Zo vergelijk je jouw uitvaartverzekering via Aanbieders.be
1. Vul je gegevens in
We stellen je alleen de vragen die de verzekeraars nodig hebben om je premie te berekenen. Daardoor is de prijs altijd hetzelfde als die op de site van de verzekeraar zelf. Op basis van je persoonlijke situatie en het bedrag dat je wilt verzekeren, geven we je een passende offerte.
2. Vergelijk snel en duidelijk je uitvaartverzekering.
Vergelijk bij de grootste uitvaartverzekeraars. Je kan meteen bekijken waar je een medische vragenlijst invult, hoeveel je premie bedraagt en welke praktische hulp je kan verwachten.
3. Maak je keuze
Kies de verzekering die het beste bij je past. Je krijgt je offerte in je mailbox. Een expert belt je op om alles verder in orde te maken. Als je zelf nog vragen hebt, kan je onze experts bereiken via telefoon, e-mail of whatsapp.
Wat dekt een uitvaartverzekering?
Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een begrafenis of crematie, tot een bedrag dat je zelf kiest. Sommige verzekeraars gaan nog een stuk verder: je nabestaanden krijgen ook administratieve en praktische hulp. Het bedrag dat je verzekerd wordt na je overlijden betaald aan je begunstigden, zonder successierechten.
Is een uitvaartverzekering fiscaal aftrekbaar?
Nee, je kunt geen belastingvoordeel krijgen met je uitvaartverzekering. Maar het goede nieuws is dat er geen successierechten worden afgetrokken. Dus je familie hoeft geen belasting te betalen over de uitvaartverzekering. Wat jou betreft, worden er slechts 2% taksen geheven op de premies die je inlegt.
Kan ik een uitvaartverzekering afsluiten?
Ja, in principe kan je altijd een uitvaartverzekering. Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten, die invloed kunnen hebben op de prijs of je voorwaarden:
Leeftijdsgrens: Bij de meeste verzekeraars kan je zo’n verzekering regelen vanaf je 18e. Sommige hebben ook een regeling waarbij je automatisch gedekt bent via de polis van je ouders.
Leeftijdslimiet: Er is meestal een maximale leeftijd waarop je deze verzekering kan afsluiten, vaak ergens tussen de 69 en 75 jaar.
Medische vragenlijst: Vaak moet je een vragenlijst over je gezondheid invullen. Dit bepaalt dan de premie en eventuele wachttijd voor de verzekering.
Uitbetaling: Het verzekerde bedrag wordt meestal direct uitbetaald aan je begunstigde, vaak dus de mensen die de begrafenis regelen. Zo kunnen zij de kosten dekken voor je uitvaart.
Wat kost het om een uitvaartverzekering af te sluiten?
De premie een begrafenisverzekering variëren per verzekeringsmaatschappij. Je persoonlijke situatie, het verzekerde bedrag, maar ook je dekkingen hebben een invloed op de prijs. Je kan verschillende betaalopties kiezen, zoals maandelijks of jaarlijks. De premiebetaling loopt meestal tot een bepaalde leeftijd of gedurende een specifieke periode. Die periode wordt door de verzekeraar bepaald in je contract, vergelijk dus goed om de meest passende optie te vinden.
Bovendien bieden begrafenisverzekeraars je ook de keuze om de premie in één keer volledig uit te betalen. Bij een eenmalige betaling geldt er geen maximale leeftijd.
Waarom zou je een begrafenisverzekering afsluiten?
Een uitvaart kan in België al snel oplopen tot € 7000, een aardige som. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden zich geen financiële zorgen moeten maken. Maar het heeft ook een taal van andere voordelen:
Levenslange dekking. Je bent levenslang gedekt zodra je je eerste premie betaalt. Het bedrag dat je verzekerd hebt, wordt volledig uitbetaald aan je dierbaren, zodat ze niet zelf hoeven te betalen.
Kinderen meeverzekerd. Kinderen zijn meestal niet automatisch meeverzekerd, maar bij bepaalde verzekeraars zoals Belfius Direct en DELA geldt er een uitzondering. Bij hen zijn kinderen tot 18 jaar automatisch gedekt.
Repatriëring. Sommige begrafenisverzekeraars bieden ook dekking voor repatriëring. Dit betekent dat als je in het buitenland overlijdt, de kosten voor het terughalen van het lichaam naar België tot een bepaald bedrag worden vergoed.
Praktisch en administratieve hulp. Een uitvaart regelen is niet altijd even simpel. Er komt heel wat bij kijken. Sommige uitvaartverzekeraars staan je dan ook niet alleen financieel bij, maar bieden ook diensten aan om praktische en administratie.
Psychologische hulp. Een overlijden is altijd moeilijk, daarom bieden sommige uitvaartverzekeraars ook terugbetaling voor enkele sessies psychologische begeleiding.
Bedrag is meteen beschikbaar. Je nabestaanden kunnen meteen aan het bedrag. Het wordt niet afgehouden van de erfenis, en kan gebruikt worden om je uitvaart te regelen, zonder dat je nabestaanden zelf moeten voorschieten.
Tot welke leeftijd kan ik een uitvaartverzekering afsluiten?
Als je maandelijks wilt betalen, dan stellen de meeste uitvaartverzekeraars een maximumleeftijd vast (bijvoorbeeld 69 of 75 jaar) voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Na die leeftijd kan je dan geen maandelijkse betaling meer doen. Als je kiest om je premie in één keer uit te betalen, hang je meestal niet vast aan een maximum leeftijd. Bekijk hiervoor altijd goed de voorwaarden.
Is een uitvaartverzekering zonder medische acceptatie afsluiten mogelijk?
De meeste uitvaartverzekeraars (zoals DELA) vragen je om een gezondheidsverklaring en indien nodig een medische vragenlijst in te vullen. Op basis van je medische toestand kan de premie aangepast worden of een wachttijd vooropgesteld worden. In geval van een wachttijd ben je tijdens die periode niet gedekt bij overlijden door ziekte of natuurlijke dood, behalve als het overlijden een gevolg is van een ongeval. In dat geval is de verzekerde volledig gedekt en wordt het verzekerd kapitaal volledig uitbetaald aan de begunstigde(n).
Sommige uitvaartverzekeraars (zoals Belfius Direct) vragen je niet om een gezondheidsverklaring of medische vragenlijst in te vullen. De uitvaartverzekeraar hanteert dan wel een wachttijd van bijvoorbeeld 2 jaar, waarin enkel het overlijden naar aanleiding van een ongeval volledig is gedekt. Overlijden naar aanleiding van een ziekte of natuurlijke dood is slechts voor een beperkt bedrag gedekt. Meer informatie over de dekkingen gedurende een wachttijd kan je terugvinden in de algemene voorwaarden van de uitvaartverzekeraar.
Hoe wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd?
Bij de meeste uitvaartverzekeraars wordt het volledige verzekerde bedrag direct aan de begunstigde(n) uitbetaald om de kosten van de begrafenis of crematie te dekken.
Sommige uitvaartverzekeraars keren het verzekerde bedrag uit op basis van de facturen die betrekking hebben op de begrafenis of crematie. Deze facturen kunnen ook rechtstreeks aan de begrafenisondernemer worden betaald (bijvoorbeeld bij DELA), zodat de nabestaanden deze kosten niet zelf hoeven voor te schieten. Als de nabestaanden binnen een bepaalde periode echter nog geen facturen hebben ingediend bij de uitvaartverzekeraar, keren sommige verzekeraars het volledige verzekerde bedrag uit aan de nabestaanden om zo de kosten van de begrafenis of crematie te vergoeden.
Wat als ik mijn uitvaart wil opzeggen?
Om je uitvaartverzekering op te zeggen, dien je dit schriftelijk aan je uitvaartverzekeraar te melden. Je hebt de vrijheid om op elk moment je uitvaartverzekering op te zeggen.
Wanneer je ervoor kiest om je uitvaartverzekering te beëindigen binnen 30 dagen nadat je verzekeraar de polisaanvraag heeft ontvangen en ondertekend, zijn er geen kosten aan verbonden. Als je echter na deze periode opzegt, geldt er een afkoopvergoeding. In dat geval word je een afkoopwaarde uitgekeerd, tenzij de kosten die verband houden met het opzeggen van je contract hoger zijn dan de premies die je hebt betaald.
Stel bijvoorbeeld dat je maandelijks €75 betaalt en je besluit na 3 maanden je uitvaartverzekering op te zeggen. Dan wordt het totaal van je betaalde premies berekend en verminderd met een bedrag dat overeenkomt met de periode waarin je gedekt was. Daarbij komt nog wel een afkoopvergoeding, dat kan een bepaald percentage zijn of een wettelijk vastgesteld bedrag. Afhankelijk van het minimale uit te keren bedrag, kan het voorkomen dat je geen afkoopwaarde ontvangt. In dat geval wordt je contract beëindigd zonder uitbetaling.