Voorzie een ruimte van minstens 50 x 70 cm op de muur of op de gemeenschappelijke multiplexplaat (minimum 1,8 m hoog, 1,2 m breed en 18 mm dik). Het telecom-bord bevindt zich zo dicht mogelijk bij het punt waar de invoerkabel de woning binnenkomt, minstens 100 cm van de grond, en moet voorzien zijn van twee elektrische stopcontacten 230V met aarding.
Aandachtspunten
- Hou er rekening mee dat niet alle providers beschikbaar zijn in elke gemeente. Doe de postcode-check hier.
- Voorzie één centraal punt in je woning waar alle leidingen samen binnenkomen. Dit doe je best in een kelder, garage of bergruimte, maar zorg er om veiligheidsredenen voor dat het geen vochtige ruimte is.
- Bepaal waar in huis je de aansluitingen voor tv, internet en telefoon nodig hebt. Alles moet verbonden worden met de basisopstelling. Je kan dit door een elektricien laten doen of zelf doen.
- Voorzie ook aansluitpunten waar je in eerste instantie niet van plan bent om een tv, computer of telefoon te gebruiken, je weet nooit hoe je je huis later gaat indelen.
- Maak een afspraak met de provider in jouw regio die je gekozen hebt om de graafwerken en aansluitingen vanaf het openbare domein te regelen. Hou er wel rekening mee dat dit een tijdje kan duren dus maak op tijd een afspraak.
- Als je fysiek bent aangesloten op het netwerk, moet je alleen nog een een afspraak maken met een installateur die de basisopstelling kan komen plaatsen (de modem en netwerkverdeler).